«Όσο μακριά και να πάει ο νους ποτέ δεν φθάνει εκεί που μπορεί να φθάσει η καρδιά» Βίκτωρ Ουγκώ

Οι κυρίες της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών εργάζονται από καρδιάς, με νου υγιή, προσωπικό κόπο και πολλές φορές αυταπάρνηση προκειμένου να προσφέρουν στα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Παιδιά που είναι ή έτσι τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι παιδιά όλων μας…

Μιλάμε στην Πρόεδρο και Ιδρύτρια της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, κα Δάφνη Οικονόμου Πέστε μας λίγα λόγια για την Ίδρυση της Εταιρείας και τον λόγο της δικής σας εμπλοκής;

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών ιδρύθηκε το 1972 για να αντιμετωπίσει μια μεγάλη ανάγκη και να καλύψει το κενό  που υπήρχε στην φροντίδα και προστασία του ανθρώπου που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα.  Ο λόγος της δικής μου εμπλοκής ήταν το γεγονός  ότι το τρίτο μας παιδί έπασχε από εγκεφαλική παράλυση αλλά οι πρώτοι 20 γονείς που σχηματίσαμε την ιδρυτική ομάδα δεν αποβλέπαμε στην φροντίδα των δικών μας παιδιών. Αντίθετα αποβλέπαμε στην άρση των φραγμών που δημιουργούν οι αναπηρίες και στην επιδίωξη της άνετης τοποθέτησης όλων των ανθρώπων που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση μέσα στην φυσιολογική ζωή.

Μετά από 38 χρόνια, θεωρείτε ότι εκπληρώσατε τους στόχους σας;

Πιστεύω ότι η Εταιρεία κατόρθωσε να εκπληρώσει ένα μεγάλο μέρος των αρχικών της στόχων, αλλά αυτό δεν φτάνει. Καινούργιες ανάγκες παρουσιάζονται καθημερινά και η πρόοδος της επιστήμης μας προσφέρει καινούργιες λύσεις αλλά και καινούργιες προκλήσεις. Μπορούμε όμως να πούμε ότι από την ίδρυση της η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών χάραξε μια μακριά και έντιμη πορεία στην εξυπηρέτηση των ανθρώπων που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση. Ως αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό, φιλανθρωπικό σωματείο η Εταιρεία ανέπτυξε μια μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών και προγραμμάτων, που όλα αποβλέπουν στην, όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εκπαίδευση και αποκατάσταση. Το νέο μας Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης «Πόρτα Ανοιχτή» στην Αργυρούπολη, που εγκαινιάστηκε από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κωστή Στεφανόπουλο στις 12 Δεκεμβρίου 2001, αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση και συναγωνίζεται τα αρτιότερα κέντρα της Δυτικής Ευρώπης. Η αποστολή μας είναι να προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες στους ανθρώπους με εγκεφαλική παράλυση, ώστε να αναπτύξουν, όσο γίνεται, τις εμπειρίες και τις φυσικές τους ικανότητες και, με  κατάλληλη υποστήριξη, να κατακτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στην κοινωνία. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς και σ’ έναν όλο και πιο σύνθετο κόσμο και ο νέος αιώνας δημιουργεί τις δικές του προκλήσεις και τις δικές του μεταβολές. Διατηρώντας όμως ανέπαφες τις αξίες μας και τιμώντας τις υποχρεώσεις μας, η Εταιρεία σκοπεύει να αντιμετωπίσει κάθε καινούργια πρόκληση με υπευθυνότητα, σθένος, σύνεση και αγάπη, ώστε να εξασφαλίσει το υψηλότερο δυνατόν επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Παρακολουθούμε με άγρυπνο μάτι τομείς της κοινωνίας όπου υπάρχει ανάγκη και πιέζουμε για αρτιότερες ρυθμίσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ποιες υπηρεσίες και προγράμματα προσφέρετε;

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών ήταν πάντα πρωτοποριακή και δεν υπήρξε χρόνος που να μην έχει στο ενεργητικό της ένα καινούργιο βήμα, μια καινούργια πρωτοβουλία. Μεταξύ άλλων, προσφέρει διάγνωση, ιατρική περίθαλψη, θεραπεία, εκπαίδευση, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση, καθώς και καλλιτεχνικά και αθλητικά προγράμματα ελεύθερου χρόνου και προσωρινή διαμονή, σε πάνω από 250 παιδιά και ενήλικες καθημερινά.  Από το 2005 λειτουργεί Εξαθέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση στις εγκαταστάσεις της Πόρτας Ανοιχτής. Συγχρόνως, η Εταιρεία στηρίζει τις οικογένειες των εξυπηρετουμένων και ασχολείται διεξοδικά με την επιμόρφωση στελεχών και την ενημέρωση της κοινής γνώμης, ενώ συγχρόνως προωθεί την πρόληψη και την έρευνα στον τομέα της αναπηρίας. Για όλα αυτά και για πολλά άλλα, η  Εταιρεία τιμήθηκε το 1982 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «δια το πολλαχώς κοινωφελές έργον της», έλαβε πολλές ακόμα ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις και τιμήθηκε το 2001 από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας.

