“Η πρώτη απαίτηση της πολιτικής δεν είναι η ευφυΐα ή η ενεργητικότητα, αλλά η υπομονή. Η πολιτική είναι δρόμος αντοχής στον οποίο συνήθως η χελώνα νικάει το λαγό.” Με αυτό το σκεπτικό του Βρετανού Πρωθυπουργού John Major παρουσιάζουμε τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΑΝΔΡΙΑΚΗ οι κ.κ. Έφη Βουτσινά – Μαλταμπέ, Άννα Βρεττού και Δημήτρης Λάσκαρης οι οποίοι είναι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι με τον Γιώργο Χατζημάρκο και τον συνδυασμό του «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο».

Θα ακολουθήσει η δημοσίευση των συνεντεύξεων που παραχώρησαν στην έντυπη έκδοση μας οι δύο μονομάχοι για τον Δήμο της Άνδρου κ.κ. Θεοδόσης Σουσούδης και Δημήτρης Λοτσάρης. 

Δημήτρης Λάσκαρης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ: Επέλεξα συνειδητά να κρατήσω χαμηλό προφίλ

Είστε οικογενειάρχης, επιχειρηματίας στο χώρο της ζαχαροπλαστικής συνεχίζοντας με επιτυχία μέχρι τις μέρες μας το αρχαιότερο ζαχαροπλαστείο του νησιού. Είστε οικογενειάρχης με ενασχόληση ανέκαθεν στα κοινά. Πώς τα «βγάζετε» πέρα;

     Πραγματικά είναι δύσκολο να συνδυάσεις την επαγγελματική πορεία   με την πολιτική ενασχόληση. Είμαι επιχειρηματίας με οικογενειακή επιχείρηση η οποία επιβάλει την παρουσία και την εργασία μου καθημερινά. Από πολύ μικρός όμως ασχολήθηκα ενεργά με συλλόγους, εκλέχτηκα στα ΔΣ τους,  και συμμετείχα οπουδήποτε είχε να κάνει με την κοινωνική προφορά.  Δίπλα μου σε όλο αυτό στέκεται πάντα η οικογένειά μου και οι συνεργάτες μου στην επιχείρηση. Κατανοούν πλήρως την αγάπη μου και τη θέληση μου να προσφέρω στα κοινά, και είναι πάντα παρών  να με αναπληρώνουν και να με στηρίζουν. Βέβαια τίποτα δεν θα πήγαινε καλά αν δεν είχα και την απόλυτη στήριξη από τους υπάλληλους του Επαρχείου. Από την πρώτη στιγμή έχει αναπτυχθεί μια δυνατή σχέση συνεργασίας, εμπιστοσύνης και αλληλοβοήθειας. Η θέση του Επάρχου δεν γνωρίζει ούτε ημέρες, ούτε ώρες, ούτε αργίες. Είσαι όλο το εικοσιτετράωρο ‘on call’ και δεν υπάρχει ημέρα που  να μην ασχοληθείς με θέματα του Επαρχείου. Όλο αυτό το διάστημα επέλεξα συνειδητά να κρατήσω χαμηλό προφίλ, χωρίς να εκτίθεμαι όλη μέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βγάζοντας selfies για ό,τι  κάνω,   αλλά εργάστηκα σιωπηρά, σκληρά και καθημερινά.

Μετά την θητεία σας στον δήμο επιλέξατε και σας εξέλεξαν σχεδόν παμψηφεί για την θέση του Επάρχου Άνδρου. Μια θέση ευθύνης καθώς είσαστε υπεύθυνος Σύμβουλος στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και για την βιομηχανία και τους βιώσιμους πόρους. Τι έχετε αποκομίσει από την εμπειρία σας;

     Η αλήθεια είναι ότι δεν βγήκα παμψηφεί, αλλά κέρδισα την εμπιστοσύνη των περισσότερων Ανδριωτών λόγω του αγώνα που έδινα καθημερινά στον Δήμο. Ο προεκλογικός αγώνας του 2019 ήταν πολύ δύσκολος με όλους τους συνυποψήφιους να έχουν ένα δυνατό πολιτικό αποτύπωμα προσφοράς  στο νησί. ‘Ήταν όμως ένας τίμιος και καθαρός αγώνας και γι’ αυτό το λόγο έχω άριστη σχέση με όλους. Η θέση του Επάρχου δεν είναι απλή. Είναι μια θέση ευθύνης που προϋποθέτει και επιβάλει αυτοδιοικητικές γνώσεις και εμπειρία. Χωρίς αυτά δεν μπορείς να επιτύχεις.

 Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος με τίμησε και με όρισε Αντιπεριφερειάρχη Βιομηχανίας, Ενέργειας& Φυσικών Πόρων Κυκλάδων. Τον Γιώργο Χατζημάρκο τον γνώρισα στην αρχή της θητείας μου ως Αντιδήμαρχος την περίοδο 2014-2019.Από την πρώτη στιγμή ταυτίστηκαν οι απόψεις μας για την τοπική αυτοδιοίκηση και αναπτύχτηκε μια άριστη προσωπική σχέση. Είναι ο άνθρωπος που με εμπνέει, με στηρίζει και είναι πάντα στο πλάι το δικό μου και της Άνδρου. Ως Αντιπεριφερειάρχης αλλά και ως εντεταλμένος σύμβουλος τώρα ,με το ίδιο αντικείμενο και τις ίδιες αρμοδιότητες, οι ευθύνες είναι  πολύ μεγαλύτερες. Ξεφεύγεις από τα όρια του νησιού σου και καλείσαι να διαχειριστείς υποθέσεις και καταστάσεις σε 24 κατοικημένα νησιά των Κυκλάδων. Πέραν της καθημερινής δυσκολίας όμως, βλέπω πως λειτουργούν και αναπτύσσονται τα υπόλοιπα νησιά, έχω κάνει δεκάδες γνωριμίες ,έχω διδαχτεί από έμπειρους αυτοδιοικητικούς  και γενικά είναι μια πρόκληση που  μόνο  κέρδος έχει να αποφέρει σε εμένα και κατ’  επέκταση στην Άνδρο.

Η προσφορά σας στην καθημερινότητα του Ανδριώτη με τί έχει να κάνει, καθώς οι αρμοδιότητες Επάρχου και Δημάρχου συγχέονται πολλές φορές από τους πολίτες.

     Πρώτος και δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν εντελώς διαφορετικές αρμοδιότητες . Παρόλα αυτά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες υπηρεσίες και οφείλουν να συνεργάζονται στενά και καθημερινά. Έχουμε κατηγορηθεί αρκετές φορές για τη συνεργασία μας με τον Δήμο Άνδρου αλλά χωρίς τη συλλογική προσπάθεια και των δύο υπηρεσιών, δεν θα είχαμε καταφέρει πολλά. Το Επαρχείο Άνδρου είναι επανδρωμένο με τις κάτωθι υπηρεσίες:

     Την Κτηνιατρική Υπηρεσία όπου κυρίως έχει όλη την εποπτεία και τον έλεγχο των κτηνοτροφικών  μονάδων με ζωικό κεφάλαιο, καθώς και για την ορθή λειτουργία των σφαγείων,

     Το τμήμα Συγκοινωνιών όπου ασχολείται με θέματα αδειών ικανότητας οδήγησης, μεταβιβάσεις κτλ

     Το τμήμα Δημόσιας Υγείας όπου έχει την εποπτεία και έκδοση αδειών όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και γενικά ότι έχει να κάνει με την δημόσια υγεία στο νησί

     Το τμήμα Αγροτικής ανάπτυξης που έχει να κάνει κυρίως με αγροτικές αδειοδοτήσεις ,ελέγχους, εποπτεία επιχορηγήσεων κτλ,

     Το τμήμα Τεχνικών Έργων που έχει κυρίως την σύνταξη μελετών, την αστυνόμευση και συντήρηση του επαρχιακού δικτύου και την αστυνόμευση και καθαρισμό ρεμάτων καθώς και οποιοδήποτε θέμα-καταγγελία σχετικά με αυτά.

