Του Φαίδωνα Βασιλειάδη Χειρουργού – Ουρολόγου

 

Η κατάσταση με τα σκουπίδια στην Άνδρο μέχρι πρόσφατα ήταν ένα θλιβερό γεγονός το οποίο είχε όμως και στοιχεία ανέκδοτου. Οι Ανδριώτες ανησυχούσαμε με την τραγικότητα του θέματος αλλά γελούσαμε και με τα κωμικοτραγικά τεκταινόμενα. Η γελοιότητα,  μαζί με την αποστροφή προκαλεί ανακλαστικά γέλιο. Οι αποφάσεις που λαμβάνονταν, δεν εφαρμόζονταν ή σύντομα ανατρέπονταν από άλλες. Ατέρμονες συνεδριάσεις γίνονταν με τις ίδιες συζητήσεις. Επιτροπές και παραεπιτροπές, από σοφούς, από ειδικούς, από καθηγητές, από πολυτεχνεία, από εμμίσθους, από αμίσθους και αποτέλεσμα ουδέν. ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ «χωροθετούντο» τυχαία και συνήθως στα πλέον ακατάλληλα σημεία όπως στις Μαυρίλες με τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα…   Μετά ήλθε ο Σούκος «μετά φανών και λαμπάδων εν μέσω επικοινωνιακού show» και απήλθε «ησύχως εν τω μέσω της νυκτός»…  Συνελεύσεις, συμβούλια, διαβούλια αλλά «μηδέν εις το πηλίκον». Τα πρόστιμα επικρέμονται στα κεφάλια μας αλλά κάποιοι μοιάζουν να ισχυρίζονται πως «λεφτά υπάρχουν»!

Για να μην αναφερθούμε στην τριτοκοσμική εικόνα που εκπέμπει η Άνδρος στο πανελλήνιο. Εικόνα την οποία προσπαθούμε όλοι μας να ωραιοποιήσουμε ή και να αποκρύψουμε από φίλους και ξένους (μη Ανδριώτες) όταν μας ρωτούν «τι γίνεται με τα σκουπίδια στην Άνδρο βρε παιδιά;». Εικόνα για την οποία καταπίνουμε την γλώσσα μας, γιατί δε θέλουμε ο τόπος μας να γίνεται ρεζίλι…

 Αλήθεια για πόσο καιρό ακόμα θα μπορούμε να «κρύβουμε» την εικόνα των εκατοντάδων μικρών χωματερών που έχουν δημιουργηθεί, πώς θα «κρύψουμε» την εικόνα των αδέσποτων σκουπιδιών που βοήθησε ο «στρατηγός άνεμος» των 10 μποφόρ του Νοεμβρίου να διασκορπισθούν παντού; Τι θα γίνει σε μια ενδεχόμενη μεγάλη νεροποντή;

Το θέμα έχει πλέον πάρει τεράστιες διαστάσεις, με αποχρώσεις ευθυνών πέραν των λεγομένων «πολιτικών ευθυνών». Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον του νησιού, την υγεία των Ανδριωτών και την ασθμαίνουσα οικονομία του νησιού είναι ανυπολόγιστες. Δεν σηκώνει άλλα αστεία, επιπολαιότητες και ερασιτεχνισμούς η υπόθεση!!

