Το κάλεσμα μας «Σας αρέσει το βιβλίο; Αγαπάτε το διάβασμα; Σας περιμένουμε στην Καίρειο Βιβλιοθήκη το Σάββατο 15.1.2011 και ώρα 11.00π.μ» έτυχε από το ανδριώτικο κοινό, μιας αναπάντεχα ζεστής και πολυπληθούς υποδοχής.

Η «οικοδέσποινα», κ. Ειρήνη Δάμπαση, μας παραχώρησε με μεγάλη προθυμία, τους ζεστούς και φιλόξενους χώρους της Καιρείου και στάθηκε δίπλα μας για κάθε είδους βοήθεια μαζί με το προσωπικό. Οι φίλες και φίλοι του βιβλίου που από καιρό περίμεναν μια τέτοια εκδήλωση είχαν από νωρίς συγκεντρωθεί στην Βιβλιοθήκη. Στην πλειοψηφία τους ήταν εκπαιδευτικοί,  μαθητές και μαθήτριες αλλά και απλοί βιβλιοφάγοι. Το θέμα μας, τι άλλο από τις Λέσχες Ανάγνωσης  Βιβλίου. Ο «πάγος» έσπασε γρήγορα και σιγά-σιγά άρχισε να αναπτύσσεται το θέμα μας και να εξάπτεται ολοένα το ενδιαφέρον μας γι’ αυτό.

Οι πιο πολλοί από μας δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι μία Λέσχη Ανάγνωσης, τι σκοπούς εξυπηρετεί και τι υφιστάμενα κενά έρχεται να καλύψει. Η όλη προσπάθεια ανάπτυξης Λεσχών Ανάγνωσης  γίνεται κάτω από την ομπρέλα  του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου  (Ε.ΚΕ.ΒΙ) το οποίο είναι Ν.Π.Ι.Δ  υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Λέσχη Ανάγνωσης ονομάζεται μια ομάδα ανθρώπων που έχουν συμφωνήσει να συναντιούνται σε τακτά διαστήματα (συνήθως μία φορά τον μήνα) και να συζητούν για βιβλία που αποφάσισαν να διαβάσουν από κοινού. Η Λέσχη Ανάγνωσης αποτελείται ουσιαστικά από μια παρέα, με κοινό παρανομαστή και επιδίωξη την ανάγνωση και τη συζήτηση. Λειτουργεί με απλό τρόπο αποσκοπώντας στην καλλιέργεια της σχέσης μας με το διάβασμα, ένας ευχάριστος και εποικοδομητικός τρόπος για την ελεύθερη ώρα μας. Σκοπός του Ε.ΚΕ.ΒΙ είναι να διαδώσει την ιδέα αυτή, να παρακινήσει τον κόσμο να τη δοκιμάσει. Να τον ενθουσιάσει.

Τα μέλη της Λέσχης απολαμβάνουν μια ωραία συζήτηση γύρω από ένα βιβλίο, την ψυχική επαφή  και επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Μοιράζονται το πάθος τους για το διάβασμα, διοργανώνουν δραστηριότητες που τους ευχαριστούν και μ’ αυτόν τον τρόπο αξιοποιούν δημιουργικά μέρος από τον ελεύθερο τους χρόνο. Η διαδικασία και η λειτουργία της Λέσχης ξεκινάει όταν το διάβασμα του βιβλίου έχει τελειώσει.

Πως δημιουργείται μία Λέσχη: Απαιτούνται ελάχιστα: Να  μία  συνταγή…!

Υλικά : 1 καλό βιβλίο, 8 – 10 φίλοι ή γνωστοί, 3 – 4 μεζεδάκια (προαιρετικά), 2 μπουκάλια κρασί (προαιρετικό), 1/2κ.  καλή διάθεση, αρκετή όρεξη για συζήτηση, ολίγη οργάνωση.

Πως λειτουργεί μία Λέσχη Ανάγνωσης: Τα μέλη  συναντιούνται και επιλέγουν βιβλία με ψηφοφορία ύστερα από προτάσεις και συζητήσεις. Ορίζονται τακτικές συναντήσεις, συνήθως μηνιαίες. Για κάθε βιβλίο (προαιρετικά) ορίζεται εισηγητής, ανάλογα το θέμα.

Που γίνεται: Λέσχες ανάγνωσης οργανώνονται συνήθως σε χώρους κοινής κατοικίας (χωριό, γειτονιά, κλπ.)χώρους δουλειάς. συλλόγους  ή φορείς Φυσικούς χώρους βιβλίου (βιβλιοπωλείο, βιβλιοθήκη, κλπ.).Οργανωμένους εκπαιδευτικούς φορείς (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Αλλά συνηθέστερα, σε σπίτια.

Τι πετυχαίνει: Ανθρώπινες, κοινωνικές μορφές συνάντησης. Πολιτισμένη,  νοήμονα και ανέξοδη ψυχαγωγία. Κουβέντα με θεματική άλλη από ποδόσφαιρο, αυτοκίνητα, τηλεόραση, κλπ. Ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους  η ωφέλεια είναι τεράστια, ο εθισμός στο βιβλίο θα αντανακλάσει άμεσα στη σχολική τους επίδοση, θα αποτελέσει έναν άλλο πόλο έλξης πέραν των Video Games και κινητών τηλεφώνων, με προφανή οφέλη  τα οποία θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα των Πανελληνίων.

