Στάθης Βατανίδης: Ένας ευγενής καλλιτέχνης 30 Ιουλίου – 13 Αυγούστου Αίθουσα Τέχνης «Αδαμαντία»

Στάθης Βατανίδης: Ένας ευγενής καλλιτέχνης στην ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ

Συναντώντας τον Στάθη Βατανίδη έχεις την αίσθηση πως συνομιλείς με έναν δικό σου άνθρωπο. Σεμνός, ευγενής, καλοπροαίρετος, τρυφερός και συνάμα οριοθετημένος και πραγματιστής. Γνώστης της τέχνης του, καταρτισμένος επιστημονικά και καλλιεργημένος άνθρωπος. Κυρίως άνθρωπος.

Στάθης Βατανίδης: Ένας ευγενής καλλιτέχνης στην ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ

«Ο Στάθης Βατανίδης – γράφει ο Μάνος Στεφανίδης Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών- θέλει να κάνει μία ζωγραφική που να μην υποκύπτει στη διακόσμηση, στο μελό, στη γοητεία της επιφανειακής αφήγησης αλλά να επι­μένει σε πράγματα δυσκολότερα μεν, διαρκέστερα δε.

Στάθης Βατανίδης: Ένας ευγενής καλλιτέχνης στην ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ

Επιθυμεί οι ιστορίες του, δηλαδή τα βιώματά του, οι συνειρμοί, οι εικόνες, οι συγκινήσεις που αποθησαυρίζει από την τρομερή εμπειρία της κα­θημερινότητας, να είναι θεμελιωμένα σε ασφαλή, όσο και σύγχρονη, μορφοπλαστική γλώσσα. Να είναι κλασικός και σύγχρονος, διατηρώντας την ιδιαιτερότητά του και μη καθιστάμενος μόδα. Δη­λαδή δύσκολα πράγματα!

Στάθης Βατανίδης: Ένας ευγενής καλλιτέχνης στην ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ

Ρομαντικός του σήμερα, φτιάχνει σκηνογραφί­ες αστικών τοπίων, γειτονιές ή πλατείες και τις εμψυχώνει με εκρήξεις μυστικές, ανατροπές και φιγούρες που, ανεπαισθήτως ίσως, υποδύονται τη μοίρα τους την ίδια. Επίσης ζευγάρια που έχουν αγκαλιαστεί για το πρώτο και το τελευταίο φιλί τους, ποιος ξέρει. Επειδή είναι πάντα τα πράγματα που υποδύονται άλλα πράγματα, εκτεθειμένα είτε στο φως που καθαγιάζει είτε στο σκοτάδι που συγχωρεί.

Στάθης Βατανίδης: Ένας ευγενής καλλιτέχνης στην ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ

Αντί συμπεράσματος: Αυτά που δεν ζήσαμε, υπάρ­χουν και μάς βασανίζουν περισσότερο. Πρόκειται για επιθυμίες που δεν έλαβαν σάρκα αλλά παραμέ­νουν σκέλεθρα, οστά και κρανία τεταπεινωμένα. Γι’ αυτό κάνουμε τέχνη, γι’ αυτό ζωγραφίζουμε. Για να δώσουμε σε όλα αυτά τα φαντάσματα υπόσταση».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.