Δίνουν 3.000 ευρώ τη μέρα (!!!) για τον Σούκο και δεν έχουν 400 ευρώ το μήνα για την αποκομιδή των σκουπιδιών στα δυσπρόσιτα χωριά!

Του Θεοδόση Σουσούδη

Δημοτικού Συμβούλου

Επικεφαλής «Άνδρος Νέοι Ορίζοντες»

Από την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, τον περασμένο Γενάρη, καταστήσαμε σαφές πως θα βοηθούσαμε τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του γιατί πρώτα και πάνω από όλα θέλουμε να πάει το νησί μπροστά. Το αποδείξαμε, ψηφίζοντας όλες τις νόμιμες προτάσεις τους για τα σκουπίδια, τα λατομεία και τον προϋπολογισμό, παρότι είχαμε αρκετές και βάσιμες ενστάσεις. Παράλληλα, ως παράταξη, διατυπώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, όσον αφορά τον προϋπολογισμό, τα λατομεία και κυρίως τα σκουπίδια, από τις οποίες η δημοτική αρχή δεν δέχτηκε ούτε μία!

Ποτέ δεν φανταζόμασταν πως σε τέσσερις μόλις μήνες θα αναγκαζόμασταν να κατακρίνουμε  δημόσια τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι έχουν καταφέρει σε χρόνο – ρεκόρ να προκαλούν με τις αποφάσεις τους το δημόσιο αίσθημα.

Τελευταίο τους «κατόρθωμα»: Αρνούνται να πληρώσουν 400, μόνο, ευρώ το μήνα στα συνεργεία αποκομιδής σκουπιδιών με ζώα (που χρησιμοποιούνται σε δυσπρόσιτες περιοχές, σε χωριά όπου δεν υπάρχει τρόπος να προσεγγίσει το απορριμματοφόρο, σε περιοχές όπου κατοικούν υπερήλικες και άρα άτομα με δυσκολία στη μετακίνηση) και την ίδια ώρα προσλαμβάνουν security για το Δημαρχείο. Όταν εκτός των άλλων το κτίριο του Δήμου βρίσκεται ακριβώς λίγα μέτρα δίπλα στο Αστυνομικό τμήμα και συνεπώς φυλάσσεται με ασφάλεια.

Και αναρωτιόμαστε όλοι: Πόσο στοιχίζει αυτή η «νέα μόδα» με τους security στον Ανδριώτικο λαό; Τι εξυπηρετεί επί της ουσίας;

Για ποιους ακριβώς λόγους κρίθηκε απαραίτητη η φύλαξη του Δημαρχείου; Γιατί υποβαθμίζουν την παρουσία της Αστυνομίας που τα δύο κτίρια σχεδόν εφάπτονται; Γιατί δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα «Διαύγεια» η σύμβαση για να μπορούν όλοι οι Ανδριώτες να μάθουν πόσο μας κοστίζει η συγκεκριμένη απόφαση του Δημάρχου;

Το σπουδαιότερο όμως , είναι γιατί δεν  βρίσκει τρόπο να ανακουφίσει τα χωριά από τα σκουπίδια. Να θυμηθούμε ότι είμαστε στον 21ο αιώνα!!!

Βεβαίως αυτό είναι ένα μικρό μόνο δείγμα της λογικής με την οποία διοικεί την Άνδρο ο κ. Δήμαρχος και οι συνεργάτες του. Ένα πιο μεγάλο (και, δυστυχώς, πολύ πιο δαπανηρό για την τσέπη του Ανδριώτη) δείγμα αποτελεί η περίπτωση του μηχανήματος «SOUKOS», που υποτίθεται ότι θα λύσει το θέμα των σκουπιδιών στο νησί.

Ο κ. Δήμαρχος δεν μας έχει ακόμα απαντήσει στα εξής:

-Πότε ακριβώς θα έρθει το μηχάνημα;

-Που θα εγκατασταθεί;

-Είναι πιστοποιημένη η μέθοδος;

-Υπάρχουν περιβαλλοντικοί όροι;

-Πόσο θα τον (χρυσο)πληρώσουμε, τελικά;

-Έχει υπογραφεί η σύμβαση ή όχι; Πολύ φοβόμαστε πως ούτε καν αυτό δεν έχει γίνει παρότι πέρασαν 3,5 μήνες από την κατάρρευση της χωματερής.

Να θυμίσω εδώ ότι μας έλεγαν πως ο «SOUKOS» θα στοιχίσει  60 ευρώ τον τόνο (δημοτικό συμβούλιο Φεβρουαρίου) και φθάσανε να μας ζητάνε 3000 ευρώ ημερησίως, όταν τα σκουπίδια μας είναι περίπου, κατά μέσο όρο, μόνο 10-15 τόνοι την ημέρα. Για να βρουν τα 3000 ευρώ, μάλιστα, αποφάσισαν να βάλουν ένα νέο δημοτικό φόρο, που ανέρχεται σε 1 ευρώ το τετραγωνικό, για κάθε! σπίτι. Οι Έλληνες ήξεραν μέχρι τώρα το «Σπατόσημο», τώρα οι Ανδριώτες ανακαλύπτουν και το «Σουκόσημο»! Μια «πατέντα» αποκλειστικά του κ. Γλυνού και των συνεργατών του, που σε εποχές ΔΝΤ βάζουν νέους φόρους και τέλη.

