Πάνω από 250 εκατ. ευρώ θα είναι τελικώς οι απώλειες για δήμους και περιφέρειες μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του μνημονίου 2.

Συγκεκριμένα, εκτός από τα 140, τελικώς, της ΣΑΤΑ από την Αυτοδιοίκηση περικόπτονται επίσης:

– 50 εκατ. ευρώ από τα 600,4 εκατ. ευρώ των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των περιφερειών για τα οποία γίνεται προσπάθεια να αφορούν λειτουργικές και όχι επενδυτικές δαπάνες.

– 61 εκατ. ευρώ από την κατά 50% μείωση των 20.000 συμβασιούχων σε δήμους (κυρίως) και περιφέρειες. Ήδη πάντως, έπειτα από πρωτοβουλία του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου, έχει επιτευχθεί συμφωνία με το υπουργείο Εργασίας ώστε οι 3.000 από τις 10.000 που πρόκειται να φύγουν να καλυφθούν από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, γεγονός που επιτυγχάνει για φέτος εξοικονόμηση 23 εκατ. ευρώ.

– 4 εκατ. ευρώ από το κόψιμο των αποζημιώσεων των αιρετών (περιφέρειαρχες,  δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων) για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των περιφερειακών ή δημοτικών συμβουλίων και των οικονομικών επιτροπών, καθώς και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων ή των διοικητικών επιτροπών του άρθρου 164 του ν. 3852/2010 των περιφερειών (όπως προβλέπεται από το άρθρο 6 παρ. 1 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών).

Αντιδήμαρχοι: μείωση από 2013 αν δε βρεθούν 35 εκ. €

Περίπου 35 εκατ. ευρώ αναζητεί το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να τηρήσει τη δέσμευσή του  προς την ΚΕΔΕ και να μη μειωθεί ο αριθμός των αντιδημάρχων. Η σχετική διάταξη, παρά τις διαβουλεύσεις μέχρι την τελευταία ώρα μεταξύ υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, πέρασε τελικά στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου για το μνημόνιο 2, ωστόσο θα επιχειρηθεί να μην περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο.

Πάντως, πηγές του ΥΠΕΣ διαβεβαίωναν μέσω της aftodioikisi.gr ότι η συγκεκριμένη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σεδιαβούλευση με τους εκπροσώπους δημάρχων και περιφερειαρχών θα καταργηθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, ότι ακόμη κι αν δεν εξευρεθούν τα σχετικά κονδύλια, η μείωση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν από την 1.1.2013.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ συναντάται με εκπροσώπους της τρόικας, για την περικοπή των 115 (ΚΑΠ, συμβασιούχοι) συν 140 (ΣΑΤΑ) εκατ. ευρώ. Μάλιστα, δεν είναι ακόμη σαφές αν τα 35 εκατ. ευρώ από την μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων περιλαμβάνονται στα 115 εκατ. ή πρόκειται για πρόσθετη μείωση των κονδυλίων για την Αυτοδιοίκηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.