Εγκαταστάθηκε και άρχισε να λειτουργεί ο «ΣΟΥΚΟΣ»

Λύση στον Γόρδιο δεσμό της διαχείρισης των απορριμμάτων της Άνδρου έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με απόφασή του στις 15 Ιουνίου 2011. Παρά το γεγονός ότι οι λεπτομέρειες της απόφασης δεν είχαν γίνει γνωστές μέχρι την έκδοση της εφημερίδας (π.χ. για πόσο διάστημα δόθηκε άδεια και με ποιους όρους), γεγονός είναι πως από τη Δευτέρα 27 Ιουνίου τα σκουπίδια ούτε μένουν μέσα στους κάδους, ούτε ρίχνονται ανεξέλεγκτα στην παλιά χωματερή που κατέρρευσε. Πλέον τα σκουπίδια επεξεργάζονται από μηχανικό σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων (το περιβόητο «ΣΟΥΚΟ»).

Η «Ανδριακή» χαιρετίζει την έναρξη λειτουργίας της μεθόδου και εύχεται να είναι η αρχή για την οριστική λύση του θέματος που ταλαιπώρησε το νησί για περισσότερο από 15 χρόνια.  Ήδη, το Σάββατο 2 Ιουλίου ο Δήμος Άνδρου παρουσίασε δημοσίως την μέθοδο Μηχανικής Ψυχρής Διαχείρισης Αστικών Στερεών Απορριμμάτων, σε εκδήλωση που έγινε στον τόπο λειτουργίας του συγκροτήματος, ενώ παράλληλα ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το θέμα. Στο σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου, που υπογράφει ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γλυνός, αναφέρονται τα εξής:

«Την Δευτέρα 27 Ιουνίου τέθηκε σε λειτουργία το νέο σύστημα ψυχρής επεξεργασίας απορριμμάτων, τερματίζοντας την ανεξέλεγκτη ρύπανση στους δρόμους της Άνδρου. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του στις 14-6-2011 ενέκρινε την εγκατάσταση μηχανικού συστήματος επεξεργασίας απορριμμάτων στο εκτός αρχαιολογικού χώρου τμήμα  ανενεργού λατομείου. Η θέση που τελικά αδειοδοτήθηκε  είναι εντελώς προστατευμένη και δεν είναι ορατή ούτε από τον αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα, ούτε από άλλα σημεία της περιοχής. Βρίσκεται κοντά στη χωματερή διευκολύνοντας έτσι την ανάκτηση και διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς μεγάλες και πολλές διαδρομές βαρέων οχημάτων. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί το πρώτο βήμα για την οριστική επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Άνδρο. Ήδη ο Δήμος έχει αναθέσει στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο να εκπονήσει μελέτη για την οριστική χωροθέτηση και την επιλογή συστήματος πλήρους ανακύκλωσης, με την υϊοθέτηση δίκαιων, βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων.
-Ο Δήμος δεσμεύεται ότι εντός ενός έτους θα ανακτήσει πλήρως και θα επεξεργασθεί το κομμάτι αυτό της χωματερής το οποίο κατέρρευσε λόγω έντονης βροχόπτωσης πριν από 4 μήνες. Απόφαση της δημοτικής αρχής είναι η Άνδρος σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποτελεί πρότυπο Δήμου στο ζήτημα της οικολογικής και περιβαλλοντικά υπεύθυνης διαχείρισης των απορριμμάτων».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.