Άννα Βρεττού: Οι προτάσεις μου μέρος 3ο….

Οι προτάσεις μου μέρος 3ο….

Τουρισμός

Για να μιλάμε με στοιχεία για τον τουρισμό.

(Από την έκθεση ανταγωνιστικότητας για την ΠΝΑ από το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ.

Στοιχεία 2018, έκδοση 2019, χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2014-2020)

ΑΝΔΡΟΣ 2018

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΚΛΙΝΕΣ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ

ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ & ΒΙΛΛΕΣ

CAMPING

ΜΟΝΑΔΕΣ

33

248

76

1

ΔΩΜΑΤΙΑ

747

1564

109

ΚΛΙΝΕΣ

1581

3691

658

63

 

Σύνολο περίπου 6000 κλίνες το 2020, πέραν των μη καταγεγραμμένων και των νέων 2020 – 2023 και της άνθησης του Airbnb. Στην ουσία ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών στην Άνδρο, σε όλες τις μορφές του προσεγγίζει στις 12000 κλίνες.

Παραδοσιακοί Οικισμοί Άνδρου 35, Νοτίου Αιγαίου 218, Κυκλάδες 163.

Αρχαιολογικοί χώροι Άνδρου 6.

Αναγνωρισμένα Μουσεία από Υπουργείο Πολιτισμού 7.

Μπλε Σημαίες 4 (το 2018, τώρα καμία)

Μαρίνες ΠΝΑ 5 με 1512 θέσεις.

Άνδρος, μηδέν!

Καταφύγια ελλιμενισμού Άνδρου 1.

Διαδρομές πεζοπορίας  – Trekking, 32.

Επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων στην Άνδρο 2013-2018, 4 με συνολικά 2000 επισκέπτες.

(περισσότερα στοιχεία στην έκθεση του ΣΕΤΕ)

Συμπέρασμα : Μπορούν να γίνουν περισσότερα….

«Ο τουρισμός δεν είναι πανάκεια. Ούτε είναι εύκολο χρήμα μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό χρειάζεται συνειδητοποίηση από τους πολλούς δραστηριοποιούμενους στον τουρισμό και συλλογικό σχεδιασμό.

Πρέπει όμως και να ενισχύσουμε τόσο την πρωτογενή παραγωγή όσο και το δευτερογενή τομέα, τη μεταποίηση. Η γνώση και το ταλέντο περισσεύουν εδώ, το θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να ενθαρρύνει και όχι να τιμωρεί την τοπική παραγωγή. »

Συμφωνώ απόλυτα με τον αρθρογράφο της Huffpost του παραπάνω, κι αυτός είναι ο κύριος άξονας δράσης που θα ακολουθήσω στα θέματα τουρισμού στην Άνδρο. Επιζητώ συνεργασίες, συμμετοχή των συναφών φορέων, προγραμματισμό και κινητοποίηση όλων. Για ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη.

-Στόχος μου είναι το Επαρχείο να παίξει καθοριστικό ρόλο μαζί με το Δήμο και τους φορείς, στη δημιουργία υποδομών, όπως έχω αναλυτικά προαναφέρει.

-Με στενή συνεργασία με τους οργανωμένους φορείς τουριστικών επιχειρήσεων, και πρωτοβουλιών όπως CTN Άνδρος, AndrosRoutes, Επιμελητήριο Κυκλάδων, επαγγελματικούς σύλλογους κ.λπ.

-Με διαρκή επιμόρφωση των επαγγελματιών τουρισμού μέσω συνεργειών με το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και προσωπικότητες.

– Με διοργάνωση εκδηλώσεων Διεθνούς χαρακτήρα της περιόδους χαμηλής τουριστικής πληρότητας, όπως π.χ. η εβδομάδα Διεθνούς κουζίνας που πραγματοποιήθηκε στο Μπατσί.

-Με επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη όλων των εναλλακτικών τουριστικών μορφών. Με άνοιγμα σε αγορές και χώρες που μπορούν να αποτελέσουν στόχους προσέλκυσης. Με δραστηριοποίηση στον τύπο, σε εκθέσεις, σε ευκαιρίες προβολής του νησιού μας. Με ειδικές ξενόγλωσσες εκδόσεις, για τουριστικά γραφεία, touroperators, πλοία γραμμής.

Οι καλές κι επιτυχημένες πρακτικές της απερχόμενης διοίκησης πρέπει να συνεχισθούν, να διευρυνθούν, να εμπλουτισθούν.

Αξιοποίηση των συμπερασμάτων της μελέτης ALTERECOPlusτης Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου και χρήση τους στο σχεδιασμό της ορθολογικής τουριστικής ανάπτυξης και τις επιπτώσεις της.

Έγιναν πολλά. Μένει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Και θα γίνουν !

