Η πετρωτή χρωστάει το όνομά της στον παραδοσιακό τρόπο που οι Ανδριώτισσες νοικοκυρές πέτρωναν το τυρί με τις χαρακτηριστικές στρογγυλές λείες πέτρες για να στραγγίσει.

Η γεύση του υφάλμυρη και ιδιαίτερη συνοδεύει τις γαστριμαργικές μνήμες των περισσότερων από εμάς που ζούμε, μεγαλώσαμε ή επισκεπτόμαστε την Άνδρο. Έτσι όταν το ντόπιο τυρί μας τυποποιήθηκε και διατέθηκε στο εμπόριο η χαρά όλων μας ήταν διπλή. Αφενός γιατί ήταν προσιτό πλέον σε όλους, αφετέρου γιατί διευρύνθηκε το κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας του, με όλα ευχάριστα συνεπακόλουθα.

Δυστυχώς όμως το σύμπαν της παραγωγής και του εμπορίου δεν αποτελείται μόνο από ηθικούς επιχειρηματίες, δεν ορίζεται από την ευθύνη απέναντι στους πολίτες, δεν καθορίζεται από την υπέρτατη και απόλυτη αξία της ασφάλειας των τροφίμων. Στον κόσμο μας ορίζεται κυρίως από το κέρδος που μάλιστα αποκτάται πάση θυσία.

Έτσι η Άνδρος μέσω του Δικηγορικού Γραφείου του Κωνσταντίνου Τατάκη και των συνεργατών του βρέθηκε σε αίθουσα των ελληνικών δικαστηρίων να υπερασπίζεται και να διεκδικεί το αυτονόητο. Την ονομασία της πετρωτής, ή πετρωτού, του γνωστού παραδοσιακού μας τυριού. Ευτυχώς με άριστο αποτέλεσμα για το νησί μας.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάκη λοιπόν, η υπόθεση έχει ως εξής: «με την με αριθμό 6527/2010 απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων αναγνωρίστηκε ότι η ένδειξη «πετρωτό» χαρακτηρίζει το παραδοσιακό τυρί της Άνδρου και της Τήνου με τον χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής γνωστό από πολλών ετών στο καταναλωτικό κοινό και έτσι απορρίφθηκε η αίτηση  εταιρείας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων της Χαλκιδικής η οποία επεχείρησε να κατοχυρώσει επ΄ ονόματί της το όνομα «Πετρωτό».

Συγκεκριμένα και μετά από σχετική πρωτοβουλία του Δήμου Κορθίου Άνδρου  ενημερωθήκαμε ότι εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων της Χαλκιδικής κατέθεσε αίτηση στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  προκειμένου να κατοχυρώσει ως σήμα την ένδειξη «Πετρωτό»  για να διακρίνει διάφορα προϊόντα της μεταξύ των οποίων και  το τυρί.  Σε περίπτωση που η αίτηση αυτή γινόταν δεκτή αυτό θα είχε τεράστιες συνέπειες για την οικονομία και την παράδοση του νησιού  αφού η αιτούσα εταιρεία θα αποκτούσε το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του ονόματος «πετρωτό» και όλων των συναφών  όπως «πετρωτή» ή «πετροτύρι» στερώντας το δικαίωμα στους παραγωγούς της Άνδρου να παράγουν και εμπορεύονται την χαρακτηριστική για το νησί μας και γνωστή σε όλους μας «πετρωτή» . Κατόπιν  αυτού ασκήσαμε παρέμβαση επ΄ ονόματι επιχείρησης παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων της Άνδρου στην Διοικητική Επιτροπή Σημάτων  ζητώντας να απορριφθεί η αίτηση της εταιρείας. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης  εκθέσαμε μεταξύ άλλων υποβάλλοντας και σχετικά έγγραφα, ότι η ονομασία «πετρωτή» ή «πετρωτό» ή «πετροτύρι» χαρακτηρίζει το τυρί που παρασκευάζεται στην Άνδρο  με τον παραδοσιακό τρόπο στράγγισης και πίεσης σε μαρμάρινες ή λίθινες πλάκες  που του δίνει και το χαρακτηριστικό σχήμα, εδώ και εκατοντάδες χρόνια και αποτελεί χαρακτηριστικό  και διαφημιζόμενο προϊόν της Άνδρου για το οποίο γίνεται  άλλωστε αναφορά σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς του νησιού.

Η Διοικητική Επιτροπή Σημάτων έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς μας και  απέρριψε την αίτηση της εταιρείας σε σχέση με το τυρί , δεχθείσα ομόφωνα  ότι η ένδειξη «πετρωτό» χαρακτηρίζει το παραδοσιακό τυρί της Άνδρου και της Τήνου με τον χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής γνωστό από πολλών ετών στο καταναλωτικό κοινό.

Κατόπιν αυτού  οι παραγωγοί της Άνδρου μπορούν  να εξακολουθήσουν να παράγουν και να εμπορεύονται και όλοι οι  συμπατριώτες μας και οι επισκέπτες του νησιού να απολαμβάνουν την διάσημη και παραδοσιακή «πετρωτή» μας.»

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.