Δικαιολογημένα οι δημότες μόνοι κι απεγνωσμένοι μπροστά στο πρόβλημα, είναι θυμωμένοι και οργισμένοι με την δημοτική αρχή. Αφενός λοιπόν «αναλαμβάνονται» πρωτοβουλίες αντιμετώπισης σε ατομικό ή και γενικευμένο επίπεδο όπως  π.χ. καύση των  σκουπιδιών, με τις γνωστές οικολογικές επιπτώσεις, αφετέρου ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ των πολιτών και οδηγούμαστε σε μία αντιπαράθεση που βλάπτει τον τόπο και δεν οδηγεί πουθενά. Το όλο σκηνικό εμπεριέχει στοιχεία χάους και αναρχίας. Ουσιαστικά κι ίσως κυριολεκτικά επικρατεί το «γαία πυρί μιχθήτω». Η Άνδρος διοικητικά, τη στιγμή αυτή, θυμίζει την εικόνα  των τελευταίων μηνών διακυβέρνησης Παπανδρέου, η οποία εν μέσω πολύ μεγάλων προβλημάτων, παρέπαιε και πελαγοδρομούσε.  Η δημοτική αρχή ήρθε, υποσχόμενη πολλά για τον ενιαίο Δήμο Άνδρου. Σε πολύ σύντομο όμως διάστημα, οι ελπίδες για κάτι το νέο και φρέσκο, αλλά και οι  προοπτικές για μια αναζωογόνηση της  Άνδρου κατακρημνίστηκαν…  μαζί με την χωματερή. Η δημοτική αρχή αν και γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει προεκλογικά τη σοβαρότητα των προβλημάτων που απασχολούσαν την Άνδρο, με πρώτο το ζήτημα των σκουπιδιών, υποσχέθηκε λύσεις που η ίδια δεν μπορούσε να φέρει εις πέρας. Πιθανόν να νόμιζε ότι εφαρμόζοντας τακτικές του παρελθόντος θα τα καταφέρει. Όμως τα προβλήματα αποδεικνύονται πολύ πάνω από τις ικανότητες της. Την έχουν ξεπεράσει. Και για να είμαστε δίκαιοι, το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι πάνω από τις δυνατότητες των χειρισμών μίας απλής πλειοψηφία στο Δήμο. Ειδικά μάλιστα όταν η πλειοψηφία αυτή, στο παρελθόν, δεν έκανε τίποτα για τη λύση του! Η δημοτική αρχή θεωρούσε ότι έχοντας την πλειοψηφία είχε και το μαγικό ραβδί. Αυτοσχεδίαζε πειραματιζόμενη κλείνοντας τα αυτιά σε προτάσεις προερχόμενες από αντιπολίτευση, από τρίτους  ή και άλλους ιδιώτες. Είχε την ψευδαίσθηση  ότι είχε τη δύναμη να λύσει μόνη της, με το δικό της επιτελείο, ένα τόσο σύνθετο, χρονίζον και «βαθύ» πρόβλημα. Η λύση ενός τέτοιου προβλήματος μπορεί να βρεθεί μόνο με σοβαρή και υπεύθυνη υπερπαραταξιακή συνεννόηση και συνεργασία  λαμβάνοντας υπόψη όλα τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και παρακάμπτοντας  συμφέροντα και λογικές που καλύπτονται πίσω από νομιμοφανείς  δικαιολογίες. Αυτό για να έρθει επιτέλους μεσο-μακροπρόθεσμα η οριστική λύση. Λύση για την οποία χρειάζεται η συνεργασία και η ενεργός συμμετοχή και μάλιστα σε ευρεία εθελοντική βάση των δημοτών. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μία δημοτική ηγεσία που θα πείσει, θα παρακινήσει, θα εμπνεύσει και θα «καθοδηγήσει» τους δημότες να συμμετέχουν στις όποιες προσπάθειες. Πώς θα μπορέσει όμως  μία δημοτική αρχή απαξιωμένη, κουρασμένη  φθαρμένη και αμφισβητούμενη από πάρα πολλούς (προσωπικά πιστεύω την πλειοψηφία) να κινητοποιήσει τους εξοργισμένους πολίτες της Άνδρου; Κατά τη γνώμη μου υπάρχει αναντιστοιχία κοινού αισθήματος και δημοτικής πλειοψηφίας. Δεν ξέρω αν θα το αποτύπωνε αυτό κάποια τοπική δημοσκόπηση, πάντως το κλίμα στην ανδριακή κοινωνία είναι εκρηκτικό! Πρόωρες δημοτικές εκλογές για να αποτυπώσουν νωπή «λαϊκή εντολή» δεν γίνονται.

Εκείνο όμως που μπορεί να γίνει, για να επανέλθει η ηρεμία και η εμπιστοσύνη των πολιτών, είναι να δημιουργηθεί μια μεταβατική, προσωρινή, υπερ-παραταξιακή δημοτική αρχή, με επικεφαλής κάποιον επιφανή, υπερκομματικό, πατριώτη Ανδριώτη. Μεταβατική Δημοτική διοίκηση τύπου Παπαδήμου!

Να στηρίξουν επιτέλους όλοι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο έναν άξιο και άφθαρτο Ανδριώτη!

Μόνο έτσι μπορεί να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο και να δοθεί μόνιμη και αποδεκτή από όλους λύση. Κάποιοι θα μιλήσουν ίσως για αστειότητες ή και γελοιότητες. Φοβάμαι όμως, πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η δημοτική αρχή θα βρεθεί μπροστά σε πολύ πιο έντονες και άσχημες αντιδράσεις που θα την αναγκάσουν να τραπεί τελικά σε άτακτη και ταπεινωτική φυγή. Λύση τύπου Παπαδήμου αποτελεί διέξοδο και για το νησί αλλά και για την νυν δημοτική αρχή.

Σε μια πολύ δύσκολη για τη χώρα εποχή, στην Άνδρο παλεύουμε να λύσουμε επιπρόσθετα προβλήματα από το παρελθόν! Προβλήματα που σε άλλα νησιά και μέρη αποτελούν παρελθόν. Είναι ανάγκη άμεσα και με ομοψυχία να τα ξεπεράσουμε και να κοιτάξουμε μπροστά για να ασχοληθούμε επιτέλους και με άλλα ουσιώδη θέματα ανάπτυξης και τόνωσης της ζωής και της οικονομίας του νησιού!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.