Ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου

Το καλοκαίρι του 2009 κατέγραψε πολλά και θετικά για τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου. Έχοντας πλέον μια σημαντική αγωνιστική ομάδα στα λέιζερ και στα όπτιμιστ ο ΝΟΑ συμμετείχε σε διασυλλογικούς αγώνες, στους Αιγαιοπελαγίτικους, αλλά και σε εθνικά και διεθνή πρωταθλήματα πετυχαίνοντας αξιόλογες διακρίσεις.

Ειδικότερα ξεχώρισε σε διεθνείς αγώνες λέϊζερ ο αθλητής Φαίδων Κούνας, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα λέιζερ οι αθλητές Βασίλης Σταμούλης και Δημήτρης Κοτρωνάκης, στο πανελλήνιο όπτιμιστ οι αθλητές Σοφία Βλάμη και Παναγιώτης Ντουντασάκης. Ακόμα ξεχώρισαν στους Αιγαιοπελαγίτικους οι αθλητές Σοφία Βλάμη και Παναγιώτης Ντουντασάκης. Και βεβαίως επιτυχημένη ήταν η συμμετοχή των αθλητών του ΝΟΑ Β. Σταμούλη (21ος) και Δ. Κοτρωνάκη (35ος) στο παγκόσμιο πρωτάθλημα λέϊζερ στην Ιαπωνία.

Στα θετικά της περιόδου ήταν πως ο ΝΟΑ τόσο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα όσο και στους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες του 2009 συμμετείχε με πολυπληθέστατες ομάδες. Γεγονός που δείχνει το εύρος της προσπάθειας που γίνεται στην Άνδρο. Και βεβαίως θα πρέπει να αναφερθεί το κλασικό πλέον Ράλι Άνδρου που ακόμα μια φορά διεξήχθη με οργανωτική και επικοινωνιακή επιτυχία. Το μόνο δυσάρεστο ήταν πως και εφέτος, όπως και πέρσι, η άπνοια κατά το διήμερο του Αγίου Πνεύματος ανάγκασε πολλούς από τους συμμετέχοντες να εγκαταλείψουν.

Στα συν ακόμα του ΝΟΑ τόσο εφέτος όσο και κατά τα τελευταία χρόνια είναι οι εγκαταστάσεις του και οι παροχές προς τα παιδιά της Άνδρου, που δίνουν τη δυνατότητα σε όλους, ευκατάστατους και μη, να ασχοληθούν απερίσπαστοι με την ερασιτεχνική ιστιοπλοΐα. Ειδικά στην τελευταία διοίκηση θα πρέπει να πιστωθεί τόσο η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων για τα μέλη όσο και τα δωρεάν καλοκαιρινά προγράμματα ιστιοπλοΐας για αρχαρίους που προσέλκυσαν πολλά νέα παιδιά στο άθλημα.

Τέλος, το φετινό καλοκαίρι έγιναν και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στον ΝΟΑ. Η προηγούμενη διοίκηση υπό τον Μιχάλη Κοκκίνη (2005-2007 & 2007-2009) με εφόρους ιστιοπλοΐας τους Μιχάλη Γαλιάσο, Αριάδνη Ξανθού και Νίκο Χαζάπη, απήλθε και με την στήριξη όλων ανέλαβε νέα διοίκηση υπό την προεδρία της Άντυ Τρικόγλου-Σαρρή (2009-2011) με εφόρους ιστιοπλοΐας τον Μάκη Κουρτέση, τον Δημήτρη Λάσκαρη και τον Γιάννη Κουτσούκο. Η νέα διοίκηση ήδη έδειξε από τις πρώτες μέρες δραστηριότητα με στόχο να συνεχίσει και να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις της προηγουμένης.

Το νέο Δ. Σ. Ομίλου έχει ως εξής: Τρικόγλου Αντίκλεια πρόεδρος, Γαλιάσος Μιχάλης αντ/δρος Α’, Μαρκιανού Μαριέλλα αντ/δρος Β’, Σωρούλα Δάφνη γεν. γραμματεύς, Λεωνίδας Πολέμης ταμίας, Κουτσκούκος Γιάννης έφορος ιστιοπλοίας ανοικτής θαλάσσης, Κουρτέσης Μάκης έφορος ιστιοπλοίας τριγώνων και έφορος εγκαταστάσεων, Δημήτρης Λάσκαρης επικ. έφορος ιστιοπλοίας τριγώνων και επικ. Έφορος εγκαταστάσεων, Dieter Bartels έφορος κυλικείου και εκδηλώσεων, Μωραίτου Μίνα έφορος πολιτιστικών.

