Η επιτυχία της Φ. Μ. Διαπούλη μας κάνει όλους περήφανους

Απενεμήθη διδακτορικό δίπλωμα στη δ. Φραντζέσκα-Μαρία Διαπούλη από την Ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου του Birmingham της Αγγλίας για την έρευνά της πάνω στη βιολογία της φλεγμονής και συγκεκριμένα εκείνης των ουδετερόφιλων, μέρος της οποίας έχει δημοσιευτεί στο Nature Immunology (Vol.12, p.761-769, 2011, http://www.whri.qmul.ac.uk/publications/Nourshargh01.pdf).

Η δημοσίευση αυτή έγινε σε συνεργασία με άλλες ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού με επικεφαλής εκείνη του Queen Mary πανεπιστημίου του Λονδίνου. Τα ουδετερόφιλα είναι η κατηγορία λευκών αιμοσφαιρίων που πηγαίνουν πρώτα στο σημείο της φλεγμονής με αποστολή να εξολοθρεύσουν τους μικροοργανισμούς. Όταν ολοκληρωθεί όμως η διαδικασία αυτά τα κύτταρα πρέπει αυτά να απομακρυνθούν από τη συγκεκριμένη περιοχή, για να αποφευχθεί περαιτέρω καταστροφή του ιστού από τα ένζυμα που εκκρίνουν. Μέχρι τώρα η επιστημονική κοινότητα πίστευε ότι αυτό γινόταν μόνο μέσω της απόπτωσης (προγραμματισμένου θανάτου) και της φαγοκυττάρωσης τους στο σημείο όπου αναπτύχθηκε φλεγμονή από μία άλλη κατηγορία λευκών αιμοσφαιρίων που λέγονται μακροφάγα. Νέα όμως δεδομένα που παρουσιάζονται στην προαναφερθείσα δημοσίευση αποδεικνύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει επίσης και με την επανακυκλοφορία των ουδετερόφιλων στο αίμα. Επόμενο βήμα είναι να διερευνηθεί περαιτέρω είναι ο ρόλος των συγκεκριμένων ουδετερόφιλων στην εκδήλωση μετεγχειρητικών επιπλοκών και στην ανάπτυξη χρόνιων φλεγμονών.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.