Ας μιλήσουμε για τον κορωνοϊό. Αυτό τον τίτλο φέρει το άρθρο του Παθολόγου-Διαβητολόγου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑΛΟΥΡΗ στην έντυπη έκδοση της ΑΝΔΡΙΑΚΗΣ που κυκλοφορεί.

Πρόκειται για μια ψύχραιμη προσέγγιση στο θέμα του φονικού ιού και είχε γραφεί πριν ακόμη ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων γίνει τριψήφιος στην χώρα μας. Μετά τα νέα δεδομένα θα υπάρχει συνέχεια από τον Ανδριώτη γιατρό φοιτητής του οποίου ήταν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Στην επόμενη έκδοση, ίσως και σε μια νέα ανάρτηση θα φιλοξενήσουμε την περαιτέρω εκτίμηση της κατάστασης.

Για την ιστορία χθες 12.8.2020 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 262 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6177, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες. 1528 (24.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3002 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 132 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 216 θανάτους συνολικά στη χώρα. 73 (33.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο Αθανάσιος Γιαλούρης κατάγεται από τα Αποίκια (εκ μητρός), από τις Στενιές (εκ πατρός) και είναι συνεργάτης του νοσοκομείου Metropolitan General. 

Το άρθρο στην έντυπη ΑΝΔΡΙΑΚΗ

Και ξαφνικά, από τις αρχές του 2020 μια καινούρια λέξη -γνωστή μέχρι τότε μόνο στους επαγγελματίες υγείας- μπήκε στην καθημερινή ζωή μας: ο κορωνοϊός. Εμείς οι γιατροί, βέβαια, γνωρίζουμε από παλιά τους κορωνοϊούς που συχνά προκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αυτό που συνήθως ονομάζουμε κοινό κρυολόγημα και εκδηλώνεται με συνάχι, βήχα, αίσθημα κόπωσης ή χαμηλό πυρετό.

Τι το καινούριο έφερε αυτός ο νέος κορωνοϊός; Το ότι αντί να περιορίζεται στο ανώτερο μέρος του αναπνευστικού μας συστήματος (μύτη, στόμα, φάρυγγας) μπορούσε να διεισδύει βαθύτερα -κάτι που δεν είναι εύκολο για τους περισσότερους ιούς- και να προσβάλλει τον πνεύμονα, δηλαδή να προκαλεί πνευμονία. Όπως είπαμε, λίγοι ιοί (π.χ. ο ιός της γρίπης) έχουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά όταν συμβαίνει αυτό είναι πολύ ανησυχητικό γιατί οι πνευμονίες από ιούς είναι συχνά βαρύτερες από τις συνηθισμένες που οφείλονται σε βακτηρίδια και επιπλέον δεν ανταποκρίνονται καθόλου στη θεραπεία με αντιβιοτικά, τα οποία σκοτώνουν με επιτυχία τα βακτηρίδια, αλλά όχι και τους ιούς.

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση τέτοιων κρουσμάτων έγινε την τελευταία μέρα (31 Δεκεμβρίου) του 2019 από τις κινεζικές υπηρεσίες υγείας. Στη χώρα αυτή είχαν εμφανιστεί αρκετά κρούσματα μιας «αδιευκρίνιστης» πνευμονίας από άγνωστο ιό, ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα. Η σχετική έρευνα έδειξε ότι επρόκειτο για ένα νέο είδος κορωνοϊού που τελικά πήρε το όνομα COVID-19. Το πώς προέκυψε αυτός ο ιός (οφειλόταν σε τυχαίο γεγονός ή σε εργαστηριακό «ατύχημα»;) έχει πολύ συζητηθεί και ασφαλής απάντηση επί του παρόντος δεν υπάρχει. Πάντως είναι γνωστό ότι οι ιοί μπορούν να μεταλλάσσονται από μόνοι τους, δηλαδή να υφίστανται μεταβολές στο γενετικό υλικό τους, και έτσι να αποκτούν ιδιότητες που δεν είχαν οι πρόγονοι τους. Ποιες είναι αυτές οι νέες ιδιότητες του COVID-19; Δύο κυρίως μας ενδιαφέρουν: μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και έχει την ικανότητα αρκετά συχνά να βρίσκει το δρόμο προς τους πνεύμονες του ασθενούς -δηλαδή να προκαλεί πνευμονία- και να αποδιοργανώνει σοβαρά και επικίνδυνα τη λειτουργία τους.

Τους επόμενους μήνες -όπως όλοι γνωρίζουμε- ο ιός επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο και ήδη ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων έχει ανέβει σε εφιαλτικά επίπεδα. Η καθημερινή ζωή όλων μας άλλαξε λόγω των περιοριστικών μέτρων που πάρθηκαν και βέβαια οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία ήταν τεράστιες.   

