Εικόνες ντροπής, εικόνες πρωτόγνωρες, που προσβάλουν τον πολιτισμό και την αισθητική κάθε σκεπτόμενου πολίτη, αντίκρισαν οι κάτοικοι της Χώρας στους δρόμους της πόλης, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αργά το βράδυ σιδερένιοι κάδοι απορριμμάτων, που ήταν για πολλές ημέρες γεμάτοι σκουπίδια –καθώς ο Δήμος είχε σταματήσει την αποκομιδή- πήραν ξαφνικά φωτιά! Από τις φλόγες μαύρισαν προσόψεις σπιτιών, από την ανυπόφορη δυσοσμία δεν μπορούσε κανείς να κυκλοφορήσει στους δρόμους, κάποιοι υποχρεώθηκαν να εισπνεύσουν καρκινογόνες διοξίνες. Και όλων η ψυχή μαύρισε, όταν αντίκρισαν τις εικόνες με το πρώτο φως της ημέρας. Άραγε τι άλλο θα πρέπει να ζήσουμε στην Άνδρο, μέχρι να αποφασίσουν αυτοί που έχουν τη διοίκηση του νησιού να βρουν τη μοναδική σωστή και βιώσιμη λύση, προχωρώντας στη χωροθέτηση ΧΥΤΥ; Είναι χαρακτηριστικό πως φωτιά πήρε ακόμη και ο κάδος που υπήρχε μπροστά από το νηπιαγωγείο! Χωρίς κανείς να σκεφτεί πως εκεί, την επομένη το πρωί, θα υπάρχουν τετράχρονα και πεντάχρονα παιδάκια…

Έξι μήνες φυλάκιση στους Δημάρχους

Λίγες μέρες αργότερα, στο Εφετείο Αιγαίου, στη Σύρο, παίχτηκε ακόμη μια πράξη του σίριαλ που έχει τίτλο «διαχείριση απορριμμάτων στην Άνδρο»: Το δικαστήριο έκρινε ενόχους για καταστροφή του περιβάλλοντος τον νυν Δήμαρχο του νησιού, Γιάννη Γλυνό και τους πρώην Δημάρχους, Μανώλη Βάμβουκα και Κυριάκο Θωμά, τους οποίους και τιμώρησε με εξάμηνη φυλάκιση τον καθένα, με διετή αναστολή.

Τη δίωξη των δημάρχων είχε ζητήσει ο εισαγγελέας, όταν έφθασε στα χέρια του μήνυση που είχαν καταθέσει το 2006, μετά τον αποκλεισμό της Σταυροπέδας από κατοίκους των χωριών Πιτροφού και Ζαγανιάρι, ο τότε Δήμαρχος Υδρούσας, Κυριάκος Θωμάς, και ο εκδότης, Γιώργος Δαρδανός. Η μήνυση στρεφόταν κατά των Δημήτρη Χέλμη, Γιάννη Μηνδρινού, Δήμητρας Αναγνωστοπούλου, Δημήτρη Περτέση και Σταμάτη Κουλούρη, που αποτελούσαν την «επιτροπή αγώνα» των κατοίκων των δυο χωριών.

Ο εισαγγελέας, μετά την έρευνα που πραγματοποίησε και τις καταθέσεις που πήρε, αποφάσισε να βάλει την μήνυση στο αρχείο, καθώς έκρινε πως κανείς από τους κατηγορουμένους κατοίκους δεν υπέπεσε σε παράνομες πράξεις. Αντίθετα, έκρινε πως έπρεπε να ασκήσει δίωξη κατά των τριών Δημάρχων, επειδή δεν είχαν πάρει κανένα απολύτως μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης χωματερής. Και η κατάληξη ήταν να τιμωρηθούν με έξι μήνες φυλάκιση, ο καθένας.