  • Ανδριακός και Αστέρας Κορθίου

Η σεζόν 2008-2009 ήταν καλή και για τον Ανδριακό (τερμάτισε ψηλά στη βαθμολογία), αλλά και για τον Αστέρα Κορθίου (τερμάτισε χαμηλότερα στη βαθμολογία). Το κακό ήταν πως έκλεισε δυσάρεστα γιατί στον τελευταίο αγώνα του Βορείου Ομίλου των Κυκλάδων σημειώθηκε ένα ατυχές και αντιαθλητικό γεγονός (οπαδός και στέλεχος του Ανδριακού εμπόδισε την μπάλα να μπει γκολ στο μεταξύ των δύο παιχνίδι). Όμως τα πράγματα με την ψύχραιμη παρέμβαση της διοίκησης του Ανδριακού (υπεβλήθησαν παραιτήσεις, ζητήθηκε συγγνώμη, η ομάδα αποσύρθηκε από τα μπαράζ) επανήλθαν όλα σε φίλαθλα πλαίσια.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο πρόεδρος του Αστέρα Κορθίου έκανε μια σημαντική πρόταση στον Ανδριακό ζητώντας «την ενοποίηση των δύο σωματείων» μιας και πολλοί παίκτες του Αστέρα ήταν και είναι έμμισθοι («μισθοφόρους» τους αποκάλεσε ο ίδιος σε επιστολή του) που έρχονται μόνο για τα χρήματα στο νησί. Το κακό είναι πως πριν προχωρήσουν οι διεργασίες ο ίδιος υπαναχώρησε και ανανέωσε σημαντικά τον Αστέρα φέρνοντας …ακόμα περισσότερους έμμισθους παίκτες στην  Άνδρο!

Έτσι φτάσαμε και στον πρώτο αγώνα της νέας χρονιάς: τον αγώνα Κυπέλου Αστέρα-Ανδριακού στο γήπεδο του Κορθίου στην Καππαριά. Ο αγώνας έληξε 0-0. Υπήρξε παράταση, στο δεύτερο ημίχρονο της οποίας, η νεανική ομάδα του Αστέρα (που ήταν σαφώς καλύτερη σε όλο το παιχνίδι χάνοντας και αρκετές ευκαιρίες), πέτυχε γκολ και προκρίθηκε τελικά με 1-0. Ειδική μνεία αξίζει ο 40χρονος τερματοφύλακας του Ανδριακού που έκανε ορισμένες εξαιρετικές επεμβάσεις.

Τελικά ο καλύτερος κέρδισε. Όμως πέρα από τη νίκη μερικά πράγματα αξίζουν σχολιασμό. Αρκετοί φίλαθλοι και των δύο ομάδων παραφέρθηκαν συχνά κατά τη διάρκεια του αγώνα. Το χειρότερο ήταν όμως πως όταν πέτυχε το γκολ ο Αστέρας ορισμένοι νεαροί του Κορθίου (αγόρια και κορίτσια) επιδόθηκαν σε συνθήματα σεξουαλικού μεγαλείου. Τα παιδιά αυτά δεν φαίνεται να κατάλαβαν πως οι νεαροί έμμισθοι παίκτες του Αστέρα Κορθίου (από την «Κορθιανή» ομάδα μόνο 2 ή 3 παίκτες μένουν στην Άνδρο) νίκησαν απλώς τους ερασιτέχνες και Ανδριώτες παίκτες του Ανδριακού!

Δεν έχει νόημα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Άνδρου σε επίπεδο να στελεχώνεται από έμμισθους παίκτες που παίζουν για τα χρήματα ή μεταγράφονται έναντι χρημάτων. Τι νόημα έχει μια νίκη σε τοπικό ερασιτεχνικό επίπεδο με αυτούς τους όρους; Τι νόημα έχει ένα γήπεδο χωρίς υποδομές (μόνο για ποδόσφαιρο παρέας κάνει) να χρησιμοποιείται για αγώνες με φιλάθλους; Ποιος έχει την ευθύνη για την απαράδεκτη και επικίνδυνη πρόσβαση σε ένα γήπεδο που δεν έχει στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας και δεν έχει καμία δυνατότητα φιλοξενίας κάποιων θεατών. Το γήπεδο του Αστέρα Κορθίου είναι στο μέσον του πουθενά ή μάλλον στην άκρη ενός ρέματος. Το ρέμα χρησιμοποιείται και ως δρόμος προσπέλασης! Στη συνέχεια το ρέμα με έναν τσιμεντένιο δρόμο οδηγεί στην Καππαριά και ο οποίος κατά διαστήματα ο ίδιος είναι γκρέμνο! Αλήθεια τι θα γίνει αν ντεραπάρει στην κατηφόρα ένα αυτοκίνητο με θεατές; Και τι θα γίνει αν τραυματιστεί κάποιος παίκτης στο γήπεδο; Πως θα φθάσει μέχρι εκεί ασθενοφόρο; Και πόσο χρόνο θα κάνει αν φτάσει; Και βεβαίως τι θα συμβεί αν ξεχειλίσει το ρέμα σε κάποιο αγώνα;

Πρακτικά στο Κόρθι ξοδεύονται χρήματα για έμμισθους παίκτες και όχι για έναν αξιοπρεπή χώρο άθλησης. Το χειρότερο είναι πως οι τοπικές αρχές μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί καν τους κινδύνους για τους θεατές και τους αθλητές, την στιγμή μάλιστα που ένας αθλητικός χώρος με αξιοπρεπή και ασφαλή πρόσβαση αποτελεί διαφήμιση για την περιοχή όταν έρχονται ομάδες από τα άλλα νησιά. Δυστυχώς ο υπάρχων χώρος είναι μια περιπέτεια τόσο στη προσέγγιση όσο και για την παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα…

Διαμαντής Μπασαντής

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.