Θετικά σημάδια επαγγελματικού ενδιαφέροντος από τους ενασχολούμενους με τον τουρισμό στην Άνδρο.

Εντυπωσιακή συμμετοχή των ανδριωτών στο1ο Συνέδριο Τουρισμού με θέμα «Ο Τουρισμός και το Μέλλον της Άνδρου» που διοργάνωσε το Επαρχείο Άνδρου με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Κυκλάδων και τη στήριξη του Δήμου Υδρούσας.

Έκδοση εντύπου για την Άνδρο που περιλαμβάνει όλα τα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού, που έλαβε άριστες κριτικές στο Τουριστικό Πανόραμα.

Άρτια παρουσία της Άνδρου στο Τουριστικό Πανόραμα με τη συμμετοχή των επαγγελματιών αλλά και των δύο χορευτικών της Άνδρου στις επίσημες εκδηλώσεις της Νομαρχίας.

Το 1ο Συνέδριο Τουρισμού πραγματοποιήθηκε στην Άνδρο με πρωτοβουλία του Επαρχείου Άνδρου και της διαπιστωμένης ανάγκης για πανανδριακές συγκεντρώσεις θεματικού ενδιαφέροντος προς επίλυση προβλημάτων, ανταλλαγή απόψεων, διαλεύκανση αποριών για κοινή δράση των ανδριωτών.

Το συνέδριο «Ο τουρισμός και το μέλλον της Άνδρου» πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου 2009 στο ξενοδοχείο ANDROS HOLIDAY που ευγενώς παραχωρήθηκε από τον κ. Αναστάσιο Βούρλα. Η εντυπωσιακή ανταπόκριση των κατοίκων της Άνδρου έδειξε ότι οι ανδριώτες αφ΄ενός έχουν ανάγκη από επικοινωνία και ενημέρωση και αφ΄ ετέρου ότι το θέμα του τουρισμού τους απασχολεί και απαιτείται συλλογική προσπάθεια για να μπει σε σωστή βάση και να προαχθεί.

Εισηγητές στο συνέδριο οι οποίοι ανέπτυξαν και τις κατωτέρω θεματικές ενότητες ήταν:

Ιωάννης Ευαγγέλου,  Ταξιδιωτικός Πράκτορας –Πρ.Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ

«Θεσμικά Μέτρα για την Αντιμετώπιση της κρίσης.Συνέργειες για την προώθηση των τοπικών και επαγγελματικών τουριστικών δραστηριοτήτων της Άνδρου»

Στυλιανός Πολυκράτης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων & Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Δήμου Υδρούσας

«Ενοικιαζόμενα Δωμάτια – Κρίση στον Τουρισμό»

Γεώργιος Δάμπασης, Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Κυκλάδων

«Ο θρησκευτικός τουρισμός. Ο περιπατητικός τουρισμός. Ο πολιτιστικός τουρισμός»

Δημήτριος Ρούσσος, Ειδικός Συνεργάτης του Νομάρχη Κυκλάδων

«Η Συμβολή και ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως συνδιαμορφωτής του τουριστικού προϊόντος»

Ιωάννης Μαλταμπές, Έπαρχος Άνδρου

«Τουρισμός και Πρωτογενής Τομέας»

Κυριάκος Θωμάς, Δήμαρχος Υδρούσας

«Άνδρος, θεματικός τουρισμός και Α΄ Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Ιωάννης Γλυνός, Δήμαρχος Κορθίου

«Τουρισμός και μικρές τοπικές κοινωνίες»

Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία του συνεδρίου, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τους εισηγητές και επεσήμανε πως το συγκεκριμένο συνέδριο ήταν μία πολύ καλή αρχή που δημιουργεί την υποχρέωση σε όλους να υπάρξει συνέχεια.

Ο Έπαρχος Άνδρου Ιωάννης Μαλταμπές ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Τουρισμός και Πρωτογενής Τομέας» θέλοντας να τονίσει ότι ο φυσικός πλούτος ενός τόπος και τα αγαθά που παράγει είναι ο καλύτερος διαφημιστής και σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του ως τόπου διακοπών σε συνδυασμό με τις προσιτές τιμές, αφού διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης, επιφύλαξε μία έκπληξη, ακόμα και στους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, προκειμένου να δώσει έμφαση στη σπουδαιότητα της αξιοποίησης του πρωτογενή τομέα, βράβευσε για την πρωτοπορία του στην προώθηση των ανδριώτικων προϊόντων τον επιχειρηματία Αντώνη Κολίτσα, που από αγρότης και ιδιώτης παραγωγός σήμερα διαθέτει μονάδα γαλακτοπαραγωγής, τυροκομείο στο Απροβάτο, Κρεοπωλείο στο Απροβάτο, Ταβέρνα με ντόπια προϊόντα στο Απροβάτο και Κρεοπωλείο στο Μπατσί.

