Ο Στάθης Βατανίδης υπηρετεί την Τέχνη που αγαπά

sel-4-vatanidis-1_n

Ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή. Πως την σχολιάζει ένας ζωγράφος;

Πιστεύω πως είναι η πολιτισμική αναπηρία, που μας έχει οδηγήσει σε λάθος επιλογές, και ο πολιτισμός μας θα μπορούσε ν’ αποδειχθεί ένα εφαλτήριο για αφύπνιση.

Ποια η σχέση σας με την Άνδρο;

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα με την Άνδρο γύρω μου… Η θάλασσα της τα αρώματα της ο πολιτισμός της, ήταν πάντα ο οδηγός μου, με δάσκαλο την μητέρα μου την Ανδρώτισσα Μαρία Δερτούζου –Βατανίδη. Η Άνδρος είναι για μένα οι καλοκαιρινές μου μνήμες εφόσον η διαμονή μου ήταν μόνιμα στην Αθήνα. Το ορμητήριο μας ήταν το Μπατσί όπου ήταν η καταγωγή της μητέρας μου. Αξέχαστες μένουν οι αναμνήσεις από το νησί κυρίως οι πιο είναι πολλές από τις εκδρομές μας στα Ρέματα Άρνης στους φίλους μας, την οικογένεια Λεμπέση. Ενώ στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν η συμμετοχή έργου μου στην Art Αθήνα το 2013 με έφερε σε επαφή με τον κ. Κυριάκο Κουτσομάλη, ακολουθώντας για μένα στην συνέχεια μια εξαιρετικά τιμητική συνεργασία.

sel-4-vatanidis-2_n

Ζωγραφίζετε από ανάγκη έκφρασης, και πως  ξεκινήσατε;

Κληρονόμησα  από τους  γονείς μου την αγάπη για τις τέχνες , διαπιστώνοντας πολύ νωρίς μια  ικανότητα στο σχέδιο.   Η δουλειά μου χαρακτηρίζεται ως ανθρωποκεντρική -[Figuratif] και τα θέματα μου αντιπροσωπεύουν την καθημερινότητα ως τόσο απλή και τόσο σπουδαία.

Τι σας εμπνέει, τι περιμένετε από τους «κρατούντες» τον πολιτισμό στον τόπο μας, σε σχέση με την Ευρώπη ή ακόμη και την Αμερική.

Όσον αφορά στα πολιτιστικά της Ελλάδας οι υπεύθυνοι δεν έχουν δώσει το ανάλογο βάρος. Αναφέρω βέβαια την εξαιρετική επισκεψιμότητα στο Μουσείο Ακροπόλεως καθώς και τα εκατομμύρια επισκεπτών στη Μόνα Λίζα στο Μουσείο του Λούβρου.

Πως κινείται η αγορά στον χώρο της τέχνης σήμερα με την διεθνή κρίση;

Αν και στην Ελλάδα αυτή την εποχή οι τέχνες βρίσκονται σε μεγάλη ύφεση οφείλω να αναφέρω ότι οι επενδύσεις στο χώρο των τεχνών είναι οι πλέον προσοδοφόρες.

Ποιος είναι ο στόχος σας;

Να μπορώ να συνεχίζω να υπηρετώ την Τέχνη που αγαπώ

Ο Στάθης Βατανίδης παρακολούθησε  μαθήματα ζωγραφικής στο League Art of  N. York. Έχει λάβει μέρος σε πάνω από τριάντα ατομικές  σε Ελλάδα Κύπρο Λονδίνο Μιλάνο. Έργα του υπάρχουν στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στο Μουσείο Βορρέ, την Πινακοθήκη Πιερίδη , στην συλλογή Χατζηϊωάννου κ.α. Στην Ευρώπη είχε δυο επιτυχημένες εκθέσεις στο Λονδίνο στη Gallery K. Στο Μιλάνο στη Gallery Nuovo Aleph. Στη συνέχεια στην Κύπρο σε συνεργασία με την Κα Λία Τορναρίτη εξέθεσε έργα μου σε τρεις Ατομικές και αρκετές Ομαδικές. Συμμετείχε σε αρκετές δεκάδες εκθέσεων, ξεχωρίζοντας τις Art Athens 2013, Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών (Κρίδεμνον), Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Περιδιαβαίνοντας την Αθήνα) κ .α.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Παρακαλώ πληροφορίες για την έκθεση του κ. Βατανίδη στη Άνδρο, καλοκαίρι 2022. Ευχαριστώ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.