Που υπάρχουν Λέσχες: Σήμερα συναντάμε Λέσχες σε πολλά μέρη της Ελλάδας,   στις Κυκλάδες υπάρχουν στη Σύρο, στη Πάρο, στη Νάξο, στη Σέριφο και στην Άνδρο μας, στη Χώρα μία Λέσχη ενηλίκων, μία μαθητών Δημοτικού «οι Βιβλιοφάγοι της Ανδρου», δύο Λέσχες μαθητών Γυμνασίου στο Κόρθι και υπό σύσταση στο Γαύριο ,στη Χώρα και στο Κόρθι.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης και το παρελθόν τους: Οι Λέσχες Ανάγνωσης είναι πολύ διαδεδομένες στις Η.Π.Α. (500.000) ,Μ. Βρετανία (50.000), Γαλλία με τα ονόματα Reading Group,  Reading Club, café literaire κ.λπ. από τον 18ο αιώνα. Στην Ελλάδα έχουμε τα Λογοτεχνικά καφενεία  από το 1930 , «Το Πανελλήνιον», «ο Κοραής»,   «Μπραζίλιαν». Στην Ελλάδα του ’50 συναντάμε μερικές Λέσχες Ανάγνωσης  στην Αθήνα και στις Κυκλάδες. Αξιοσημείωτη η προσπάθεια της «Ειδικευμένης Λέσχης» Μαθηματικής Λογοτεχνίας «Θαλής και φίλοι».

Παραδείγματα:

(Ανώνυμη) Οι φίλοι της γειτονιάς του Δημήτρη. Αποτελείται από περίπου 15 φίλους. Είναι σχετικά νέοι, με παιδιά στην εφηβεία. Αν και ξεκίνησαν με βιβλία διαφόρων θεμάτων στη  συνέχεια ασχολήθηκαν κυρίως με βιβλία με θέμα τα  παιδιά και την εφηβεία ή που απευθύνονταν σε  παιδιά και εφήβους. Κύριο κίνητρο: η επιθυμία να στρέψουν τα παιδιά  στο διάβασμα και η αναζήτηση καλού υλικού. Γίνεται πολύ ζωντανή κουβέντα, συνήθως χωρίς εισηγητή. Πάνε μετά στο ίδιο πάντα ταβερνάκι

Λέσχη Ρόδου: Αριθμός Mελών : 8-15, Κοινό Σημείο: Παρέα φίλων, άνδρες και γυναίκες, 20+ 30+ χρονών Είδος Bιβλίου: Ελληνες και ξένοι συγγραφείς. Τρόπος Eπιλογής Bιβλίων: Kάθε μέλος προτείνει ένα βιβλίο που έχει ακούσει ότι είναι καλό. Με την καθοδήγηση της συντονίστριας η ομάδα επιλέγει το καλύτερο με ψηφοφορία. Χώρος Συναντήσεων: στο καφέ της γειτονιάς αλλά και σε σπίτια
Συχνότητα Συναντήσεων: μια φορά τον μήνα. Συντονιστής: ο εμπνευστής της ιδέας, μόνο όμως σε θέματα οργάνωσης της Λέσχης. Τη συζήτηση συντονίζει κάθε φορά αυτός(η)  που πρότεινε το βιβλίο.
Οι Φίλες της Ελένης Κ.

Οι παλιές συμμαθήτριες της …Συμμετέχουν 12 φίλες, οι περισσότερες από το σχολείο, περίπου 55 ετών, αρκετές παντρεμένες, με παιδιά και κάποιες και εγγόνια Προτιμούν μυθιστόρημα και ποίηση. Συναντιούνται κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα, σε καθεμιάς το σπίτι με σειρά. Δεν υπάρχει εισηγήτρια. Ακολουθεί τσιμπούσι, που ετοιμάζει η οικοδέσποινα. Δε χάνουν ποτέ ταινίες που βασίζονται σε βιβλία και παρουσιάζονται  κατά καιρούς στις κινηματογραφικές αίθουσες.

«Σας αρέσει το βιβλίο; Αγαπάτε το διάβασμα; Θέλετε να απολαύσετε μια ωραία συζήτηση γύρω από ένα βιβλίο; Ελάτε σ επαφή με τις Λέσχες Ανάγνωσης της Άνδρου. Για πληροφορίες: στη Χώρα: η Δ/τρια του Δημοτικού Σχολείου κα Δέσποινα Χατζόγλου, το   Βιβλιοπωλείο της κας Σοφίας Τηνιακού, στο Κόρθι: η καθηγήτρια   κα Αναστασία Σκόρδου.

Τέλος, προτείνουμε όπως ετησίως  επιβραβεύονται από τους τοπικούς Συλλόγους και φορείς, οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί, οι οποίοι καταξιώθηκαν στην κοινωνία της Άνδρου με το έργο τους και γενικά με την προσφορά τους.

Ο κ. Γιάννης Φακής εργάζεται εθελοντικά στο ΕΚΕΒΙ για την ανάπτυξη Λεσχών Ανάγνωσης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.