Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ:

Όχι άλλοι “θεματοφύλακες”… έργα χρειάζεται το νησί…

Παρακολούθησα το Δημοτικό Συμβούλιο στις  19/1/23 και έχω προβληματιστεί, αλλά και απογοητευτεί, από την όλη εικόνα του. Θέλω, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου σε λίγες γραμμές χωρίς να αναφέρω νόμους και αριθμούς.

Ζούμε στο πιο όμορφο νησί των Κυκλάδων, το πιο δύσκολο όμως διοικητικά, διότι πολύ απλά, στην ουσία έχει τέσσερα κέντρα διοίκησης (Γαύριο, Μπατσί, Χώρα και Κόρθι) και πάρα πολλούς οικισμούς.

Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε πολύχρονες και σοβαρές ελλείψεις σε όλες τις υποδομές μας (οδικό δίκτυο,  παιδεία , υγεία, καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση κτλ) και φυσικά έναν υποστελεχωμένο Δήμο. Μπορεί οι περισσότεροι από τους υπάρχοντες υπαλλήλους να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, αλλά αυτό δεν φτάνει.

Έχουμε σήμερα έναν Δήμαρχο, ο οποίος έχει άψογη και προνομιακή συνεργασία με τον Έπαρχο, με τον Περιφερειάρχη, με την Κυβέρνηση (Υπουργούς , Γενικούς Γραμματείς κτλ.) και με Χορηγούς που βρίσκει ο ίδιος. Στην θητεία του ο Δήμος έχει χρηματοδοτηθεί με μεγάλα ποσά από όλες αυτές τις πηγές προκειμένου να βελτιώσει τις υποδομές του σε όλους τους τομείς. Βλέπουμε έργα να γίνονται στην παιδεία (σχολείο Χώρας), στα δίκτυα (Χώρα, Κάτω Άγιος Πέτρος, Μεσαριά, Λειβάδια κλπ), σε ασφαλτοστρώσεις (Χώρα, Μεσαριά κλπ), σε αναψυχή (παιδικές χαρές κλπ).

Την Πέμπτη 19/1 στο Δημοτικό Συμβούλιο ήρθε μία νέα χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για το οδικό δίκτυο όλου του νησιού. Η αντιπολίτευση αρνήθηκε κατηγορηματικά με το επιχείρημα πως τα έργα θα γίνουν με διαπραγματεύσεις και όχι με διαγωνισμούς, μιας και δύο από τις τρεις περιοχές έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το ΥΠΕΣ.

Όφειλαν βέβαια να λάβουν υπόψη τους (εκτός αν ξέχασαν ή δεν το έμαθαν ακόμη) ότι οι εκπτώσεις από τους διαγωνισμούς για έργα με χρηματοδότηση, δεν πηγαίνουν στα ταμεία  του Δήμου, προκειμένου να επενδυθούν μελλοντικά.

Ξέρετε κάτι τελικά, το οποίο είναι και η ουσία του πράγματος, εμένα και όλους τους  μόνιμους κατοίκους του νησιού, καθώς και τους χιλιάδες επισκέπτες, μας ενδιαφέρει να κινούμαστε σε ένα ασφαλές οδικό δίκτυο που δεν θα είναι γεμάτο λακκούβες. Η αντιπολίτευση όμως δεν δέχτηκε την χρηματοδότηση αυτή και την διαπραγμάτευση που αυτή συνεπάγεται. Την βολεύει η φράση «ανέβαλε τα έργα για κάποιο χρονικό διάστημα» ώστε να μην γίνουν μέχρι τις εκλογές. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από όσα άκουσα!

Και ερωτώ, αν κάποιος δωρητής έκανε δωρεά στον Δήμο αυτό το χρηματικό ποσό, με την προϋπόθεση ο Δήμαρχος να διαλέξει εκείνος τον Ανάδοχο που θα κάνει το έργο, δεν θα δέχονταν η αντιπολίτευση την δωρεά αυτή, γιατί το έργο δεν θα γίνονταν με διαγωνισμό, όταν η διαπραγμάτευση είναι νόμιμη ενέργεια κατά τον ελληνικό νόμο;

Είναι πραγματικά λυπηρό να έρχονται επιτέλους χρηματοδοτήσεις για βελτίωση των υποδομών του νησιού και να κοιτάμε πως θα βρεθεί τρόπος να καθυστερήσουμε για να μην ωφεληθεί πολιτικά ο έκαστοτε Δήμαρχος που κατάφερε με μελέτες και πιέσεις και έφερε τα χρήματα για να γίνουν έργα.

Το νησί έχει γεμίσει με «θεματοφύλακες». Φτάνει πια δεν θέλουμε άλλους «θεματοφύλακες». Έργα θέλουμε. Βελτίωση των υποδομών θέλουμε. Δεν μπορεί από την μία να θέλουμε ανάπτυξη και από την άλλη να βρίσκουμε δικαιολογίες να την καθυστερούμε.

Όσο για την νομιμότητα της κάθε ανάθεσης ή διαπραγμάτευσης, υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί επίβλεψης. Και φυσικά όπου υπάρξουν παρατυπίες υπάρχουν και οι νόμιμες ή καταχρηστικές καταγγελίες. Αυτές τις καταχρηστικές καταγγελίες τις έζησα ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών  μεταξύ 2014 και 2017. Και ξέρουμε και ποιος ήταν πρωταθλητής σε αυτές.”

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αληθεύει ότι προτίθεστε να θέσετε υποψηφιότητα για Έπαρχος με τον συνδιασμό Χατζημάρκου;

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.