Η έκθεση “Εν πλω” της Τράπεζας Πειραιώς θα βρίσκεται στην Άνδρο τον Ιούνιο 2021, στα πλαίσια εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Μόνο χαρά μπορεί να δοκιμάσει κανείς από το συνοδευτικό έγγραφο του στελέχους της Τράπεζας κ. Στυλιανού Δημοσθένη που ενημέρωσε σχετικά:

Η έκθεση "Εν πλω" της Τράπεζας Πειραιώς θα βρίσκεται στην Άνδρο τον Ιούνιο 2021
Σκούνα Κεφαλλονίτη καπετάνιου που εμπορεύεται στην Κωνσταντινούπολη. Μελάνι και υδατογραφία σε χαρτί του Γεράσιμου Πιτζαμάνου, 1818/1820.

Το μήνυμα 

“Η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 θα διοργανώσει πλωτή περιοδεύουσα έκθεση με πολυτιμότατες συλλογές αρχειακού κα εθνολογικού χαρακτήρα για την Επανάσταση και τον πρώιμο εθνικό μας βίο, η οποία θα αναδεικνύει τη σημασία των ναυτικών δυνάμεων στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Ιστιοφόρο θα διαπλεύσει το Αιγαίο περνώντας από 19 ιστορικά νησιά (Ύδρα, Σπέτσες, Αίγινα, Χίο, Ψαρά, κ.ά.).

Το πλοίο αυτό θα επισκεφτεί και το νησί μας τον Ιούνιο και θα παραμείνει για μια ημέρα για να το επισκεφθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού. Λόγω κορονοιού ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα οι ημερομηνίες του ταξιδιού και περαιτέρω λεπτομέρειες (τοπικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις)”

Δημοσθένης Στυλιανός

Η έκθεση

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με τη χορηγική υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς, διοργανώνει πλωτή περιοδεύουσα έκθεση με μοναδικά ιστορικά κειμήλια και αρχειακό υλικό από τις πλούσιες συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η οποία θα αναδεικνύει τη σημασία των ναυτικών δυνάμεων στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Ιστιοφόρο θα διαπλεύσει το Αιγαίο περνώντας από τόπους του νησιωτικού μας χώρου που πρωτοστάτησαν το 1821: Αίγινα, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Σύρος, Τήνος, Άνδρος, Σκύρος, Ψαρά, Χίος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Σάμος, Πάτμος, Λέρος, Κάλυμνος, Τήλος, Νίσυρος, Σύμη, Καστελόριζο.

Το ιστιοφόρο θα παραμένει σε κάθε προορισμό ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού να έχουν την ευκαιρία να δουν την «Εν Πλω» έκθεση και να συμμετάσχουν σε επετειακές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.

Η «Eν Πλω» στα τέλη Ιουνίου 2021 θα έχει πραγματοποιήσει τον πρώτο διάπλου του Αιγαίου και θα έχει καταλήξει στη Χίο. Στόχος είναι τα εκθέματα της «Εν Πλω» να παρουσιασθούν στο Μουσείο Μαστίχας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου 2021, και κατόπιν, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, να μεταφερθούν πίσω στο ιστιοφόρο, για να ξεκινήσει από τη Χίο το δεύτερο ταξίδι προς τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Το αφήγημα της πλωτής έκθεσης θα ξεκινήσει από το Αιγαίο των προεπαναστατικών χρόνων και τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία ελληνικού στόλου απέναντι στον κυρίαρχο οθωμανικό στόλο. Θα αναδείξει ναυτότοπους, κρίσιμα γεγονότα και πρόσωπα του ναυτικού αγώνα, ενώ θα κλείσει με αφηγήσεις από ιστορικές πηγές που θα ενθαρρύνουν τον επισκέπτη να στοχαστεί για τον αντίκτυπο του ναυτικού αγώνα και την τύχη των πρωταγωνιστών του μετά την Απελευθέρωση.

Ο διάπλους θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις:

  • τον Ιούνιο 2021: νησιά Σαρωνικού, Κυκλάδων και ΒΑ Αιγαίου, με τελικό προορισμό τη Χίο, όπου η Έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μαστίχας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)
  • τον Σεπτέμβριο 2021: νησιά ΝΑ Αιγαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.