Σε ένα επόμενο σημείωμα θα αναφερθώ λεπτομερέστερα στις συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό από αυτή τη λοίμωξη από τον COVID-19 καθώς και στις προοπτικές που υπάρχουν για τη αντιμετώπιση του, πεδίο στο οποίο οι σημερινές δυνατότητές μας είναι δυστυχώς πολύ περιορισμένες. Στο σημερινό σημείωμα θα περιοριστώ σε μια αποτίμηση της σημερινής κατάστασης στη χώρα μας και των προφυλάξεων που πρέπει όλοι να λαμβάνουμε.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έλαβαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα -προτάσσοντας ορθά την ανθρώπινη ζωή έναντι των οικονομικών συνεπειών- και έτσι μπόρεσε να συγκαταλέγεται στις χώρες που είχαν μικρό σχετικά αριθμό κρουσμάτων. Τα δημόσια νοσοκομεία σήκωσαν αποκλειστικά το βάρος της ευθύνης για τη νοσηλεία των ασθενών και ανταποκρίθηκαν πολύ ικανοποιητικά, έτσι ώστε μέχρι σήμερα θρηνήσαμε λίγους νεκρούς συμπολίτες μας. Άλλες χώρες, που αδιαφόρησαν αλαζονικά ή εφήρμοσαν απερίσκεπτες θεωρίες περί ανοσίας αγέλης, πλήρωσαν ακριβό τίμημα.

Με τον περιορισμό του αριθμού των κρουσμάτων περάσαμε πλέον στο επόμενο στάδιο, όπου τα περιοριστικά μέτρα χαλάρωσαν ή και αποσύρθηκαν. Τώρα πια κυκλοφορούμε ελεύθερα, οι δημόσιοι χώροι εστίασης άνοιξαν, το καλοκαίρι μάς καλεί να το χαρούμε και ο τουρισμός -κύρια πηγή εσόδων για τη χώρα μας- αρχίζει να παίρνει κάποιες δειλές ανάσες. Ωστόσο στο σημείο αυτό πρέπει να φανούμε πολύ προσεκτικοί. Το πρόβλημα δεν πέρασε. Ο κορωνοϊός είναι εδώ. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ευτυχώς δεν έφερε μέχρι στιγμής ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, αλλά είναι πολύ νωρίς για να ελπίζουμε πως ξοφλήσαμε. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσει ο καθένας μας κάποια μέτρα προστασίας, έστω και αν ο κρατικός έλεγχος φαίνεται να  έχει σημαντικά ατονήσει.

Να ξεκινήσουμε με τη μάσκα. Για όλους μας είναι ενοχλητική, αλλά πιστεύω ότι εξακολουθεί να είναι απαραίτητη όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους, όπου συχνάζουν πολλά άτομα άσχετα μεταξύ τους. Επισκέφθηκα πρόσφατα μια δημόσια υπηρεσία. Με λύπη μου διαπίστωσα ότι ουδείς υπάλληλος φορούσε μάσκα και από τους επισκέπτες, εκείνοι που φορούσαν δεν ξεπερνούσαν το 40% του συνόλου -κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Εδώ πρέπει να διευκρινίσω κάτι που ίσως πολλοί αγνοούν: ο κύριος λόγος που φοράμε τη μάσκα είναι για να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας από το ενδεχόμενο να είμαστε εμείς φορείς του ιού χωρίς να το γνωρίζουμε (πράγματι, σε υψηλό ποσοστό η λοίμωξη από ιό δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα, ιδίως σε νεότερα άτομα) και να τον διασπείρουμε στους γύρω μας με τα σταγονίδια σάλιου που εκπέμπουμε καθώς μιλάμε, γελάμε, βήχουμε ή φταρνιζόμαστε. Σε μικρότερο βαθμό η μάσκα προστατεύει εμάς τους ίδιους από τα σταγονίδια που αιωρούνται στον αέρα και μπορεί να περιέχουν τον ιό. Άρα τη μάσκα πρέπει να τη φοράμε όλοι και όχι μόνο αυτοί που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, λόγω ηλικίας ή συνυπάρχουσας νόσου.

Και βέβαια πρέπει να τη χρησιμοποιούμε σωστά. Σκεπάζουμε με αυτήν τη μύτη και το στόμα μας και δεν την κατεβάζουμε μόνο στο στόμα ή ακόμη χειρότερα κάτω από το σαγόνι. Η τελευταία αυτή πρακτική, που την βλέπω πολύ συχνά, μου θυμίζει τους μοτοσικλετιστές που οδηγούν κρατώντας την κάσκα στο χέρι αντί να τη φορούν στο κεφάλι τους, ελπίζοντας ίσως ότι έτσι θα «ξορκίσουν» το κακό. Ακόμη, οποιαδήποτε μετατόπιση της επιχειρούμε, την κάνουμε πιάνοντας τα λαστιχάκια στο πλάι και όχι την εξωτερική της επιφάνεια, γιατί έτσι μεταφέρουμε στα χέρια μας τυχόν ιούς που είχε αυτή συγκρατήσει.

Φυσικά δεν πρέπει για κανένα λόγο να φέρνουμε τα χέρια στο πρόσωπό μας -και σε αυτό η μάσκα μας βοηθά γιατί μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να το κάνουμε- και δεν τρώμε τίποτα αν δεν πλύνουμε προσεκτικά τα χέρια μας.

Όταν βρισκόμαστε με άλλους ανθρώπους σε ανοικτούς χώρους πρέπει πάντα να τηρούμε αποστάσεις και φυσικά πρέπει να ξεχάσουμε προς το παρόν τις χειραψίες, τις αγκαλιές και τους ασπασμούς. Έτσι θα μπορέσουμε να περάσουμε τουλάχιστο το καλοκαίρι χωρίς δυσάρεστες συνέπειες και χωρίς να καταστεί αναγκαίο να επανέλθουμε σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.