Στις 4 Οκτωβρίου 1957 υπεγράφη από το τότε Βασίλειον της Ελλάδος η απόφασις της Προεδρίας Κυβερνήσεως για την άδεια εκδόσεως της «Ανδριακής» στον αείμνηστο Οδυσσέα Γιαννούλη. Η εφημερίδα εκδίδεται ανελλιπώς κάθε μήνα, με την περιοδικότητα που καθορίζει το υπουργείο τύπου, αλλάζοντας μόνο μια φορά ιδιοκτήτη, το 1981 όπου και περιέρχεται στην σημερινή της ιδιοκτησία.
Στην μακρόχρονη πορεία της η «Α» άντεξε κάθε διακύμανση, αθέμιτο ανταγωνισμό, υποκείμενα συμφέροντα, αλλαγές στην φορολόγηση. Και όλα αυτά τηρώντας απαρέγκλιτα το ήθος, την αξιοπρέπεια και την εντιμότητα του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Διατηρώντας επίσης την αρχή της που υπαγορεύει: «αύξηση στην συνδρομή ανά τριετία, ασχέτως των οικονομικών συνθηκών», σεβόμενη κυρίως την οικονομική δυνατότητα των συνδρομητών της.
Έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον. Παρά τον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο 3986 (Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου) ο οποίος καταργεί το ειδικό μειωμένο ταχυδρομικό τέλος που ίσχυε για τους εκδότες και τριπλασιάζει τα έξοδα αποστολής της εφημερίδας, φθάνοντας στο σημείο η διανομή να στοιχίζει περισσότερο από την παραγωγή. Ένας νόμος που «πίπτει επί δικαίων και αδίκων» μόνο άδικος μπορεί να είναι για νομοταγή έντυπα, «εν ψυχρώ δολοφονία», «χαράτσι», «τυποκτόνος» και «εξοντωτικός» όπως των χαρακτήρισαν με άρθρα τους συνάδελφοι από τον περιοδικό και ημερήσιο τύπο. Βέβαια κατασπατάληση των πόρων του υπουργείου από έντυπα των κατά καιρούς «ημετέρων» που δεν ασκούσαν δημοσιογραφικό έργο υπήρξε. Από τα 4000 έντυπα που επιμερίζονταν το μειωμένο τέλος τα «νόμιμα» είναι μόλις 600 και η «Ανδριακή» είναι μέσα σε αυτά.
Κάτω από αυτές τις οικονομικές συνθήκες και Πολιτικές, η διεύθυνση της εφημερίδας αναγκάστηκε να διαγράψει κάποιους «ξεχασιάρηδες» συνδρομητές.
Ελπίζουμε με την συνδρομή των αναγνωστών μας, των διαφημιζομένων και των συλλόγων, των Ανδριωτών της Άνδρου και της διασποράς να συνεχίσουμε την έκδοση αξιοπρεπώς και με συνέπεια ώστε η Άνδρος, ακόμη και τώρα στους «μεσαιωνικούς» καιρούς που διάγουμε, να διατηρήσει την εφημερίδα της.
«Μια ελιά, ένα αμπέλι, ένα καράβι» λέει ο Ελύτης «θα έχει μείνει αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα. Που σημαίνει με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».
Ας ελπίσουμε ότι η Πολιτική, θύματα της οποίας είμαστε όλοι, θα επινοήσει τρόπους να αποκαταστήσει το αμπέλι, την ελιά, την θάλασσα και θα σταματήσει την ακατάσχετη αιμορραγία εμπιστοσύνης που ως Έλληνες, πάει να μας καταδικάσει σε γρήγορο κι επώδυνο θάνατο.
Καλή Χρονιά!