Πως καλύπτεται οικονομικά το μεγάλο έργο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών;

Εδώ είναι το μεγάλο θέμα! Ως Ειδικώς Αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών ελάμβανε τα τελευταία χρόνια μια μικρή αλλά τακτική επιχορήγηση από τη Νομαρχία καθώς και τα νοσήλεια που δικαιούται από τα ασφαλιστικά ταμεία για τα άτομα που περιθάλπει. Τώρα όμως, με την οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο, οι κρατικές επιχορηγήσεις περικόπτονται ή μηδενίζονται και τα νοσήλεια καθυστερούν. Το αποτέλεσμα είναι μια συνεχής αβεβαιότητα και μια μεγάλη αγωνία για την κάλυψη των άμεσων μισθολογικών και λειτουργικών υποχρεώσεων μας. Σήμερα, όχι μόνο η ανάπτυξη, αλλά και η επιβίωση της Εταιρείας εξαρτώνται περισσότερο παρά ποτέ από την εμπιστοσύνη και την γενναιοδωρία της κοινωνίας, από μικρές και μεγάλες δωρεές και κληροδοτήματα και από τα έσοδα που αποφέρουν οι πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που οργανώνουν οι ομάδες των εθελοντών μας. Με 110 άτομα προσωπικό λιγοστεύουν ολοένα τα αποθέματα μας και αναγκαστικά εκποιούμε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Και αυτό μας φέρνει στην Άνδρο

Αυτό μας φέρνει στην Άνδρο και στο μεγάλο κληροδότημα της Έλλης Αθηναίου. Όπως γνωρίζουν όλοι οι Ανδριώτες, η Έλλη Αθηναίου ήταν κόρη του Ιωάννη Αθηναίου, του σπουδαίου επιχειρηματία που έκανε την τύχη του στην Αλεξάνδρεια, με το πασίγνωστο ζαχαροπλαστείο ”Ο Αθηναίος“  και κατόπιν επένδυσε σε ακίνητα στην Άνδρο.    Το 1920, μέσα σ’ ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων στις Στραπουργιές έχτισε τον Πύργο Αθηναίου. Πρόκειται για αρχοντική έπαυλη, υψηλής αισθητικής, σχεδιασμένο από διαπρεπή αρχιτέκτονα της εποχής. Οι ντόπιοι θυμούνται ότι ο Αθηναίος ερχόταν κάθε καλοκαίρι, «με άλογα και μαύρους υπηρέτες και πολλούς καλεσμένους και ότι οι βεγγέρες που γίνονταν στον Πύργο ήταν λαμπρές…» Με την διαθήκη της Έλλης Αθηναίου, 2/3 της περιουσίας αυτής περιήλθε στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, ένα «δώρο Θεού» σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Το υπόλοιπο 1/3 ανήκει στον κ.  Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, φίλο της οικογένειας Αθηναίου. Προκειμένου όμως να προβεί ωφέλιμη  για την Εταιρεία, η μεγάλη γενναιοδωρία της αείμνηστης Έλλης Αθηναίου, αναζητείται αγοραστής που θα εκτιμήσει την ομορφιά και την μοναδικότητα του Πύργου και θα θελήσει να το αποκτήσει και   να το επαναφέρει στην παλαιά του δόξα. Επίσης διατίθενται προς πώληση στα Λάμυρα και άλλα εξαιρετικά προνομιούχα οικόπεδα της ίδιας προέλευσης. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα τιμηθεί η  μνήμη του λαμπρού Ανδριώτη Ιωάννη Αθηναίου στον τόπο της καταγωγής του και θα εκπληρωθεί η επιθυμία της αείμνηστης Έλλης Αθηναίου να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το μεγάλο έργο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών.

Για πληροφορίες που αφορούν την ακίνητη περιουσία της Ανδρου παρακαλούμε να τηλεφωνήσετε στο 210- 96.22.290, κα. Εύα Λόη.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.