Η καλλιμάρμαρη επιτύμβια στήλη του νεκροταφείου των Στενιών αποκλειστική δωρεά του πλοιάρχου/ εφοπλιστή Γιάννη Β. Κατσίκη

«Μια ζωή πίστευα και πιστεύω απολύτως στην ευαισθησία, αισθητική και ανθρωπιά του αδελφικού μου φίλου Γιάννη Β. Κατσίκη.

Ακόμα θυμάμαι τις πικρές βελονιές στην καρδιά μου όταν η παρέα μας χαιρετούσε τα 330 σπίτια του χωριού μας ανήμερα την Πρωτοχρονιά γλεντώντας και πίνοντας, ενώ ο μικρός Γιάννης έμενε θλιμμένος στο σπίτι του διότι ο αείμνηστος πατέρας του λεγόταν Βασίλης. Ναι, αδελφικέ φίλε Γιάννη, θέλω να με πιστέψεις, ότι εκείνες τις στιγμές περνούσε ένα μικρό συννεφάκι από τις καρδιές όλης της παρέας.

 

  Απόδειξη λοιπόν της ευαισθησίας του αυτής είναι και η αφιέρωση της καλλιμάρμαρης επιτύμβιας στήλης που έστησε στο νεκροταφείο των Στενιών τιμώντας την αγαθή μνήμη του πλοίαρχου πατρός του Βασίλη Κατσίκη και όλων των πνιγέντων στενιωτών ναυτικών στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το τραγικό της περίπτωσης είναι ότι το Α/Π Πανάχραντος των αδελφών Κουτσούκου υπό τον πλοίαρχο Βασίλη Κατσίκη τορπιλίστηκε πρώτο και μάλιστα πριν να μπει η Ελλάδα στον Πόλεμο ταξιδεύοντας από Αγγλία προς Αμερική, διότι οι Γερμανοί υποπτεύθηκαν ότι μετέφερε πολεμικό υλικό.

Ο σχεδιασμός και απέριττη αισθητική της μαρμάρινης στήλης είναι έργο του ίδιου το Γιάννη Κατσίκη καθώς επίσης και οι επιγραμματικοί στίχοι:

«Δεν έχουν τάφο ούτε σταυρό να γραφεί το όνομά τους

Ούτε καντήλι να ανάβει από χέρι αγαπημένο

Τάφος τους είναι το απέραντο πέλαγος».

Ο γράφων το παρόν δεν έχει παρά να ευχηθεί: «Έστω η μνήμη αυτών αιωνία».

Γεώργιος Ι. Φαλαγγάς

Πλοίαρχος Ε.Ν.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.