Σωματείο Επαγγελματιών Μπατσίου

Προς τον δήμαρχο του δήμου Άνδρου κ. Ιωάννη Γλυνό

Κύριε Δήμαρχε, Οι τουριστικοί επαγγελματίες του Μπατσίου σας καλημερίζουν και σας δημοσιοποιούν μία επιστολή, η οποία αφορά άμεσα εσάς, τις αρχές, και βάζει σε τάξη όλους τους επαγγελματίες του νησιού, τουριστικούς και μη.

Απ’ όσο γνωρίζετε, ο τουρισμός ξεκίνησε, εγκαταστάθηκε και μεταδόθηκε σε όλο το νησί από το Μπατσί, κι έγινε σχεδόν ο μοναδικός μοχλός ανάπτυξης του νησιού (εξαιρείται η ναυτιλία). Όλοι ακούμπησαν στον τουρισμό και ανέβηκαν ή εκτοξεύτηκαν. Από τις τιμές της γης έως την οικοδομή και τις επενδύσεις. Η οικονομική πορεία του νησιού με τον «άλφα ή βήτα» τουριστικό τρόπο εδώ και τριάντα (30) χρόνια ήταν μόνο σε άνοδο. Σε αυτό το ξέφρενο οικονομικό πανηγύρι, σι τουριστικοί επαγγελματίες του Μπατσίου έπαιξαν και παίζουν τον πιο καθοριστικό ρόλο. Το Μπατσί ήταν και είναι ο κόμβος του τουρισμού, λόγω υποδομών και ομορφιάς, με πάνω από τρεις χιλιάδες (3,000) κρεβάτια.

Ε, λοιπόν, όλοι εμείς, που συνειδητοποιούμε τι ρόλο παίζουμε στο νησί, αισθανόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια οι πλέον αδικημένοι και τα κορόιδα ή οι νεροκουβαλητές όλων των άλλων, συμπεριλαμβανομένης και της διοίκησης του νησιού. Εγκαταλελειμμένοι στην τύχη μας, βλέπουμε ότι όλοι οι δήμαρχοι έχουν την προσοχή τους στραμμένη και εκτελούν τα έργα τους παντού, εκτός του χωριού που υποστηρίζει τον τουρισμό. Το χωριό, που έχει όλη την αλυσίδα του τουριστικού χρήματος και βολεύονται όλοι από αυτό, από διοίκηση και τράπεζες μέχρι και επενδυτές, έχει εγκαταλειφθεί από όλους.

  Αν δεν γνωρίζετε, σας πληροφορούμε ότι το χωριό έχει δύο (2) τουριστικά στάνταρ, Μία παραλία και ένα λιμάνι. Και τα δύο αυτά στάνταρ αντί να τα φροντίζει η διοίκηση και να τα έχει σαλόνια και βιτρίνα, που είναι τόσο εύκολο, τα έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους και υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν. Λες και γίνεται επίτηδες και με μεθοδικότητα για την καταστροφή τους. Από χρόνια η παραλία είναι σχεδόν ακατάλληλη για περπάτημα, ενώ γνωρίζουμε ότι υπάρχει κονδύλι για μερική έστω επισκευή του ξυλόδρομου και επιμήκυνση.

Ο εξωραϊσμός σε μικροέργα για την ανάδειξη και εμπλουτισμού της μπλε σημαίας, που είναι και το σήμα διεθνούς κύρους, αντί να προστίθενται, κάθε χρόνο αφαιρούνται και κάποια. Πινακίδες πληροφοριών, κάθετοι ξυλόδρομοι, φώτα, δένδρα και λουλούδια, ναυαγοσώστες, θαλάσσια σπορ, που θα έδιναν μια όμορφη εικόνα στον επισκέπτη και μία αίσθηση δίκαιου τιμήματος στον πελάτη που πληρώνει για να την απολαύσει, όχι μόνο δεν υπάρχουν αλλά ακόμα και η άμμος είναι στο έλεος των καιρών. Οι εντολές του δημάρχου και οι υποσχέσεις για ανάπλαση, οριοθέτηση και κατανομή, ώστε να παρουσιάσουμε μία παραλία ανάλογη των απαιτήσεων του πελάτη και των υψηλών προδιαγραφών, έμειναν στον αέρα και βλέπουμε!!!

Και δεν είναι αυτό το χειρότερο! Το χειρότερο είναι ότι κανένας οπό την διοίκηση και τους φορείς δεν γνωρίζει, και δεν θέλει να μάθει, τι ρόλο, θετικό ή αρνητικό, παίζει ο εξωραϊσμός και η ανάπλαση της παραλίας!!! Μιας παραλίας, η οποία είναι από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις στην Ελλάδα, να βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και να είναι λειτουργικό κομμάτι του πανέμορφου παραδοσιακού κυκλαδίτικου οικισμού, εμείς να την απαξιούμε.

  Το άλλο «στάνταρ» είναι το λιμάνι. Και αυτό έχει την ίδια τύχη. Πριν από λίγα χρόνια ευτυχήσαμε κάποιος νομάρχης να ρίξει μια ματιά προς το χωριό και να διαθέσει κάποια ψίχουλα, από τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που διαχειριζόταν, για την επέκταση και διαμόρφωση του μικρού λιμανιού που υπήρχε. Με σοβαρά σφάλματα στην ανεύθυνη μελέτη {καταστρέφει την παραλία), το λιμάνι διαμορφώθηκε.

