Τα Αντριώτικα… Την εικόνα σου βλέπω… “Το νερό ήταν κρύο αλλά το άντεχε, κολύμπησε προς την σπηλιά ερευνώντας τους βράχους όμως οι αχινοί είχαν εξαφανιστεί, να δεις που τους ξεπάτωσαν μονολόγησε και απομακρύνθηκε προς τα βαθιά..” 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΑΚΗ

-Εδώ καλά είναι, της είπε λαχανιάζοντας  ταυτόχρονα σκουπίζοντας με την ανάστροφη του χεριού το ιδρωμένο του πρόσωπο μια και η ανηφόρα αλλά και η κατηφόρα  στο μονοπάτι τον είχαν κουράσει χώρια ότι κουβαλούσε το σακίδιο.

Τα Αντριώτικα... Την εικόνα σου βλέπω...

 Δεν έβαζε το χέρι του στη φωτιά, αλλά… εκεί ήταν. Το τοπίο δεν είχε αλλάξει τόσο πολύ δα, η ίδια θάλασσα, τα ίδια βράχια ήταν αυτά που σχημάτιζαν μια μικρή σπηλιά, μόνο να … τότε είχαν έλθει με το φουσκωτό του Κώστα και της Σάσας. Έσκυψε και είδε το πράσινο χρώμα της σκιάς  εκεί  που άρχιζαν τα κρέμνα και μετά τον ξάφνιασε το φως που αντανακλούσαν οι αχτίνες του ήλιου πάνω στον βυθό. Τανύστηκε και ταυτόχρονα πήρε βαθιές ανάσες εισπνέοντας από την μύτη και εκπνέοντας από το στόμα, όπως του είχε πει ο γιατρός για να εξισορροπήσει το συμπαθητικό με το παρασυμπαθητικό, όταν τον βασάνιζαν οι ταχυπαλμίες.

-Τότε ο Κώστας και συ βουτήξατε και είχατε βγάλει πάρα πολλούς αχινούς και  η Σάσα τους άδειασε σ’ ένα τάπερ, τους έριξε λίγο λάδι και λεμόνι και μετά ως δια μαγείας εμφανίστηκε η φρατζόλα που ‘χε  καβατζώσει ο Κώστας, του είπε αφήνοντας την τσάντα του μπάνιου.

-Και τα μπιρόνια που τα παγώναμε στον κουβά με την θάλασσα…  πίναμε και βουτάγαμε τις παπάρες με αχινούς μέχρι που μας βάρεσε ο ήλιος στο κεφάλι… και την αράξαμε εκεί στη σκιά να μας κτυπάει το κύμα, είπε απλώνοντας την πετσέτα και ταυτόχρονα  σηκώθηκε να πιάσει δυο μεγάλα βότσαλα για να τις στερεώσει. Με τον ήλιο κόντρα ,η φιγούρα του έδειχνε βαμμένη στο κιαροσκούρο σαν να την είχε σχεδιάσει ο Καραβάτζιο βιαστικά  γιατί  οι αχτίνες του ήλιου έπεφταν ανελέητα. Έκανε μερικά βήματα βουλιάζοντας στην καυτή άμμο, άρπαξε στη τύχη τα βότσαλα και βιάστηκε να επιστρέψει γιατί καιγόντουσαν οι πατούσες του.

-Λαχάνιασες … κάτσε να ηρεμήσεις, του είπε ανοίγοντας τη τσάντα της, ψάχνοντας το αντηλιακό που πρέπει να ήταν χωμένο κάτω κάτω. Το βρήκα… έλα να σου βάλω στην πλάτη… μην καείς όπως τότε που ανέβασες πυρετό και σε έτρεχα στο κέντρο υγείας …

Γύρισε απρόθυμα προς το μέρος της σκύβοντας  για τον αλείψει. Με προσοχή και επιμέλεια έβαλε από λίγο πάνω δεξιά και αριστερά και μετά άρχισε με κυκλικές κινήσεις να απλώνει το αντηλιακό και όταν  ρουφήχτηκε  έβαλε ξανά μέχρι που της έμεινε στα δάχτυλα.

-Σαν παιδί κάνεις… έλα να σου βάλω και από μπρος απλώνοντας τα χέρια της κι αυτός θέλοντας και μη  πλησίασε ακόμα πιο κοντά της μέχρι που οι σκιές τους στην άμμο ενώθηκαν σε ένα ακαθόριστο σχήμα.

