Παλιά οι προετοιμασίες για το φτιάξιμο του παστελιού ξεκινούσαν πολλές μέρες πριν τις γιορτές. Μπορεί η αγορά των υλικών να φαίνεται εύκολη υπόθεση αλλά τις δεκαετίες πριν τη χιλιετηρίδα “το παστέλι” μπορούσε να γίνει αιτία μεγάλου “μπουνταντισμού”(=άγχους)

Στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς το παστέλι αποτελούσε έναν άτυπο διαγωνισμό επιδεξιότητας ανάμεσα στις νοικοκυρές, αν το χρώμα δεν ήταν άσπρο, αν ήταν λίγο πιο σκληρό από όσο έπρεπε, ή μαλακό, αν “κολλούσε” στα δόντια, όλα αυτά τα “αν” κατέληγαν στο συμπέρασμα πως κάτι δεν είχε πάει καλά και αυτό ήταν αιτία μεγάλης στεναχώριας.

Πως φτιάχνουμε παστέλι Ανδριώτικο

Εδώ ισχύει: Η εμπειρία δεν μεταβιβάζεται παρά μόνο κατακτιέται με πολλές ώρες πάνω από σιροπιασμένες κατσαρόλες και πάγκους που κολλούν μέλι και σουσάμι.  

Το καρύδι να είναι καλής ποιότητας.

Τα υλικά: Διαλέγουμε υλικά “αρίστης ποιότητος”, δηλαδή το καρύδι να είναι “φρέσκο” (όχι ταγκιασμένο, μπαγιάτικο), το μέλι θυμαρίσιο, το ανθόνερο ευωδιαστό και όλα τα υλικά Ανδριώτικα!

Η συνταγή
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι μέλι
4 ποτήρια καρύδι
1 ποτήρι φρυγανιά
1 κρασοπότηρο νερό.
Σουσάμι, ανθόνερο
Προαιρετικά: φλούδα από περγαμόντο ή λεμόνι την ώρα που βράζει, λίγο μοσκοκάρυδο στο καρύδι και το παξιμάδι. Αν το μέλι είναι καλό δεν χρειάζεται τίποτα άλλο!

Το καρύδι με ένα μπουκάλι το ισιώνουμε ή το ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι. (Με το μπουκάλι νομίζω πως είναι πιο παραδοσιακό)

Ανακατεύουμε καλά σε μια βαθιά λεκάνη το καρύδι και το παξιμάδι.

Μέλι Ανδριώτικο θυμαρίσιο κεχριμπάρι!

Σε ένα μεγάλο τέντζερη βάζουμε το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας. Από αυτό το σημείο αρχίζουν τα δύσκολα!

Ανακατεύουμε διαρκώς με προσοχή.

Το δέσιμο / Η εμπειρία είναι το παν!
Γεμίζουμε με νερό ένα βαθύ πιάτο και ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα που βράζει στην κατσαρόλα. Αν το σιρόπι που θα πέσει στο νερό μπορεί να γίνει μπαλάκι τότε μπορούμε να ρίξουμε το καρύδι – παξιμάδι… και τότε η ξύλινη σπάτουλα γίνεται κουπί και χρειάζονται γερά μπράτσα, γι’ αυτό είναι συνηθισμένο στην Άνδρο το παστέλι να το φτιάχνουν οι άντρες! (φυσικά όχι μόνο δύναμης, αλλά και από μεράκι)  

Δοκιμάζουμε το δέσιμο.
Στρώνουμε με μια σπάτουλα στην αρχή και μετά με τα χέρια.

Η ώρα της κατσαρόλας: Η ωραιότερη στιγμή και ενώ το παστέλι κρυώνει τρώμε ότι απέμεινε στα τοιχώματα! Ξεχάστε τα “σεις και σας” με τα δάκτυλα μέχρι να γίνει λαμπίκο το σκεύος!

Ραντίζουμε με Ανδριώτικο ανθόνερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Θα χρειαστούμε ένα ευρύχωρο τραπέζι και ένα μεγάλο ξύλο για να το απλώσουμε καθώς και ένα μεγάλο μαχαίρι.

Οι γωνιές που περισσεύουν από το μπακλαβαδωτό κόψιμο είναι ακόμη ένα κέρασμα σε όσους βοήθησαν στην παρασκευή του εμβληματικού πρωτοχρονιάτικου κεράσματος! Οι γωνιές μαζί με παγωμένο Ανδριώτικο τσίπουρο Androp είναι η τέλεια ισορροπία γεύσεων!

Το κόβουμε μπαγκαβαδωτά σε ίσια κομμάτια.

Ανάλογα με το πως θέλουμε να το σερβίρουμε το βάζουμε σε ζελατίνη, σε φύλλα λεμονιάς ή σε χαρτάκια περιτυλίγματος.

Συμβουλή: Αν σαν παιδιά βοηθούσατε τη μητέρα ή την γιαγιά τότε η συνταγή για να  θυμηθείτε τις αναλογίες αρκεί. Ξεκινήστε και σιγά-σιγά θα έρθουν όλα τα στάδια σαν ζωηρές εικόνες μπροστά σας. Επίσης μην παραβιάστε τις ποσότητες, ούτε να κάνετε τα δικά σας. Η ζαχαροπλαστική απαιτεί ακρίβεια, ρωτήστε τους ζαχαροπλάστες του νησιού, που τόσα χρόνια κρατούν με προσήλωση τους κανόνες της σπουδαίας γλυκιάς τέχνης τους!

Η συνταγή που σας προτείνουμε είναι η “δική μας συνταγή” σίγουρα η καλύτερη είναι η δική σας και το δικό σας είναι το πιο νόστιμο παστέλι! Με τις φωτογραφίες και τις μικρές συμβουλές μοιραστήκαμε τα λίγα που ξέρουμε. Και του χρόνου! Καλή χρονιά να έχουμε!

Συμβουλή: Σεμνά με τα γλυκά και τα ποτά, κρίμα είναι να τρώμε μπρόκολα μέχρι το Πάσχα για να χάσουμε βάρος! 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.