Η λύση στο Στενό;

Εν μέσω όλων αυτών των γεγονότων, κατατέθηκε στον Δήμο Άνδρου μια πρόταση που είναι πολύ πιθανό να αποτελεί και τη λύση του προβλήματος. Ο δικηγόρος κ. Βασίλης Πομώνης, ενεργώντας κατ’ εντολή του πελάτη του, Κωνσταντίνου Βόλκου, κατέθεσε επιστολή με την οποία γνωστοποιεί στο Δήμο πως ο πελάτης του διαθέτει έκταση 70 στρεμμάτων στην περιοχή Αμουδάκι, που βρίσκεται στο Στενό του πρώην Δήμου Κορθίου, την οποία και παραχωρεί για την κατασκευή ΧΥΤΥ. Με αντίτιμο την αντικειμενική αξία του ακινήτου, ή την μακροχρόνια μίσθωσή του προς 3.500 ευρώ το μήνα.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Άνδρος 24 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Κωνσταντίνου Βόλκου του Σταύρου, κατοίκου Απροβάτου Άνδρου

Αξιότιμοι κύριοι είμαι κύριος, νομέας και κάτοχος αγροτικού ακινήτου έκτασης εκατόν ογδόντα έξι (186) στρεμμάτων, που βρίσκεται στην περιοχή Αμουδάκι στο Στενό μεταξύ Άνδρου – Τήνου. Για το ακίνητο αυτό υπάρχει έγγραφο της Δασικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το οποίο έκταση εβδομήντα (70) στρεμμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Στο ακίνητο αυτό το οποίο είναι παραθαλάσσιο υπάρχουν επίσης δύο κελιά και δύο αλώνια. Βρίσκεται παραπλεύρως των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ απ’ όπου ποντίζεται το καλώδιο μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος προς την Τήνο και μέχρι το ακίνητο αυτό φθάνει ο αμαξιτός δρόμος που εξυπηρετεί τη ΔΕΗ. Δεν υπάρχουν υπόγεια νερά, ούτε οποιεσδήποτε συστηματικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή και η έκταση είναι τόσο μεγάλη, ώστε ουδείς μπορεί να προβάλει βάσιμα ισχυρισμό για πρόκληση όχλησης από οποιαδήποτε χρήση. Το σημείο είναι ιδανικό για την ανάπτυξη ακόμη και λιμανιού για τη διάθεση των προϊόντων της επεξεργασίας των απορριμμάτων, ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση, αφού το σημείο μπροστά από το οποίο υπάρχει και μικρή νησίδα είναι προστατευμένο από όλους σχεδόν τους ανέμους και κυρίως τους βόρειους και βορειοανατολικούς. Το ως άνω ακίνητο του οποίου η αντικειμενική αξία ανέρχεται σε εξακόσιες πενήντα χιλιάδες (650.000) ευρώ δέχομαι να παραχωρήσω προς το Δήμο Άνδρου προκειμένου να γίνει σε αυτό εναπόθεση των απορριμμάτων που έχουν κατακλύσει το νησί υπό τους εξής όρους: Α) Το μηνιαίο μίσθωμα θα ανέλθει σε 3.500 ευρώ. Β) Εφόσον ο Δήμος επιθυμεί να αγοράσει το ακίνητο αυτό για να γίνουν εκεί οι οριστικές εγκαταστάσεις για την επεξεργασία των απορριμμάτων του νησιού, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, το τίμημα δέχομαι να ανέλθει στο ποσό της ως άνω αντικειμενικής αξίας, ήτοι σε εξακόσιες πενήντα χιλιάδες (650.000) ευρώ και να συνυπολογισθούν σε αυτό τα ποσά των μισθωμάτων που θα έχουν μέχρι τότε καταβληθεί. Εφόσον υπάρξει συμφωνία σ’ αυτά, οι περαιτέρω λεπτομέρειες θα συζητηθούν μεταξύ του πληρεξουσίου Δικηγόρου μου, που σας υποβάλει την παρούσα και των εκπροσώπων του Δήμου.

Για τον προσφέροντα ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Στο μεταξύ μέρος της λύσης του προβλήματος για την διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού αποτελεί η κομποστοποίηση η οποία προτείνεται από τον Δήμο Άνδρου ενώ υπάρχει και σχετική δωρεά κάδων για τον σκοπό αυτό από την οικογένεια Πολέμη.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ανδριακής» στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπάρχει κονδύλι, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, της τάξεως των 200.000 ευρώ, για μελέτη δημιουργίας ΧΥΤΥ στην Άνδρο. Αυτό σημαίνει πως αν ο Δήμος υποδείξει μια έκταση στην περιφέρεια, η μελέτη θα προχωρήσει άμεσα και το πρόβλημα θα λυθεί συντομότερα από ό,τι θα περίμενε κανείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.