Όσον αφορά στις τιμές των ενοικιαζομένων δωματίων εκείνο που τόνισε ο κ. Στέλιος Πολυκράτης είναι ότι αφ΄ ενός πρέπει να κρατηθούν σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο αφ΄ ετέρου εκείνο που είναι ελκυστικό είναι οι προσφορές στον αριθμό διανυκτερεύσεων. Επίσης στο Συνέδριο δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Πολυκράτη να παρουσιάσει τον πρώτο ενιαίο τουριστικό οδηγό της Άνδρου «ΑΝΔΡΟΣ Το νησί των φυσικών αντιθέσεων στο σύγχρονο κόσμο» που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων του Δήμου Υδρούσας, σε συνεργασία με το Δήμο Υδρούσας αλλά και όλους τους επαγγελματίες του νησιού και πρόκειται για μία πολυτελή έκδοση, με άριστο φωτογραφικό υλικό που επιμελήθηκε ο φωτογράφος κ. Μάκης Σπυριδωνόπουλος.

Ο κ. Γιώργος Δάμπασης ως Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής εκτός του θέματος των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πεζοπορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό) που η Άνδρος είναι ένα νησί προικισμένο και μπορεί να αναπτύξει σημαντικά αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής των νησιών στις εκθέσεις. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «εάν οι εκθέσεις δεν προσέφεραν στον τουρισμό τότε θα είχαν καταργηθεί και στους πλέον δημοφιλής προορισμούς του εξωτερικού. Αντιθέτως όμως η εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι περιοχές που συμμετέχουν και μάλιστα παρίστανται επαγγελματίες κλείνουν σε μεγάλο ποσοστό δουλείες στις εκθέσεις.

Για το πρακτικό μέρος της τουριστικής προβολής, το συντονισμό δηλαδή και την οικονομική συνεισφορά των φορέων της Αυτοδιοίκησης και των επαγγελματιών ώστε να μπορούν να καλύπτονται οι δαπάνες της τουριστικής προβολής έκανε λόγω ο κ Ρούσσος προβάλλοντας διάφορα πρότυπα επιτροπών τουρισμού που μπορούν να λειτουργήσουν.

Στο συνέδριο το οποίο κράτησε μέχρι αργά το βράδυ εκτός από τις προτάσεις των ομιλητών για την αγωνία τους σχετικά  με την τουριστική πορεία του νησιού διατυπώθηκαν για άλλη μία φορά τα σημαντικά ζητήματα που χρήζουν συλλογικής αντιμετώπισης όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, ο βιολογικός καθαρισμός (ιδιαίτερα στη Χώρα) και η λειτουργία λατομείου ώστε να μην υπάρχει όχληση από την εκφόρτωση αδρανών υλικών στο λιμάνι του Γαυρίου. Από τη μεγάλη σε διάρκεια και ενδιαφέρον συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχθηκε η ανάγκη συλλογικής δράσης και συντονισμού των φορέων, ακούστηκαν προτάσεις για τη μελλοντική πορεία του τουρισμού στην Άνδρο, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης του περιπατητικού σε συνδυασμο με τον θρησκευτικό τουρισμό και τονίστηκε από όλους η ανάγκη επίλυσης προβλημάτων όπως: ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ (ιδιαίτερα της Χώρας) και η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ώστε να μην υπάρχει όχληση από την εκφόρτωση αδρανών υλικών στο λιμάνι του Γαυρίου.

Ο Νομάρχης Κυκλάδων και ο Έπαρχος Άνδρου εξέφρασαν τη μεγάλη τους ικανοποίηση για την επιτυχία του Συνεδρίου, ευχαρίστησαν τους συμμετέχοντες και τους εισηγητές και επισήμαναν ότι έγινε μια πολύ καλή αρχή, που δημιούργησε την υποχρέωση σε όλους να υπάρξει και συνέχεια.

Συγχαρητήρια μηνύματα για την πρωτοβουλία διεξαγωγής του Συνεδρίου έστειλαν ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, οι Βουλευτές Κυκλάδων Ιωάννης Βρούτσης, Άρια Μανούσου Μπινοπούλου και Παναγιώτης Ρήγας καθώς και ο Γ.Γ. Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.