«ΑΡΟΔΟ»:  Η ομώνυμη έκθεση φωτογραφίας οργανώθηκε από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο «Το Γαύριο» και την πρόεδρο κ. Μπέττυ Κωνσταντινίδου ενώ τη συλλογή των φωτογραφιών και την επιμέλεια ανέλαβε ο Γραμματέας του Συλλόγου κ. Γιάννης Μαμάης.

Φιλοξενήθηκε τόσο στο Γαύριο όσο και στην Αθήνα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, και ταξίδεψε τις μνήμες των Ανδριωτών στο παρελθόν, στην ιστορία των πλοίων της γραμμής, στα λιμάνια της Χώρας και του Μπατσίου, στο Γαύριο και στο Κόρθι, τότε που ο φακός απαθανάτιζε ασπρόμαυρες σκηνές μέσα στην πρωινή αχλή μιας έγχρωμης πραγματικότητας.

Συγκινημένοι από την ένταση της εικόνας έσκυβαν στις φωτογραφίες οι Ανδριώτες που την επισκέφθηκαν στο Γαύριο, αλλά και στην Αθήνα. «Εγώ τη θυμάμαι την Χώρα έτσι», θα πει ο Αδαμάντιος Πολέμης. «Βρήκα τον θείο μου στη φωτογραφία», επεσήμανε ο Γιάννης Γλυνός. «Αυτή είναι η βάρκα του πάππου μου», αναφώνησε επισκέπτης την ημέρα των εγκαινίων. Μεταξύ των επισκεπτών ο Γιώργος Ανωμερίτης, ο Αντώνης Αντωνιάδης και ο Γιάννης Γουλανδρής που βρέθηκε στην έκθεση κατά τη διάρκειά της και πέρασε ένα ολόκληρο πρωί αναμοχλεύοντας μνήμες και συζητώντας με τον δημιουργό της Γιάννη Μαμάη.

«Σκοπός της έκθεσης ήταν η προβολή μιας ‘φέτας ζωής’ από το παρελθόν, σχετικά πρόσφατο παρελθόν, που πρόλαβε, χάρη στην επιτάχυνση των ρυθμών γενικότερης ανάπτυξης, να ‘κλείσει’ και να γίνει μακρινό για τους ίδιους αυτούς ανθρώπους που το έζησαν. Η ιδέα της έκθεσης γεννήθηκε το 2008, συζητώντας με τον φιλόλογο Γιάννη Πίππα, και ξεκαθαρίστηκε ο άξονας: η ακτοπλοϊκή γραμμή της Άνδρου», επισημαίνει ο κ. Μαμάης και διευκρινίζει ότι: «Το φωτογραφικό υλικό αναζητήθηκε σε όλο το νησί και σε πολλές περιοχές των Αθηνών: από συλλέκτες, μουσεία, φωτογράφους, οικογενειακά αρχεία.  Συγκεντρώθηκε ποσότητα υπερβολικά μεγάλη. Στην έκθεση δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί παρά μικρό μέρος».

«Τελικά, έφθασε ο καιρός  ‘Το Αρόδο’ να αποτυπωθεί σε μια πολυτελή έκδοση  που θα φιλοξενήσει αυτή την πλούσια συλλογή σπάνιων φωτογραφιών», καταλήγει ο Γιάννης Μαμάης, μια έκδοση που σίγουρα δεν θα «μείνει αρόδο» αλλά θα «πιάσει λιμάνι και θα δέσει γέρα», γιατί πρώτα απ’ όλα δένει στην ψυχή όλων μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.