“Σκεπτικό της Δράσης”, διδάγματα για την υγεία και τη ζωή από έναν παλαίμαχο ιατρό. Ο Γιώργος Καλλιβρούσης μετά το “Το θεραπευτήριο του Αιγαίου” συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα με “το Σκεπτικό της Δράσης”.

Πρόκειται για ένα σχεδόν αυτοβιογραφικό βιβλίο που ο τρόπος γραφής του συγγραφέα το κάνει πολύ γοητευτικό ενώ μιλά για ιατρικά θέματα που συνήθως όλοι μας απεχθανόμαστε.

Σκεπτικό της Δράσης, διδάγματα από έναν παλαίμαχο ιατρό
«Η Ιατρική δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηρίζεται στη δημοκρατία, αλλά στον ανθρωπισμό»

Οι γιατροί είναι μια ομάδα επαγγελματιών που συνήθως όταν μιλούν δεν τους καταλαβαίνουμε, είναι ο φόβος που κάνει τα αυτιά να βουίζουν. Αν αρχίσουν δε να γράφουν εκεί είναι που δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, γιατί ως γνωστόν τα γραπτά του γιατρού μόνο από φαρμακοποιό διαβάζονται.

Όμως τα περισσότερα “ζόρικα” θέματα θέλουν τον “μάστορα” τους έτσι και Γιώργος Καλλιβρούσης ξέρει να ξετυλίγει όμορφα το κουβάρι της διήγησης (προφανώς και της ιατρικής αλλά πως μπορώ να το κρίνω;) Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δεκαεπτά κεφάλαια με ευρηματικούς τίτλους.Το προτελευταίο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην πανδημία covid19 και σε ιστορική αναδρομή των μεγαλύτερων επιδημιών. Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:

«Με το σκεπτικό ότι ο ιατρός εξακολουθεί να προσφέρει στον άνθρωπο και μετά τη συνταξιοδότησή του, ο συνταξιούχος ιατρός συγγραφέας περιγράφει, με γλαφυρό τρόπο, βιωματικά συμβάντα, περιστατικά, αναλύσεις και συμπεράσματα, από τις εμπειρίες και τις γνώσεις του, πριν τα σκεπάσει η λήθη του χρόνου.
Από αυτές τις καταγραφές, που δίνουν μια σφαιρική εικόνα των πιο συνηθισμένων προβλημάτων, ο αναγνώστης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για:
Δομή του εγκεφάλου, Homo demens, Αυτισμό και Σύνδρομο Άσπεργκερ, Μηνιγγίτιδα, Υποχρεώσεις ιατρών, Επιλογή ιατρού και νοσοκομείου, Κακοήθεις όγκους, Αυτόματη ίαση, Δύναμη της Πίστης, Ψυχοσωματικές διεργασίες, Placebo (εικονικό φάρμακο) και Nocebo, Έμφραγμα του μυοκαρδίου, Στατιστική στην Ιατρική, Επιστήμη και αυθεντία, Εξέταση και διάγνωση, Σχολιατρικές εξετάσεις, Ανοσοποιητικό, εμβόλια και ανοσία αγέλης, Έλεγχο όρασης, Σηπτική αποβολή, Ψυχωτικές διαταραχές και σχιζοφρένεια, Γήρας, ηλικία και γήρανση, Φυσιοθεραπεία, Σημάδια θανάτου, Ίωση, επιδημία και πανδημία, Ιστορικές αναδρομές, Και διάφορα άλλα…»

vivlia G Kallivrousis1

Ο συγγραφέας βλέπει και περιγράφει το νεαρό εαυτό του με χιούμορ, από τα γυμνασιακά χρόνια μέχρι τις σπουδές και το στρατό δεν του χαρίζεται μια στάλα… H εξιστόρηση της ζωής κυλάει σαν νερό με πρωταγωνίστρια την ιατρική και την άσκηση της. Εκεί είναι και το ωραίο: πως ενώ μιλά για θέματα που φοβίζουν το μέσο άνθρωπο είναι με απλό τρόπο δοσμένα που κάνουν την ανάγνωση χαρά.

«Δεδομένου ότι η Ιατρική ως επιστήμη, ή καλύτερα ως συγκερασμός τέχνης και επιστήμης, έχει μοναδικό της σκοπό τη διατήρηση και αποκατάσταση τη υγείας, πρέπει να είναι μια ενιαία προσπάθεια απαλλαγμένη από οικονομικές ή άλλες διαφορές, απαγορευμένες από συμφέροντα και ισχυρογνωμοσύνη»

vivlia G Kallivrousis2

Αριθμοί – κεφάλαιο 17 τελευταίο

«Όταν γεννήθηκα το 1942 μοιραζόμουν το έδαφος και την ατμόσφαιρα του πλανήτη με άλλα 2,3 δισεκατομμύρια κατοίκους. Για την ακρίβεια, ήμουν τοτε, βάσει υπολογισμών έξυπνου αλγορίθμου, ο 2.349.994.072 κάτοικος της Γης. Σήμερα μοιράζομαι την ίδια σε εμβαδόν και όγκο Γη, επιβαρυμένη και με τα απόβλητα των δραστηριοτήτων τους, με περισσότερους από 7,8 δις, για την ακρίβεια με 7.806.553.561 (15 Αυγούστου 2020, ώρα 11.18). Κάθε δευτερόλεπτο ο πληθυσμός της γης αυξάνεται κατά 2,5 κατοίκους…»

Εννοείται πως στο βιβλίο γίνεται αναφορά στην Ικαρία και στα ευεργατικά λουτρά!

Όσα γράφει ο Γιώργος Καλλιβρούσης με έχουν κάνει να συμπαθήσω τους γιατρούς και να βλέπω την ιατρική με πιο “ανοικτά μάτια”. Άλλωστε τον καιρό της πανδημίας, στα χείλη κοιτάμε τους γιατρούς να ακούσουμε τι λένε, τα δικά σας όμως λόγια κύριε Καλλιβρούση, με μεγάλη μας χαρά, μπορούμε και να τα διαβάσουμε. Καλή επιτυχία!

Σκεπτικό της Δράσης, διδάγματα από έναν παλαίμαχο ιατρό

Σκεπτικό της δράσης – Γιώργος Καλλιβρούσης.
Διδάγματα για την υγεία και τη ζωή από ένα παλαίμαχο ιατρό. Εκδόσεις Οσελότος

—Παρουσίαση βιβλίου Cine Αυλή Σάββατο 24 Ιουλίου 2021, ώρα 19.30. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιάννης Ζιώτης συγραφέας, Μαριάννα Φωτοπούλου-Μαργέτη εκδότρια της εφημερίδας “Ανδριακή” και ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Καλλιβρούσης.

✒️ Άννα Βούλγαρη

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.