Από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη και τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφόρησε το βιβλίο του Θεόφιλου Καΐρη, Το Ημερολόγιο του Ολύμπου.

Θεόφιλου Καΐρη Το Ημερολόγιο του Ολύμπου από τις εκδόσεις Gutenberg, Καϊρείου Βιβλιοθήκης
📷 facebook.com/kaireioslibrary

Βασικό κείμενο του τόμου είναι το ημερολόγιο που κράτησε στα χαρακώματα ο ανδριώτης λόγιος και αγωνιστής, συμμετέχοντας στην εκστρατεία του Ολύμπου από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 1822.

Στο ημερολόγιο αυτό κατέγραφε σχεδόν καθημερινά τις μάχες, τις απώλειες, τις πορείες και τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στον χειμώνα. O τόμος περιλαμβάνει επίσης συναφή κείμενα του ίδιου, καθώς και το ημερολόγιο που κράτησε οδεύοντας το 1842 με πλοίο προς την εξορία, καταδικασμένος από την Ιερά Σύνοδο και την ελληνική πολιτεία για αιρετική διδασκαλία. Η έκδοση εικονογραφείται με φωτογραφία από σελίδες του ημερολογίου, καθώς και τη χαλκογραφία του Edward Dodwell, «Ο Όλυμπος από τη Λάρισα» του 1821. Στον κολοφώνα αναπαράγεται η ξυλογραφία του Σπύρου Βασιλείου, «Οι Μεσολογγίτισσες».

Θεόφιλου Καΐρη Το Ημερολόγιο του Ολύμπου από τις εκδόσεις Gutenberg, Καϊρείου Βιβλιοθήκης
📷 facebook.com/kaireioslibrary

Το βιβλίο προλογίζει η Ειρήνη-Ευανθία Καΐρη-Γιαννουλοπούλου, που διαχειρίζεται το οικογενειακό αρχείο. Τη γενική επιμέλεια του τόμου είχε ο Δημήτρης Ι. Κυρτάτας που έγραψε την εισαγωγή και ένα επίμετρο με τα βασικά ιστορικά δεδομένα της εκστρατείας στον Όλυμπο. Τα κείμενα του Καΐρη επεξεργάστηκε η φιλόλογος-παλαιογράφος Μαρία Γιουρούκου και τις τυπογραφικές διορθώσεις έκανε η Κλεοπάτρα Κυρτάτα. Την έκδοση σχεδίασε και επιμελήθηκε ο Γιάννης Μαμάης.

Το Ημερολόγιο του Ολύμπου του Θεόφιλου Καΐρη από τις εκδόσεις Gutenberg, Καϊρείου Βιβλιοθήκης
📷 kaireioslibrary

—Θεόφιλος Καΐρης, Το Ημερολόγιο του Ολύμπου, Καΐρειος Βιβλιοθήκη/Gutenberg, Άνδρος 2021 (104 σελ.)

🌐 www.dardanosnet.gr

www.facebook.com/GutenbergBooks

🌐 www.facebook.com/kaireioslibrary

www.kaireios.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.