Ο βυζαντινός ναός του Ταξιάρχη Μελίδας βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς του Πιτροφού και της Μελίδας δίπλα στον επαρχιακό δρόμο Χώρας – Γαυρίου σε υψόμετρο 264μ.

Ναός του Ταξιάρχη Μελίδας ΆνδρουΟ ναός είναι ένας μετρίου μεγέθους σταυροειδής με τρούλο και χρονολογείται στον 12ο αιώνα, είναι μεσοβυζαντινός ναός όπως ο Ταξιάρχης της Μεσαριάς, ο Ταξιάρχης στα Υψηλού, η Κοίμηση στο Μεσαθούρι. Ο ναός βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, αποκαταστάθηκε από την 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι αναστηλωτικές παρεμβάσεις και εργασίες αναπαλαίωσης ανέδειξαν την ομορφιά του μνημείου.

Ναός του Ταξιάρχη Μελίδας Άνδρου

Άποψη του ναού από τα νοτιοδυτικά. ‘

Ναός του Ταξιάρχη Μελίδας Άνδρου

Στις μέρες μας λειτουργεί ως νεκροταφείο του Πιτροφού.

Ναός του Ταξιάρχη Μελίδας Άνδρου

Ναός του Ταξιάρχη Μελίδας Άνδρου

‘Εν τω χωρίω Μελίδα της “Ανδρου σώζεται παλαιός κατ’ απομί- μησιν του βυζαντιακού ρυθμού ναός, τα ονόματι του Ταξιάρχου. Μιχαήλ τιμώμενος. Δημητρίος Π. Πασχάλης

Ναός του Ταξιάρχη Μελίδας Άνδρου

➤ Περισσότερα στο androshistoria του αρχιτέκτονα – ερευνητή Νίκου Βασιλόπουλου: Βυζαντινή Άνδρος 4ος – 13ος αι. Η Βυζαντινή Άνδρος που προηγήθηκε της Λατινοκρατίας.
androshistoria.blogspot.com/2015/04/4-13.html

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.