Επίσης το Επαρχείο χρηματοδοτεί πολιτιστικές δράσεις, αθλητικές διοργανώσεις, σεμινάρια κατάρτισης, και συνδιοργανώνει εκδηλώσεις με όλους τους συλλόγους του νησιού. Τέλος, έχει χρηματοδοτήσει όλες τις  μελέτες και δράσεις που του έχουν ζητηθεί από τον  Δήμο Άνδρου.

Ενδεικτικά στην θητεία μου έχουμε χρηματοδοτήσει:

     Νέο Δημοτικό σχολείο Χώρας 2.490.000€

     Επισκευή και συντήρηση επαρχιακού δικτύου 2.300.000€

     Επισκευή κτιρίου Επισκοπίου 90.000€

     Συντήρηση σχολικών μονάδων (σε δύο φάσεις) 478.000€

     Συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων και σταδίου Άνδρου 239.000€

     Αναβάθμιση δημοτικών σφαγείων 181.000€

     Ψηφιοποίηση αρχείου Καιρείου βιβλιοθήκης 123.000€, και άλλα

Βασικά θέματα για εμάς είναι η καθημερινότητα του πολίτη, η ασφάλειά του, η προοπτική του νησιού στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση, στον πρωτογενή τομέα, στον πολιτισμό, στο δημογραφικό, στη νησιωτικότητα. Το σχόλιό σας;

Όντως τα θέματα που θέτετε είναι από τα πιο σημαντικά που απασχολούν τον μέσο νησιώτη. Είναι θέματα που χρήζουν λύσης από την κεντρική εξουσία και το κράτος αλλά ο Περιφερειάρχης  Γ. Χατζημάρκος και όλη η Περιφερειακή αρχή, από την πρώτη στιγμή δίνουμε μάχες και αναζητάμε τα χρηματοδοτικά  εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να εξισώσουμε  τις δυσκολίες της νησιωτικότητας. Μέσα στη θητεία 2019-2023, με  ευρωπαϊκό πρόγραμμα αγοράστηκε περιπολικό για το ΑΤ Άνδρου, διοργανώσαμε δωρεάν προγράμματα κατάρτισης για όλους με το ΚΕΚ Γεννηματάς για επαγγελματίες αλλά και άνεργους, από τον προϋπολογισμό της περιφέρειας δίνουμε επίδομα ενοικίου για αγροτικούς  ιατρούς, χρηματοδοτήσαμε δεκάδες πολιτιστικές δράσεις συλλόγων, πιέσαμε για περισσότερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, κα. Ως προς την εκπαίδευση, εκτός της συντήρηση και κατασκευή σχολικών κτηρίων, το μεγάλο μας στοίχημα είναι η αξιοποίηση του Μουστακείου εκπαιδευτηρίου στο Κόρθι και οι συνεχείς πιέσεις για τη δημιουργία ναυτικής ακαδημίας στην Άνδρο. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους κυβερνητικούς φορείς με προτάσεις και με στόχο την καλυτέρευση των όρων ζωής των νησιωτών μας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας εάν και εφόσον εκλεγείτε;

Άμεσα προς εκτέλεση είναι η επισκευή και συντήρηση του Επαρχιακού δικτύου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ιστορικά μελέτη για την Άνδρο, ύψους 2.300.000€. Ένα έργο, εξ ολοκλήρου της θητείας αυτής, όπου συντάχτηκε το 2020, δημοπρατήθηκε το 2021 αλλά μετά από 12 προσφυγές και δικαστικές διαμάχες μεταξύ των εταιριών, φτάσαμε να έχουμε τώρα τελικό ανάδοχο και να ξεκινήσει άμεσα το φθινόπωρο. Στην εργολαβία αυτή άμεση μου προτεραιότητα μου έχω την αποκατάσταση ασφαλτοτάπητα  στην είσοδο της Χώρας από Άγιο  Σπυρίδωνα έως ξενοδοχείο Παράδεισος, την αποκατάσταση δρόμου Αμολόχου έως και το Ναυτικό Παρατηρητήριο, αποκατάσταση ασφαλτοτάπητα στην είσοδο Όρμου Κορθίου από τις Χώνες, τον καθαρισμό όλου του επαρχιακού δικτύου από την αυτοφυή βλάστηση και την επούλωση λακουβών .

