Δήμος Άνδρου: “Το εργαστήριο του ΠΑΚΟΕ δεν είναι διαπιστευμένο και εφαρμόζει επιστημονικά αναξιόπιστες μεθόδους”. Αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δ.Α. χθες 17.10.2020 και δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα 18.10.2020

Δήμος Άνδρου: "Το εργαστήριο του ΠΑΚΟΕ δεν είναι διαπιστευμένο και εφαρμόζει επιστημονικά αναξιόπιστες μεθόδους". 

Δήμος Άνδρου Άνδρος 17/10/2020

Δελτίο Τύπου

Ο Δήμος Άνδρου σε συνεργασία με πιστοποιημένους φορείς πραγματοποιούν όλους τους απαραίτητους ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το εργαστήριο του ΠΑΚΟΕ δεν είναι διαπιστευμένο και εφαρμόζει επιστημονικά αναξιόπιστες μεθόδους. Με αίσθημα ευθύνης και με αφορμή διαδικτυακές αναρτήσεις, που αφορούν μετρήσεις που πραγματοποίησε το ΠΑΚΟΕ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

  • Δήμος πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους με βάσει την νομοθεσία σε συνεργασία με τα Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών που ελέγχουν το νερό σε πάνω από 150 Δήμους και ΔΕΥΑ από όλη την Χώρα (όπως η ΕΥΔΑΠ, ΔΕΥΑ Θεσσαλονίκης, Πάτρας κτλ).
  • Τα εργαστήρια Αθηνών είναι διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης για το σύνολο των εργαστηριακών αναλύσεων με βάση την Κοινοτική νομοθεσία, του Διεθνούς Οργανισμού Διαπιστευμένων Εργαστηρίων (ILAC), και τα Πιστοποιητικά Αναλύσεων είναι σε πλήρη συμφωνία και γίνονται αποδεκτά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
  • Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία και την επιστημονική επάρκεια του ΠΑΚΟΕ. Το ΠΑΚΟΕ στερείται οποιασδήποτε εργαστηριακής διαπίστευσης. Το εργαστήριο ΠΑΚΟΕ δεν είναι νομιμοποιημένο και εξουσιοδοτημένο να πραγματοποιεί αναλύσεις νερού. Εργαστήρια που δεν διαθέτουν διαπίστευση δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα.  Γίνεται έτσι εύκολα αντιληπτό ότι τα αποτελέσματα που εκδίδει το ΠΑΚΟΕ είναι επισφαλή και σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
  • Η επιστημονική ανεπάρκεια του συγκεκριμένου εργαστηρίου έγκειται όχι μόνο στην παντελή έλλειψη αξιοπιστίας των μεθόδων που ακολουθεί αλλά στην έλλειψη αξιολόγησης των αποτελεσμάτων που εκδίδει.
  • Σε συνεχή δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου ( Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 3/8/2016-6/8/2016) αμφισβητείται η εγκυρότητα των μετρήσεων και των αποτελεσμάτων του ΠΑΚΟΕ, ενώ αναφέρεται ότι πολλοί Δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για τις μεθόδους του ΠΑΚΟΕ.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος κρατικός φορέας «Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων» συμμερίζεται τον ανωτέρω σκεπτικισμό απέναντι στα κατά τόπους ευρήματα της ΠΑΚΟΕ, «η οργάνωση δεν είναι επίσημα διαπιστευμένη και είναι άγνωστο εάν ακολουθεί επιστημονικά αποδεκτά πρωτόκολλα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι ο Δήμος μας σε συνεργασία με πιστοποιημένους φορείς θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εκ του Δήμου Άνδρου

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αντί να σκίζετε τα ιμάτιά σας, δεν ζητάτε από τους κυρίους στους οποίους αναθέσατε τον έλεγχο των υδάτων της Άνδρου, να επαναλάβουν τις μετρήσεις στα σημεία που έδωσαν ανησυχητικά αποτελέσματα, να έχουμε επιπλέον στοιχεία; Με 24-25 χιλιάδες ευρώ που έχουν ήδη εξασφαλίσει δεν φαντάζομαι να ζητήσουν επιπλέον αμοιβή! Η ουσία βρίσκετε αλλού κι εσείς προσπαθείτε να αποπροσανατολίσετε το ενδιαφέρον του κόσμου!

  2. Βλέπω, με λύπη ότι έχετε κατεβάσει από τις σελίδες σας τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ, τις οποίες έχουν γίνει σχόλια από δημότες και τον γράφοντα. Τα ψάχνουν τωρινοί αναγνώστες σας και δεν τα βρίσκουν για να συνεχιστεί η συζήτηση σε ένα τόσο καυτό θέμα όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος.
    Για ποιο λόγο? μπορεί έτσι να γίνει διάλογος?
    Αν ο Δήμος Άνδρου έχει μετρήσεις από διαπιστευμένο όργανο κλπ, που να διαψεύδουν τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ, γιατί δεν τις επισυνάπτει μαζί με το σχόλιο του.
    Σχετικά με τις μετρήσεις στην περιοχή του Μπατσιού, για το θαλάσσιο νερό, οι μετρήσεις που αναφέρονται από το ΠΑΚΟΕ είναι στο χαμηλό εύρος τους γιατί έγιναν μέσα Οκτωβρίου, όχι στην αιχμή της καλοκαιρινής περιόδου όταν τα νούμερα χτυπάν ταβάνι.
    Θα ήθελα να επαναλάβω, όπως άλλωστε όλοι ξέρουμε, ότι τα ακάθαρτα του Μπατσιού πέφτουν ατόφια στην θάλασσα κάπου 100 μέτρα έξω από τον κάβο, με αποτέλεσμα οι γύρο παραλίες το καλοκαίρι να γεμίζουν σαπουνάδες, λόγω βιολογικών αποβλήτων, όταν φυσάει νοτιάς.
    Αν ο Δήμος Άνδρου διαφωνεί με τα παραπάνω, ας απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός στα ακάθαρτα του Μπατσιού και ας αναρτήσει την βεβαίωση ενός πιστοποιημένου οργάνου ότι αυτός λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του.
    Ένα άλλο ερώτημα.
    Οι ξενοδοχειακές μονάδες, που στην άδεια λειτουργίας τους προβλέπεται να έχουν βιολογικό καθαρισμό των ακαθάρτων τους, ελέγχονται περιοδικά από κάποιο διαπιστευμένο όργανο?
    Ο Δήμος, παρακολουθεί την εκτέλεση αυτών των ελέγχων? αν ναι, ας αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τις βεβαιώσεις αυτές, εκτός αν και αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ¨Ειδικής Γραμματείας Υδάτων¨.
    Ας αναρτήσει τέλος πάντων ότι άλλες βεβαιώσεις έχει από διαπιστευμένους φορείς σχετικά με τα θαλάσσια και πόσιμα νερά που έχουν σχέση με την δημόσια υγεία, όπως αναφέρει στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης του.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.