Όλα τα παραπάνω επιδιώκω να συναντήσουν την κοινωνική συναίνεση, τη συστράτευση και τη χρήση της εμπειρίας, της τεχνολογίας και της επιστημονικότητας.

-Θεωρώ δε ότι το Επαρχείο μαζί με το Δήμο θα πρέπει επίσης να πρωτοστατήσει και να συντονίσει την υπόθεση επαναπόκτησης Μπλέ Σημαιών στις παραλίες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

-Για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, δηλαδή πολιτών του εξωτερικού που ασκούν εργασία εξ αποστάσεως, ψηφιακά, έχω ήδη τοποθετηθεί, αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να αποτελέσει θέμα ιδιαίτερης προβολής, με τη δημιουργία υποδομών ελεύθερης ψηφιακής επικοινωνίας.

-Κυρίαρχο σε όλα αυτά της τουριστικής ανάπτυξης, είναι το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, διατηρώντας την ταυτότητα μας, την ανδριώτικη νησιωτικότητά μας, την ελληνικότητα μας, το σεβασμό στην ιστορία μας και το περιβάλλον. Το ότι είμαστε πολίτες της ΕΕ, δεν σημαίνει ότι αποβάλουμε τα εθνικά μας χαρακτηριστικά, ούτε τα υποτάσσουμε στην ισοπέδωση της άκριτης μαζικοποίησης του τουρισμού .

Είμαστε κάτοικοι του ενός και μόνον πανάρχαιου Ελληνικού Αιγαίου, θα το προστατεύσουμε και θα το διατηρήσουμε με κάθε τρόπο.

Πολιτισμός

Η Άνδρος με την ύπαρξη και λειτουργία τόσων σημαντικών πολιτιστικών φορέων, Μουσείων, Ιδρυμάτων, Βιβλιοθηκών και άλλων πρωτοβουλιών Συλλόγων, Ομίλων, Λεσχών αλλά και με τη συμβολή επιφανών και απλών πολιτών, έχει αποκτήσει μια μοναδικής αξίας πολιτιστική ταυτότητα.

Χάρη στις προσπάθειες όλων αυτών, που διαρκούν και ενδυναμώνονται, η Άνδρος έχει καταστεί πρωτεύουσα του πολιτισμού στις Κυκλάδες και στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να κινηθούμε και να το διευρύνουμε. Με χρηματοδότηση και με,

Ενίσχυση του ρόλου της Άνδρου σαν Κυκλαδικού Πολιτιστικού Κέντρου, σε συνεργασία με τους φορείς, βιβλιοθήκες, Λέσχες, Συλλόγους, τα Μουσεία της Άνδρου, προσωπικότητες της Άνδρου, το ΥΠΠΟ, την ΑΣΚΤ, το ΚΑΣ και τους αρχαιολόγους που ανέδειξαν την πολιτιστική κληρονομιά μας.

Συνδυασμένη προβολή των δράσεων των φορέων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ενίσχυση των εκδηλώσεων Φεστιβάλ Άνδρου, με νέες συμμετοχικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις εκθέσεις, αφιερώματα και διαγωνισμούς, κατανεμημένους σε όλη την Άνδρο.

Ακόμα και με ενίσχυση εκδηλώσεων προβολής τοπικής κουζίνας που ήδη παρουσιάζουν επιτυχία.

Δραστηριοποίηση όλων των φορέων για την επιτυχία των παραπάνω.

Αξιοποίηση των ανθρώπων του πολιτισμού που με την πλούσια εμπειρία και συνεισφορά τους κρατάνε ψηλά τη σημαία του πολιτισμού στην Άνδρο.

Και καθώς πολιτισμός είναι και το πώς φερόμαστε στα ζώα, ενίσχυση των μέσων φιλοξενίας αδέσποτων ζώων και στενότερη συνεργασία με το Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, με ίδρυση τοπικού φορέα.

Ο Μαυροπετρίτης, ο Αιγαιόγλαρος και τα υπόλοιπα ζώα της πανίδας της Άνδρου πρέπει να προστατευθούν και να επιζήσουν. Όπως και τα 1402 είδη της χλωρίδας που έχουν καταγραφεί.

Και κυρίως με την πλήρη αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου Στρόφιλα και την απορρύπανση του υποθαλασσίου χώρου, που μας εκθέτει διεθνώς.

Αυτά είναι η πρώτη μας προτεραιότητα!

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται χρηματοδότηση.

Αυτή τη χρηματοδότηση θα επιδιώξω από την ΠΝΑ και κάθε διαθέσιμη πηγή, όπως και στην εισαγωγή του προγράμματος μου αναφέρω.

Με διαφάνεια, δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.