-Έλα βάλε να τελειώνουμε, θέλω να πέσω να βγάλω αχινούς! της είπε αν και από μέσα του είχε επιφυλάξεις, πολλά χρόνια είχαν περάσει από την τελευταία φορά. Ανασηκώθηκε και με ζωηρές δρασκελιές έφτασε στον βράχο, έσκυψε και φτύνοντας στο εσωτερικό της μάσκας άρχισε να την καθαρίζει μετά την ξέπλυνε με νερό, την σήκωσε και είδε ότι είχε καθαρίσει, όμως σκέφτηκε ότι είχε πρεσβυωπία … αλλά λεπτομέρειες θα μου πεις τώρα…

Το νερό ήταν κρύο αλλά το άντεχε, κολύμπησε προς την σπηλιά ερευνώντας τους βράχους όμως οι αχινοί είχαν εξαφανιστεί, να δεις που τους ξεπάτωσαν μονολόγησε και απομακρύνθηκε προς τα βαθιά. Έψαχνε από πάνω  κολυμπώντας ήρεμα μέχρι που λίγο πιο κάτω .. να εκεί που άρχιζε να βαθαίνει, τους είδε, μαύρους μαύρους  λίγο πριν την φυκιάδα… να βουτήξω να τους πάρω, σκέφτηκε και άρχισε να κολυμπάει. Φτάνοντας από πάνω τους υπολόγισε περίπου το βάθος τέσσερες με πέντε οργιές… σιγά το βάθος εγώ βουτούσα με τον Στεφανή στις δέκα  έξω από της Γριάς το Πήδημα…

Πήρε βαθιές ανάσες έβγαλε τον αέρα και εισπνέοντας βαθιά βούτηξε λυγίζοντας το κορμί,  φέρνοντας τα χέρια ενωμένα μπροστά και ταυτόχρονα κάνοντας ψαλιδιές με τα πόδια του. Ανοίγοντας διάπλατα τα χέρια του αγκάλιαζε τον βυθό γινόταν ένα μ’ αυτόν, όταν αισθάνθηκε ένα έντονο πόνο στο στήθος… μα τι γίνεται και στιγμιαία αιωρήθηκε… καλύτερα ν’ ανέβω. Ανασαίνοντας βίαια μια και ο φόβος τον είχε καταλάβει, ξάπλωσε στην ύπτια θέση προσπαθώντας  να καταλάβει τι του συνέβη… ο πόνος είχε σταματήσει και δεν αντανακλούσε προς την πλάτη… άρα την σκαπουλάραμε για σήμερα. Κάθισε εκεί ξαπλωτός κι’ ανάσκελος αφήνοντας το κορμί του να ξεκουραστεί.

-Ξέρεις δεν βρήκα αχινούς αν και έψαξα μάλλον τους έχουν ξεπατώσει … άδικος κόπος καλλίτερα να πάμε να φάμε στη ταβέρνα,  της  είπε σκουπίζοντας το κορμί του.

-Μα έχεις παπουδιάσει … για έλα πιο κοντά … εσύ έχεις μελανιάσει, κάτσε να ξεκουραστείς και παράτα τους αχινούς, του είπε απλά και αυτός κάθισε δίπλα της σκεπασμένος με την πετσέτα. Απέναντι ο ήλιος σκορπούσε τις ανταύγειες μακριά στον ορίζοντα και η αντηλιά τον τύφλωνε, φόρεσε τα γυαλιά του ηλίου και έκλεισε τα μάτια του και  σε κλάσματα δευτερολέπτου ζωηρές  πορτοκαλιές , χρυσαφιές και βαθυπράσινες   αστραπές τον τύφλωσαν.

-Σε παρακαλώ βάλε μου αντηλιακό… έχω κατακαεί, τον παρακάλεσε σκουντώντας  τον ελαφρά, σε πήρε ο ύπνος… αλλά ξεκουράστηκες. Στρέφοντας είχε κιόλας ξαπλώσει μπρούμυτα κατεβάζοντας  το ολόσωμο μαγιό της μέχρι τη μέση.  Βάζοντας στην παλάμη του την κρέμα άρχισε να την απλώνει πάνω της με ήρεμες κινήσεις. Η ανάσα της θάλασσας είχε ζωγραφίσει νησιά ξερού αλατιού  στο κορμί της και αυτός τα έσβηνε από τον χάρτη χαϊδεύοντας την. Οι ρώγες των δακτύλων του όργωναν  τα σημάδια της χαλαρότητας, τις πανάδες και μαγικά τα εξαφάνιζαν. Κατέβηκε προς τα πόδια και τότε απολογητικά του είπε σχεδόν ψιθυριστά σαν να ντρεπόταν:

– Έχω κυτταρίτιδα

– Μα εγώ αγαπώ… την κυτταρίτιδά σου, της απάντησε και συνέχισε να απλώνει το αντηλιακό.      

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.