Την 1.3.2023 η διαβούλευση της ΕΠΜ για τις περιοχές NATURA 2000

Άμεση ήταν η απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Γεωργίου Αμυρά, διαμέσου του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρου Βαρελίδη στην επιστολή που απέστειλε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, ζητώντας καθορισμό νέας ημερομηνίας διαβούλευσης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) των χαρακτηρισμένων περιοχών «NATURA 2000» για τα νησιά Σύρος, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Κύθνος, Κέα, Σέριφος, Σίφνος, Μήλος και Κίμωλος.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Γεώργιος Αμυράς, αναγνώρισε ότι πρόκειται για θέμα ζωτικής σημασίας για τα νησιά των Κυκλάδων και έτσι έκανε αποδεκτή την πρόταση του κ. Βρούτση για καθορισμό νέας ημερομηνίας διαβούλευσης. Αίτημα καθολικό και δίκαιο που εξέφρασαν επίσης με επιστολή τους και οι Δήμαρχοι των ανωτέρω νησιών, μέσω της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου που τους εκπροσωπεί.

Έτσι, σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «η Διαβούλευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που αφορά σε προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000», σε τμήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρατείνεται ως 01.03.2023».

Η επιστολή Γ. Βρούτση

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2022

Προς: Υφυπουργό Περιβάλλοντος
κ. Γεώργιο Αμυρά

Θέμα: «Καθορισμός νέας ημερομηνίας ολοκλήρωσης της διαβούλευσης για την ΕΠΜ των περιοχών «NATURA 2000» για τα 12 νησιά των Κυκλάδων» Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ,
Σε συνέχεια της από 9 Δεκεμβρίου 2022 συνάντησής που είχαμε σχετικά με το επίμαχο θέμα των χαρακτηρισμένων περιοχών «NATURA 2000» για 12 νησιά του Νομού Κυκλάδων (Σύρος, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Κύθνος, Κέα, Σέριφος, Σίφνος, Μήλος, Κίμωλος, Δήλος και Ρήνεια) και μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβα από μέρους σας ότι οι μελέτες που παρουσιάστηκαν δεν αποτελούν οριστικές αποφάσεις, αλλά απλά σχέδια των μελετητών, καθώς και ότι οι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν από την κυβέρνηση και μόνο, επανέρχομαι στο συγκεκριμένο ζήτημα μεταφέροντας προς εσάς επιστολή των Προέδρων Τ.Π. Κυκλάδων της ΠΕΔ Ν.Α. κ. Νικολάου Λειβαδάρα και ΠΕΔ Ν.Α. Αντώνιου Καμπουράκη που ζητούν νέα καταληκτική ημερομηνία για τη διαβούλευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) που αφορά τις προστατευόμενες περιοχές «NATURA 2000» στα νησιά του Νομού Κυκλάδων.
Πρόκειται για καθολικό και δίκαιο αίτημα που εκφράζουν οι Δήμαρχοι των ανωτέρω νησιών, που κοινοποιήθηκε προς εσάς από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, η οποία εκπροσωπεί όλες τις Δημοτικές Αρχές των νησιών του Νομού Κυκλάδων. Σύμφωνα με την επιστολή, υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη ΕΠΜ καθορίζει χρήσης γης και μέτρα διαχείρισης σε 12 νησιά των Κυκλάδων, βραχονησίδες και θαλάσσιες ζώνες, χωρίς προηγουμένως να έχει δοθεί ο απαραίτητος προβλεπόμενος χρόνος διαβούλευσης και ενημέρωσης των κοινωνικών φορέων σε κάθε νησί (Δήμοι, Σύλλογοι Κυνηγών, Αλιέων, Μελισσοκόμων, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί κ.α.).
  Γεγονός, που αναμφίβολα αιφνιδίασε και προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις, καθώς οι τοπικές κοινωνίες επί της ουσίας αποκλείστηκαν από τη διαδικασία σχεδιασμού, των περιοχών προστασίας.
Επιπρόσθετα, η ημερομηνία παράτασης της διαβούλευσης της συγκεκριμένης ΕΠΜ που έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 16.11.2022 για τις 16 Ιανουαρίου 2023, αναμφίβολα θεωρείται μη ρεαλιστική και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς δεν αποδίδει τον επαρκή και αναγκαίο χρόνο σοβαρής διαβούλευσης με ειδικούς μελετητές των ΟΤΑ και της ΠΕΔ Ν.Α., ώστε να μπορέσουν να γνωμοδοτήσουν και να προσφέρουν συμβουλευτικές τεκμηριωμένες θέσεις σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εξέλιξη, που πιθανότατα θα πυροδοτήσει αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα.
Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, ως εκ τούτου ζητώ να καθορίσετε άμεσα νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαβούλευσης, που να δίνει τον επαρκή και αναγκαίο χρόνο για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, συντάσσομαι απόλυτα και με το αίτημα των Δημάρχων, οι οποίοι ζητούν επιβεβλημένα καθορισμό νέας ημερομηνίας ολοκλήρωσης της διαβούλευσης για την εν λόγω ΕΠΜ, καθώς πρόκειται για θέμα ζωτικής σημασίας για τα νησιά των Κυκλάδων. Μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο πιστεύω, ότι θα επιτευχθεί ουσιαστική και τεκμηριωμένη διαβούλευση.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρο Βαρελίδη Πρόεδρο ΠΕΔ. Ν.Α. κ. Αντώνιο Καμπουράκη Πρόεδρο Τ.Π. ΚΥΚΛΑΔΩΝ της ΠΕΔ Ν.Α. κ. Νικόλαο Λειβαδάρα Δημάρχους Νησιών Σύρου, Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Κύθνου, Κέας, Σερίφου, Σίφνου, Μήλου, Κιμώλου,

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.