 

Πρωτογενής αγροτική παραγωγή :

-Ενίσχυση της ανάπτυξης της αγροτικής τοπικής παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία) και των υφιστάμενων δράσεων,

-αξιοποίηση των επιδοτούμενων προγραμμάτων αγροτών με ίδρυση Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συμβουλευτικού Κέντρου Άνδρου, διοργάνωση ημερίδων ενημερωτικού χαρακτήρα , συνεργασία με ιδιωτικούς συμβουλευτικούς φορείς ,με Πανεπιστήμια ,Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ΓΠΑ, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,

-συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις προβολής ντόπιων προϊόντων με την υποστήριξη της Περιφέρειας ΝΑ,

– οργάνωση ειδικών χώρων προβολής των τοπικών προϊόντων σε αγορές τροφίμων αλλά και προβολής σε ξενοδοχεία,

– ενίσχυση εκδηλώσεων που προβάλουν τα προϊόντα τοπικής παραγωγής.

Αναβάθμιση υπηρεσιών και λειτουργιών του Επαρχείου

Αναβάθμιση του Επαρχείου Άνδρου και των υπηρεσιών με προσωπικό και μέσα, φέρνοντας τους Ανδριώτες κοντά στη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ενισχύοντας τη συμμετοχική διαδικασία με προσωπική παρουσία και ψηφιακά.

Γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών, με ψηφιακή λειτουργία και προσωπική παρουσία όπου χρειάζεται. Νέος σύγχρονος ψηφιακός κόμβος του Επαρχείου.

Αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του Επαρχείου, νέο οργανόγραμμα, ενίσχυση των τμημάτων και λειτουργία των διοικητικών δομών.

Προτεραιότητα στα θέματα ασφάλειας, υποδομών, καθημερινότητας, πρωτογενούς παραγωγής, υγείας, κοινωνικής συνοχής και μέριμνας. Εντατικοποίηση ελέγχων, αντιμετώπιση παραβατικότητας.

Λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, αξιοποίηση προσφορών και χορηγιών.

Αναβάθμιση υλικοτεχνικής υποδομής και γραμματειακής υποστήριξης Επαρχείου με χρηματοδότηση της ΠΝΑ.

Λειτουργία Συμβουλευτικού κέντρου για την πρωτογενή παραγωγή.

Αναβάθμιση του δικτυακού τόπου του Επαρχείου.

Ανοιχτό κανάλι αμφίδρομης επικοινωνίας πολιτών και Επαρχείου.

Επαρχείο ανοιχτό για όλους, με μετρήσιμο έργο με πρόσβαση στους πολίτες και κοινωνικό έλεγχο.

Υγεία:

Όλα τα παρακάτω αποτελούν δράσεις και στόχους της ΠΝΑ με τις οποίες συντάσσομαι απόλυτα.

-Ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Χώρας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και επαρκή προϋπολογισμό , με παρέμβαση στη κεντρική κυβέρνηση, με παροχή πρόσθετων οικονομικών κινήτρων και αποζημιώσεων, επίδομα στέγης, μοριοδοτήσεις για μελλοντική τοποθέτηση,

-δημιουργία δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε συνεργασία με τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υγείας,

-ενίσχυση και εκσυγχρονισμός των αγροτικών ιατρείων, στελέχωση τους και εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών μέσω σύγχρονου εξοπλισμού, με χρηματοδότηση της ΠΝΑ,

– διοργάνωση εβδομάδων προληπτικής ιατρικής, σε συνεργασία με το Δήμο και τη ΠΝΑ, με επισκέψεις αποστολών ιατρών για μαζικές εξετάσεις εξειδικευμένων πληθυσμιακών ομάδων π.χ. μαθητές, υπερήλικες κ.α.

– ενιαία αντιμετώπιση και παροχές για όλους τους αγροτικούς γιατρούς της Άνδρου,

– κάλυψη των ειδικοτήτων που λείπουν, μέσω πίεσης στο Υπουργείο Υγείας και της αρμόδιας ΔΥΠΕ,

– ένταξη της Άνδρου στο δίκτυο αεροδιακομιδής , μέσω ελικοπτέρων που ήδη εξήγγειλε η κυβέρνηση,

– ενίσχυση οικονομική του προσωπικού του ΕΚΑΒ θερινής απασχόλησης και με παροχές στέγης, διατροφής,

– προσλήψεις οδηγών, διασωστών ασθενοφόρου,

– αγορά υπερηχογράφου και χρήση από το ΚΥ Άνδρου ή μέσω σύμβασης με όρους ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικό κέντρο για άμεση εξυπηρέτηση ασθενών,

– πρόσληψη καθαριστριών για το ΚΥ, διεκδίκηση κονδυλίων από το Υπουργείο Υγείας.

Το ΚΥ Άνδρου, πρέπει να αποκτήσει υποδομή μονάδας βραχείας νοσηλείας για αντιμετώπιση μικρών περιστατικών.

Άννα Λ. Βρεττού

Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος

Άνδρου

Με τον συνδυασμό μπροστά το Νότιο Αιγαίο

Του Γιώργου Χατζημάρκου

#Anna4Andros

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.