Του Θεοδόση Σουσούδη

Δημοτικού Συμβούλου Επικεφαλής ΑΝΔΡΟΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Την Πέμπτη 17/11/2011, η δημοτική αρχή κάλεσε τους κατοίκους για να τους ενημερώσει και είδαμε δυστυχώς την συνέχεια ενός κακού σήριαλ, που συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο στο νησί μας. Ο Δήμαρχος πραγματοποίησε αυτή τη συνάντηση με καθυστέρηση 10 μηνών!!! προκειμένου να μιλήσει και να απολογηθεί για την ολιγωρία του στο θέμα των  σκουπιδιών.

Η συνάντηση αυτή:

Έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του Φλεβάρη, όταν είχε καταρρεύσει η χωματερή.

Έπρεπε να είναι τουλάχιστον η δέκατη συγκέντρωση μέχρι σήμερα για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Έπρεπε κάθε μήνα να  ενημερώνονται οι κάτοικοι σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου στο πρόβλημα των σκουπιδιών.
Πολλά “έπρεπε”. Δυστυχώς το πρέπει και το αυτονόητο στον τόπο μας αποτελούν πλέον σπάνιο είδος.

Φάνηκε ότι δεν έχει γίνει  απολύτως τίποτα για να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Ακούσαμε έκπληκτοι από το στόμα ενός αυτοδιοικητικού που ασχολείται 20 χρόνια με τα κοινά, να λέει στους κατοίκους του νησιού:
“πείτε μου τι να κάνω”?

Δεν έχουν προφανώς καταλάβει ακόμα, ότι ο κόσμος τους επέλεξε ως δημοτική αρχή για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα και να ασκήσουν διοίκηση.

Δεν έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος απασχολείται, ιδιαίτερα αυτό το καιρό, με τα προσωπικά του προβλήματα και έχει αναθέσει και εξουσιοδοτήσει με την ψήφο του αυτούς για τα τοπικά προβλήματα.

Ακούσαμε ακόμα πως το πρόβλημα είναι της κοινωνίας και δεν πρέπει να παράγουμε τόσα!!!! σκουπίδια. Περισσό θράσος λοιπόν εκ μέρους του Δημάρχου, που προσπαθεί τώρα να ρίξει την ευθύνη στους κατοίκους.

Κατά τα άλλα:

Καμία σοβαρή πρόταση για την αποκομιδή των σκουπιδιών,

Καμία σκέψη για το φόβο της εξάπλωσης ασθενειών. Να σημειωθεί ότι τα σκουπίδια σαπίζουν στους δρόμους, ανάμεσά μας , χωρίς καν!!!! να ψεκάζονται.

Κανένα σοβαρό σχέδιο για ανακύκλωση.

Τη μεγάλη είδηση όμως, δεν την έβγαλε ο ίδιος ο Δήμαρχος, αλλά ο στενός του συνεργάτης. Και αυτή αφορούσε το χαράτσι του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Μας είπε, λοιπόν, ότι το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων ετησίως θα είναι 1 έως 1,5!!!! εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι  ο δήμαρχος σκοπεύει να ανεβάσει το χαράτσι από 1 σε 1,5!!! ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο! Ακόμα δεν επιβλήθηκε το χαράτσι και ο Δήμαρχος το αύξησε!!!

Η παράταξή μας, πολλές φορές έχει προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων:

1. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Το λέμε από τον Ιανουάριο. Με ενημέρωση στα χωριά, στα σχολεία, σε επαγγελματίες, με αφίσες, με κάθε τρόπο που θα μπορούσε να προωθήσει αυτή την ιδέα. Με όσους υπαλλήλους διαθέτει ο Δήμος, με όλους τους δημοτικούς συμβούλους, με εθελοντές που ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Αξίζει να σημειωθεί κάτι που το τονίζαμε από την πρώτη στιγμή. Η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση μειώνουν τον όγκο των σκουπιδιών κατά 50%-70%. Θα είχαμε τώρα να λύσουμε το μισό και λιγότερο πρόβλημα, οικονομικότερα και αποτελεσματικότερα.

2. ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΧΥΤΥ:  Πάμε για μια ακόμα μελέτη, όταν μέχρι τώρα έχουν γίνει τρείς!!!! από το 1997. Δηλαδή νέες μελέτες, νέα έξοδα και ευκαιρία για νέα καθυστέρηση.

Λόγω της κατάστασης με την γκρεμισμένη χωματερή, να πιέσουμε με κάθε τρόπο  και να χωροθετήσουμε  (κατ’ εξαίρεση με τροποποίηση της υπάρχουσας μελέτης), έναν χώρο για την προσωρινή εναπόθεση των απορριμμάτων, μέχρι την οριστική χωροθέτηση, που δίνει και την οριστική λύση.

3. ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ: Επειδή έχουμε βαρεθεί τις επιπολαιότητες, τις ανακρίβειες και τις παρανομίες του δήμου, προτείναμε χρήση κοντέινερ για αποθήκευση και μεταφορά των σκουπιδιών σε άλλο ΧΥΤΥ. Είναι προτιμότερο να τα αποθηκεύσουμε σε κοντέινερ, παρά να τα έχουμε απλωμένα στους δρόμους και να κάνουν πάρτι τα ποντίκια, τα σκουλήκια και τα μικρόβια. Αυτό, για 2-3 μήνες μέχρι την ωρίμανση της ιδέας της ανακύκλωσης και την εξεύρεση του προσωρινού χώρου για την εναπόθεση των σκουπιδιών.
Οι θέσεις μας έχουν προταθεί από τον Μάρτιο.

Οι θέσεις του Δήμου:

Τα σκουπίδια στους δρόμους.

Η μέθοδος του «ΣΟΥΚΟ»

Η μετάθεση της ευθύνης για την εξεύρεση της  λύσης στους κατοίκους.

H ευφυής ιδέα της επιβολής του «τέλους», ύψους 1 έως 1.5 εκατομμυρίων ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.