Θυμίζω επίσης ότι ο Δήμαρχος και οι «στενοί» του συνεργάτες επέμεναν ότι δεν χρειάζεται ΧΥΤΥ, γιατί έλεγαν πως αυτή η μέθοδος δεν αφήνει υπόλειμμα!!! Την ίδια ώρα εμείς υποστηρίζαμε πως όλες οι μέθοδοι αφήνουν υπόλειμμα και θεωρούσαμε μονόδρομο την άμεση χωροθέτηση ΧΥΤΥ, είχαμε άλλωστε δεσμευτεί στο πρόγραμμά μας προεκλογικά γι’ αυτό. Πέρασαν 3,5 μήνες για να καταλάβουν ότι ο ΧΥΤΥ είναι απαραίτητος. Εδώ όμως πολύ εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί:

-Πως ένας δήμαρχος με 12 χρόνια προϋπηρεσίας, θεωρητικά έμπειρος δεν είχε ήδη έτοιμη τη λύση και από τις 2 Ιανουαρίου να ξεκινά την υλοποίησή της;

-Ποιο πρόγραμμα είχε ο Δήμαρχος και οι «έμπειροι» συνεργάτες του σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων;

-Γιατί δεν προχώρησαν στην άμεση εφαρμογή του;

Η απάντηση είναι απλή: Δεν προχώρησαν  γιατί, ούτε πρόγραμμα υπήρχε, ούτε τρόπο είχαν σκεφτεί, ούτε τη διάθεση για πραγματική εξεύρεση λύσης είχαν ποτέ, αφού πολύ απλά οι ίδιοι κυβερνούσαν το νησί τα τελευταία 8-12 χρόνια και είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση.

Ψέματα και για τα λατομεία

Πάμε και στο (πολύ σοβαρό, επίσης) θέμα των λατομείων. Τα λατομεία είναι ένας χώρος όπου γίνεται εξόρυξη αδρανών υλικών, υλικών δηλαδή που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή  δημόσιων και ιδιωτικών (οικοδομές) έργων. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Απριλίου, ο Δήμαρχος μας ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια την σπουδαιότητα ύπαρξης των λατομείων, κάνοντάς μας και ένα απίθανο κήρυγμα, και προτρέποντας  να ψηφίσουμε τη χωροθέτησή τους, για να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα (λιμάνια, έργα οδοποιίας κ.α.) και για να πέσει γενικότερα το κόστος των κατασκευών στο νησί. Σε αυτό συμφώνησε και ο πρώην Έπαρχος, κ. Μαλταμπές, ο οποίος τόνισε ότι τα έργα των λιμανιών σταμάτησαν εξαιτίας της μη ύπαρξης λατομείων. Μέχρι εδώ όλα καλά, η ύπαρξη των λατομείων είναι άκρως απαραίτητη και κανείς νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να το αρνηθεί και να μη συμφωνήσει στην αναγκαιότητα ύπαρξής τους.

Οι προαναφερόμενοι κύριοι, όμως, ξέχασαν να μας πουν μια σημαντική «λεπτομέρεια»: Ότι αυτοί οι ίδιοι είναι οι υπεύθυνοι, που δεν έχουμε σήμερα λατομεία, στην Άνδρο!!!

Είναι αυτοί που το 2008 είχαν αρνηθεί την ίδρυση λατομείων στο νομαρχιακό συμβούλιο. Σε μία περίοδο όπου είχε ξεκινήσει ήδη (2006) η κατασκευή των λιμανιών (Χώρας και Κορθίου). Το αποτέλεσμα ήταν και παραμένει, τα δύο αυτά σημαντικά έργα να παραμένουν ατελείωτα, υποβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο τις πόλεις μας, με όλες τις οικονομικές και τουριστικές συνέπειες. Συγχρόνως η αισθητική αυτών των στοιχειωμένων έργων, υποβαθμίζει και την καθημερινότητά μας.

Καλό θα ήταν λοιπόν να κάνουν κάποιοι την αυτοκριτική τους και,

*να σταματήσουν να λένε «παχιά» λόγια χωρίς ουσία και ειλικρίνεια,

*να σταματήσουν να κηρύττουν το αυτονόητο, αφού δεν το πράττουν,

* να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από αειφόρες και πράσινες αναπτύξεις, η «βιτρίνα», δεν βοηθάει σε τίποτα, αντίθετα μας έχει φέρει στον πάτο της ανάπτυξης και των υποδομών. Αν είχαν τη στοιχειώδη οργάνωση και στρατηγική, το νησί θα είχε τελείως διαφορετική εικόνα και όχι αυτή την σημερινή και συγχρόνως  απαράδεκτη, που σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική κρίση, δύσκολα θα ξεπεράσουμε.

Στο τέλος ο κ. Θεολόγου, με την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, έθεσε, απίθανη, πρόταση: να υπερασπιστούμε, λέει, συγκεκριμένους επιχειρηματίες, ακόμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας!!!!!

-Γιατί άραγε;

-Αναλογίζεται κανείς πόσο κακό είναι μία Δημοτική Αρχή, να παίρνει το μέρος κάποιου επιχειρηματία έναντι κάποιου άλλου;

-Αναλογίζονται οι «έμπειροι» Δημοτικοί Άρχοντες τι θα σκεφθούν οι Δικαστές του ΣτΕ,  όταν δουν τον Δήμαρχο ή τους συνεργάτες του, μάρτυρες υπεράσπισης κάποιων επιχειρηματιών;

Κάτι τέτοιο είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει προηγούμενα, υποψίες και εύλογα ερωτηματικά.

Εμείς δηλώνουμε δυναμικά το παρόν, θα ασκούμε κριτική, τίποτα δεν θα περνάει απαρατήρητο και θα είμαστε δίπλα στα προβλήματα, μέχρι οριστικής επίλυσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.