Τα 157 στρέµµατα της υποθαλάσσιας χωματερής στην Ανδρο, όπως “χαρτογραφήθηκαν από εθελοντές δύτες της Aegean Rebreath, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΘΕΚΕ) βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος με το Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών προχώρησαν σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης με αντικείμενο βαθυμετρική, γεωμορφολογική και γεωφυσική αποτύπωση της υποθαλάσσιας περιοχής Σχοινιά στην Άνδρο.

“Σκοπός της σύμβασης είναι η αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που συντελέστηκε στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, όπου κατέληξαν γαιώδη υλικά και στερεά απόβλητα, προερχόμενα από το Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που βρίσκεται στη θέση Σταυροπέδα, λόγω κατολίσθησης το 2011, μετά από ισχυρή νεροποντή.

Σκοπός των εργασιών είναι η αποτύπωση της βαθυμετρίας της περιοχής, η γεωμορφολογία του πυθμένα, η λιθολογία και η δομή των ανώτερων υποστρωμάτων του πυθμένα ώστε να χαρτογραφηθεί η έκταση των κατολισθέντων υλικών και απορριμμάτων στο θαλάσσιο πυθμένα.  Τέλος να αποτυπωθούν να πιστοποιηθούν οπτικά αντιπροσωπευτικές θέσεις συγκέντρωσης ρυπασμένων υλικών επάνω στον πυθμένα με υποβρύχιο τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV).

Τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις ανωτέρω καταγραφές θα πρέπει να δίνουν πληροφορίες για:

  • Την ακριβή βαθυμετρία και γεωμορφολογία της περιοχής ώστε να εντοπιστούν οι συγκεντρώσεις των ρυπασμένων επιφανειακών ιζημάτων
  • Την έκταση των ρυπασμένων επιφανειακών ιζημάτων του πυθμένα. Για την έρευνα της περιοχής θα χρησιμοποιηθούν οι παρακάτω μεθοδολογίες και όργανα πεδίου:

α) Το ωκεανογραφικό σκάφος «Αλκυών» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη συγκεκριμένη έρευνα

β) Βαθυμετρική αποτύπωση της περιοχής με πολυδεσμικό βυθόμετρο υψηλής ανάλυσης.

γ) Γεωμορφολογική αποτύπωση με πλευρικό ηχοβολιστικό ώστε να αποτυπωθούν όλες οι δομές και πιθανές εξάρσεις που έχουν δημιουργήσει τα ρυπασμένα ιζήματα που έχουν κατολισθήσει στον θαλάσσιο πυθμένα.

δ) Για την επαλήθευση πεδίου (groundtruthing) της ακουστικής αποτύπωσης των ρυπασμένων επιφανειακών ιζημάτων θα χρησιμοποιηθεί τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα (ROV).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 48.000 ευρώ και η διάρκειά του 5 μήνες”.

Πηγή:Cyclades24

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.