 Επίσης ήδη έχουν γίνει ενέργειες και επαφές για:

     Την χρηματοδότηση κατασκευής του κλειστού Πολιτιστικού Κέντρου Άνδρου δίπλα από το Ανοιχτό Θέατρο Χώρας, με μελέτη του Αλκιβιάδη Τάττου και του Δήμου Άνδρου,

     Την μελέτη και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων στην επαρχιακή οδό Παλαιόπολης-Σταυροπέδας και Σταυροπέδας-Σταυριά, όπου είναι από τους πιο κεντρικούς δρόμους του νησιού και άκρως επικίνδυνος κατά τη διάρκεια της νύχτας

     Την συγκοινωνιακή μελέτη βελτίωσης και εξυγίανσης επαρχιακών οδών Γαυρίου-Χώρας και Γαυρίου-Κορθίου. Μια μελέτη που θα έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν.

     Την αγορά εκχιονιστικής λεπίδας,  μικρών οχημάτων. Κατά τη διάρκεια των χιονοπτώσεων είναι άκρως απαραίτητη για τον εκχιονισμό και την ασφάλεια στενών δρόμων εντός των οικισμών

     Υπάρχει μια μεγάλη λίστα με προτάσεις και λύσεις  για την Άνδρο, την οποία αξιολογώ και αλλάζω προτεραιότητες, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από την καθημερινότητα.

Τι εύχεστε για την Άνδρο;

Ταξιδεύοντας στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας μας, κάθε φορά συνειδητοποιώ πως η Άνδρος μας για κάποιους λόγους έχει μείνει ‘πίσω’. Δεν μπορώ να εντοπίσω τι φταίει αλλά μπορώ να εντοπίσω τις ελλείψεις. Μόνο με συνεργασία και ομόνοια μπορούμε κι εμείς να τα καταφέρουμε και να ξαναμπούμε ανταγωνιστικά στις αγορές. Οι νέες υποδομές και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι κάποια από τα βασικά που πρέπει να εστιάσουμε.

Η ασφάλεια της υγείας είναι άλλο ένα σημαντικό θέμα. Χρειαζόμαστε τη δημιουργία δομών υγείας για να νιώθουμε ασφαλείς εμείς, τα παιδιά και οι γονείς μας.

Η  ήπια τουριστική ανάπτυξη με σωστούς και μεθοδικούς τρόπους είναι επίσης  άλλο ένα θέμα που θα πρέπει να εστιάσουμε. Θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε τουριστική ταυτότητα.

Εύχομαι λοιπόν η Άνδρος να έχει πάντα αιρετούς με όραμα, όρεξη για δουλειά, ειλικρινή αγάπη για το νησί και όχι για την θέση, ομόνοια μεταξύ των κατοίκων και όχι τοπικιστικές διαφορές και έτσι μόνο θα πάει η Άνδρος μας  #μπροστα .

ΜΦΜ

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν ήταν τίμιος και καθαρός ο προεκλογικός αγώνας του 2019, κύριε Λάσκαρη. Φυλάξατε τα νώτα σας και δεν δείξατε την λυσσαλέα στήριξη προς τον υποψήφιο Δήμαρχο Λοτσάρη, γιατί φοβηθήκατε ότι θα χάνατε τους ψηφοφόρους του Σουσούδη. Μόλις όμως εξασφαλίσετε την καρέκλα σας και εν όψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης για τον Δήμο, βγάλατε εκείνη την ανεκδιήγητη επιστολή στήριξης στον Λοτσάρη. Δεν είναι τίμια συμπεριφορά αυτή προς τους ψηφοφόρους και δεν ξέρω κανένα σοβαρό άνθρωπο που δεν θα ντρέπονταν αν είχε κάνει κάτι τέτοιο. Αυτή την φορά ξέρουμε ποιος πραγματικά είστε.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.