Ε, και;(!) … έμεινε στην τύχη του. Καμία φροντίδα. Καμία μέριμνα. Το κτίριο υποστήριξης το καταστρέφουν οι καιροί. Τα φώτα και τα pilarts είναι ανύπαρκτα ή δεν λειτουργούν. Οι «σκαφάτοι» όταν έρχονται δεν υπάρχει κανένας να τους δέσει, να τους υποδεχθεί, να τους πληροφορήσει, να τους εξυπηρετήσει και να τους κατευθύνει. Τέλεια εγκατάλειψη!

  Και εδώ υπάρχει η λύση. Ένας θαλασσινός συνταξιούχος θα μπορούσε, χωρίς κανένα κόστος από τον δήμο, να πάρει εντολή και να φροντίζει όλο το λιμάνι. Να είστε σίγουρος ότι κάποιος που ξέρει από θάλασσα και πάρει την σχετική εντολή θα έκανε θαύματα. Και, δόξα τω θεώ, έχουμε τέτοιον χωρίς κανένα κόστος. Έτσι, λοιπόν, με την εγκατάλειψη της παραλίας και του λιμανιού, μαζί με άλλα μικροπροβλήματα που δημιουργούνται από μόνα τους μετά την εγκατάλειψη, εκτός αυτών που δημιουργούν κάποιοι φωστήρες, όπως π.χ. μονοδρόμηση του παραλιακού δρόμου, που έφτιαξαν ένα κλειστό τούνελ δύο (2) χιλιομέτρων, κάνουν στον

τουρισμό μόνον κακό. Ο επισκέπτης νιώθει ότι τον κοροϊδεύουμε. Και μην ξεχνάτε ότι το 2011 στην Άνδρο της Ευρώπης (!) εμείς δεν έχουμε δημόσιες τουαλέτες» ούτε βιολογικό καθαρισμό.

Οι σκοτεινές γωνίες κι ένας σπασμένος αγωγός μας τα θυμίζει καθημερινά.

  Κύριε Δήμαρχε,

Δυστυχώς το σύστημα «Καποδίστριας» μας έφαγε δώδεκα (12) χρόνια και ο κάθε δήμαρχος έβρισκε άλλοθι με την ξύλινη γλώσσα για την ανικανότητα του και τις φιλοδοξίες του. Το αποτέλεσμα πάντα το ίδιο, η σεζόν παρέμεινε στις τριάντα (30) ημέρες από 150 ημέρες που ήταν. Με βαρύγδουπες προεκλογικές ανακοινώσεις και πυροτεχνήματα, τουρισμός δεν γίνεται, Και όπως είπαμε και πριν, όλοι πληρώθηκαν από τον τουρισμό και μόνον οι επαγγελματίες κάθε χρόνο κοιταζόμαστε και μετράμε πόσοι λιγότεροι μείναμε και ποιοι καινούριοι εμπιστεύονται αυτό το χωριό, το οποίο θα απορρίψει κάποιους κ.ο.κ. Και σας βεβαιώνουμε ότι είναι πολύ τραγικό για έναν επαγγελματία να αναγκάζεται να κλείνει το μαγαζί του γιατί, είτε τον κορόιδεψε η ομορφιά του Αυγούστου, είτε γιατί νόμιζε ότι στο χωρίο τα πράγματα λειτουργούν φυσιολογικά και ο ρόλος όλων είναι διακριτός.

Πού να φανταστεί ο καθένας ότι η αδιαφορία και η εγκατάλειψη παίζουν τον καθοριστικότερο αρνητικό ρόλο, ώστε να καταστραφεί οικονομικά;

  Ελπίζουμε το νέο σύστημα «Καλλικράτης» να δώσει την άνεση των κινήσεων της διοίκησης. Εμείς σας παραθέσαμε τις απόψεις μας, τις θέσεις μας, τις γνώσεις μας. Και πάντα δίνουμε ό,τι μας ζητάτε και με το παραπάνω.

  Από εσάς προσδοκούμε κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο. Δεν μας άρεσε που οχυρωθήκατε πίσω από τα σκουπίδια και χάθηκε άλλη μία σεζόν στην εγκατάλειψη. Να. ξέρετε ότι η επόμενη σεζόν του 2012 αρχίζει τον Αύγουστο του 2011. Παρακολουθούμε και αναμένουμε. Γιατί ο τουρισμός δεν έχει ούτε υπομονή ούτε αντοχές. Ευελπιστούμε σε μία ουσιαστική συνάντηση με αποτέλεσμα μια καινούργια αρχή. Ελάτε να περπατήσουμε το χωριό, ημέρα και νύχτα, να επισημάνουμε τα προβλήματα, να αξιολογήσουμε τα θέματα για να μην προκύψουν του χρόνου τα ίδια προβλήματα.

Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε ήδη έτοιμο ολοκληρωμένο τουριστικό/αναπτυξιακό πρόγραμμα που αφορά το χωρίο μας και θα αρχίσουμε να το επεξεργαζόμαστε από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Για την Σύνταξη Ευτύχιος Τσιβουράκης

Υ, Γ.: Η ευχή όλων είναι να μείνουν τα παιδιά στον τόπο τους. Ας γίνει πράξη και όχι μόνον λόγια! Εμείς πρωτοστατούμε Εσείς;;;!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.