Η επιδότηση των χαμηλόμισθων είναι ο 15ος μισθός ή πιο απλά: Δώστε στους εργαζομένους δέκατο πέμπτο μισθό χωρίς κανένα κόστος… υποστηρίζει ο Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης και εξηγεί:

Η επιδότηση των χαμηλόμισθων είναι ο 15ος μισθός

Με αφορμή την αύξηση των μισθών από το 2021, μετά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, υπενθυμίζω στους εργοδότες που ενδεχομένως να το έχουν παραλείψει ή σε αυτούς που δεν το γνωρίζουν, την ευεργετική διάταξη του άρθρου 14 του Ν.2837/2000 που αφορά τους εργαζόμενους που αμείβονται με την  Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.)

Η επιδότηση των χαμηλόμισθων είναι ο 15ος μισθός
Ο Λογιστής Φοροτεχνικός Χρήστος Βουρζαέρης

Ας μιλήσουμε λοιπόν για την εισοδηματική ενίσχυση εργαζομένων που αμείβονται με την (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.), μία ενίσχυση που έρχεται από παλιά (σαν το παλιό καλό κρασί θα έλεγα) και απέκτησε νόημα από την εποχή των «μνημονίων»  και μετά, όταν μεγάλο μέρος των μισθωτών, άρχισε να αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Κανείς δεν έχει ασχοληθεί με την ενίσχυση αυτή, μιας και μέχρι την εποχή των μνημονίων, την τιμητική τους είχαν οι «μεγάλες και πλούσιες» συμβάσεις, δηλαδή οι κλαδικές, οι ομοιοεπαγγελματικές, οι επιχειρησιακές, οι ειδικές επιχειρησιακές κ.τ.λ.

Μετά όμως από την ψήφιση των μνημονίων, οι περισσότεροι μισθωτοί αμείβονται με την  (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.), αν όχι στην πραγματικότητα, σίγουρα για την ασφαλιστική νομοθεσία.

Για να δούμε λοιπόν σήμερα ποιοι δικαιούνται την ενίσχυση αυτή…

Την δικαιούνται οι απασχολούμενοι μισθωτοί, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, αμειβόμενοι με τον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο της   Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.)

Επίσης δικαιούχοι είναι και όσοι από τους πιο πάνω μισθωτούς λαμβάνουν τις προβλεπόμενες από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. προσαυξήσεις οικογενειακών επιδομάτων και χρόνου υπηρεσίας (τριετίες).

Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης;

Το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι ίσο με το ποσό που προκύπτει από το γινόμενο του ποσοστού της εκάστοτε προβλεπόμενης από την νομοθεσία, εισφοράς κλάδου κύριας σύνταξης (σήμερα 6,67%) επί το τμήμα που αντιστοιχεί στις εκάστοτε αποδοχές της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. άγαμου εργαζόμενου μισθωτού, χωρίς προϋπηρεσία και οικογενειακά επιδόματα (σήμερα 650,00€ μισθό ή 29,04 ημερομίσθιο).

Πως και πότε γίνεται η καταβολή;

Πολύ απλά και άμεσα, χωρίς κανένα κόστος για την επιχείρηση-εργοδότη. Στο τέλος κάθε μήνα, αντί να αποδώσει ο εργοδότης το ποσό των 43,36€ (650,00€Χ6,67%)στον Ε.Φ.Κ.Α., τα δίνει στον εργαζόμενο. Έτσι λοιπόν ο εργαζόμενος κάθε μήνα αντί να εισπράξει 558,22€ (650,00€ μείον κρατήσεις 14,12% που είναι 91,78€), εισπράττει 601,58€ (650,00€ μείον κρατήσεις 7,45% που είναι 48,42€)

Αποτέλεσμα…

Μα καλά θα μου πει κανείς τώρα για 43,36€ το μήνα μιλάμε…

Ε ναι, για 43,36€ το μήνα, αλλά επί 14 έχουμε 607,14€, ο δέκατος πέμπτος μισθός που είπαμε στην αρχή…

Νομοθεσία  Άρθρο 14 Ν.2837/2000 Εγκύκλιος 56 /27-07-2000 

Χ.Β.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.