Καθώς πλησιάζει η τουριστική περίοδος, νομίζω πως θα πρέπει να θίξουμε δυο – τρία θεματάκια, απ’ αυτήν εδώ τη γωνία, που θα μείνουν αυστηρά μεταξύ μας. Όπως ακριβώς το λέει και ο τίτλος της στήλης…

Πέρσι το νησί μας το επισκέφθηκε πολύς κόσμος –περισσότερος από κάθε άλλη χρονιά, με βάση τα στατιστικά στοιχεία των πλοίων για την κίνηση των επιβατών. Όσοι ήρθαν για πρώτη φορά ενθουσιάστηκαν. Δεν μπορούσαν να φανταστούν ποτέ, πως ο παράδεισος βρίσκεται μόλις δυο ώρες μακριά από την Αθήνα. Αλλά και δεν μπόρεσαν να μη σχολιάσουν τις τριτοκοσμικές εικόνες με τα σκουπίδια πεταμένα εδώ κι εκεί, στους δρόμους. Ή το γεγονός πως η κεντρική αγορά, στη Χώρα, δεν είχε καν ασβεστωθεί. Για να μη μιλήσουμε για το χάλι με τα λεωφορεία που δεν κατέβαιναν στο Μπατσί.

Το ότι η δημοτική μας αρχή είναι ανεπαρκέστατη, δεν χρειάζεται να το πω εγώ. Το ξέρει, πλέον, καλά όλη η Άνδρος. Εκείνο στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε είναι ότι επιβάλλεται να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Σύλλογοι επαγγελματιών, πολιτιστικοί σύλλογοι, ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι, απλοί πολίτες, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κάθε ανεύθυνο να «περάσει» προς τα έξω μια εικόνα που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματική Άνδρο. Η Άνδρος είναι η αρχόντισσα του Αιγαίου. Πεντακάθαρη, λαμποκοπάει κάτω από τον ήλιο και δεν της πρέπει η εικόνα που πέρσι σχημάτισαν γι’ αυτήν χιλιάδες επισκέπτες.

Η εικόνα του νησιού μας είναι (και) δική μας υπόθεση! Ειδικά από τη στιγμή που έχουμε την ατυχία να μην μπορούμε να την εμπιστευθούμε σ’ αυτούς που εκλέξαμε. Γι’ αυτό ας κινητοποιηθούμε. Για το ασβέστωμα της κεντρικής αγοράς στη Χώρα, δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς, κανέναν Δήμο. Επαγγελματίες και πολίτες μπορούν να κάνουν μόνοι τους τη «δουλειά». Με ελάχιστο κόστος, αλλά με μπόλικο μεράκι και πολλή αγάπη. Όπως και στο Μπατσί, το Κόρθι, το Γαύριο. Και στα χωριά μας. Το να καθαρίσει κάποιος τον δημόσιο δρόμο μπροστά στο σπίτι του δεν είναι δα και τόσο δύσκολο. Αν περιμένει τον Δήμο να βάλει ανθρώπους, όπως έχει υποχρέωση –για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας- το πιθανότερο είναι πως θα βαρεθεί να περιμένει..

Για τη συγκοινωνία στο Μπατσί, πάλι, δεν χρειάζεται παρά η κουβέντα μιας ώρας ανάμεσα στους επαγγελματίες και στο ΚΤΕΛ, ώστε να βρεθεί η λύση. Για τις σακούλες με τα απορρίμματα, τώρα είναι η ώρα που πρέπει να γίνουμε κι εμείς πιο υπεύθυνοι. Και να ακολουθούμε τους κανόνες της ανακύκλωσης, χωρίς τα «δεν βαριέσαι» που, συνήθως, συνοδεύουν τέτοιου είδους υποχρεώσεις μας. Κι ας μην υπάρχει χώρος υγειονομικής ταφής στο νησί. Κι ας αρνείται ο Δήμος να χωροθετήσει, όπως έχει υποχρέωση.

Η Άνδρος είναι το «σπίτι» μας. Και πρέπει να το διατηρήσουμε, ακριβώς όπως το διατηρούσαν οι γιαγιάδες μας. Η εικόνα του είναι, κυρίως, δική μας υπόθεση. Ή ΚΑΙ δική μας υπόθεση –αν το θέλετε έτσι. Αφήστε που, πέρα από την εικόνα, υπάρχει και η ουσία. Κι η ουσία είναι πως η δημόσια καθαριότητα μας αφορά όλους.

Γιάννης Μηνδρινός

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.