Για πόσο ακόμη θα κρατήσει ο δρόμος; «Απαράδεκτο οδικό δίκτυο»

Απαράδεκτο οδικό δίκτυο

Μια «περιπέτεια» αναγκάζονται να ζήσουν τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι του νησιού μας –μια «περιπέτεια» που πολύ φοβάμαι πως θα αναγκασθούν να ζήσουν και όσοι μας επισκεφτούν το Πάσχα. Εκείνοι που έχουν «περπατήσει» τελευταία το οδικό δίκτυο της Άνδρου, θα καταλάβουν αμέσως τι εννοώ:
– Χωριό έχει αποκοπεί για μήνες, λόγω κατάρρευσης δρόμου, και άλλο κινδυνεύει με πλήρη αποκοπή από το υπόλοιπο νησί.
-Κεντρικός δρόμος, φτιαγμένος προ 5μήνου στο Κόρθι, καταστράφηκε από τις βροχές και σε πολλά σημεία είναι επικίνδυνος.
-Το οδικό δίκτυο στην πρωτεύουσα του νησιού είναι άθλιο και θυμίζει τριτοκοσμική πόλη, δίνοντας παράλληλα την εικόνα εγκατάλειψης.
-Ο δρόμος στο χωριό της ναυτοσύνης, τις Στενιές, και σε μια από τις πλέον πολυσύχναστες παραλίες του νησιού μας, τα Γιάλια, έχει καταρρεύσει σχεδόν ολοκληρωτικά.

-Στο Αλάδου, ο δρόμος έχει υποχωρήσει ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και η πρόσβαση στο χωριό συνοδεύεται από  μεγάλη ταλαιπωρία.
-Η πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα, παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα  των τελευταίων δεκαετιών. Από την είσοδο της πόλης και μέχρι την παραλία, δεν υπάρχει κομμάτι του δρόμου που να μην έχει καταστραφεί. Πολλές από τις λακκούβες βρίσκονται στην ίδια θέση για μήνες -και άλλες για χρόνια. Το αποκορύφωμα, όμως, είναι η καταστροφή της ασφάλτου σε όλο το μήκος του δρόμου. Η άσφαλτος μεταπίπτει σε τσιμέντο, σχηματίζοντας ένα κοφτερό σκαλοπάτι καθ’ όλο το μήκος του δρόμου, ενώ ξαφνικά συναντά κανείς λοφίσκους από τα φρεάτια που ξεπετάγονται μπροστά του. Κάποια στιγμή όλο αυτό το σκηνικό αλλάζει σε χωμάτινο δρόμο, καθώς και άσφαλτο γεμάτη από λακκούβες. Τα αυτοκίνητα καθημερινά καταστρέφονται, αλλά το χειρότερο είναι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος, καθώς οι οδηγοί προσπαθούν να παραμείνουν στο «καλό» κομμάτι του δρόμου, ανεξάρτητα από ποια κατεύθυνση έρχονται.
Σε όλα αυτά η δημοτική Αρχή «λάμπει δια της απουσίας της». Είναι αδιανόητη και εξοργιστική η αδιαφορία της για την ταλαιπωρία των κατοίκων και των επισκεπτών.

Η εικόνα του νησιού καθημερινά προσβάλλεται και το νησί υποβαθμίζεται. Η εορτή της «Θεοσκέπαστης», οι μέρες του Άγιου Πάσχα, θα φέρουν στην Άνδρο κόσμο. Πολύ φοβούμαι πως, για ακόμη μια φορά, θα περάσουμε προς τα έξω μια αρνητική εικόνα.   Το πλέον εξοργιστικό είναι πως το κόστος για τις παραπάνω ζημιές είναι ελάχιστο, συγκριτικά με τις δυνατότητες του Δήμου. Λίγη άσφαλτος, έστω και τμηματικά,  θα μπορούσε να αποκαταστήσει την βατότητα και την ασφάλεια του οδικού δικτύου.
Δυστυχώς, το αυτονόητο σε αυτό τον τόπο έχει χαθεί. Ούτε μαγικά ραβδιά χρειάζονται, ούτε πακτωλοί χρημάτων για να αποκατασταθούν τέτοιου είδους ζημιές. Ενδιαφέρον χρειάζεται και αγάπη για το τόπο. Τίποτε άλλο.

Λυπάμαι που, παραμονές του Άγιου Πάσχα, αναγκάστηκα να αναφερθώ σε ένα ακόμη δυσάρεστο θέμα. Πολύ θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι πιο αισιόδοξο, όμως τέτοια προβλήματα όπως αυτά του οδικού δικτύου είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας, καθώς έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα του κατοίκου, αλλά και του επισκέπτη.

Καλή Ανάσταση, σε όλους!

Θεοδόσης Σουσούδης

Επικεφαλής Ανδρος ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.