H Μαρία της Άνδρου το νοικοκυριό της και τα σκουπίδια….

«Είμαι η Μαρία, 65 ετών, ζω σε ένα από τα χωριά κοντά στη Χώρα, δεν θα σας πω επώνυμο, ούτε και το χωριό μου…, όμως θέλω να πω δυο πράματα για τα σκουπίδια στο νησί μας.

Δεν πέρασε πολύς καιρός που σχεδόν τίποτε δεν πετούσαμε, όλα ήταν χρήσιμα, βλέπετε ήταν λιγοστά…, δεν περισσεύανε τα πράματα, τα αποφάγια στις κότες και στις χοίροι, κι όλα τα  σκεύη ξανά και ξανά στη δούλεψη μας, δεν υπήρχε βλέπετε το «μιας χρήσης», μήτε το πλαστικό, μήτε αυτές οι μυριάδες σακούλες που ξεχειλίζουν πια από τα νοικοκυριά μας αλλά κι ο αέρας τις έχει ξεναγήσει σε κάθε γωνιά του νησιού μας, στους δρόμους, στις γειτονιές, στις ρεματιές, στις θάλασσες, παντού…

Με διχτάκια κουβαλούσαμε τα ψώνια, τις τροφές και τα γεννήματα με λινάτσες, τσουβάλια, ντρούμια,…

Μείναμε τώρα στο νησί εγώ και ο σύζυγος μου, τα παιδιά με οικογένειες στην Αθήνα παλεύουν με την κρίση, κι εμείς εδώ δεν τα περνάμε κι άσκημα… Με τις μικρές συντάξεις μας, βάζουμε και λίγους κήπους έχουμε και κότες, καλά είναι…

Αυτή η ιστορία όμως με τα σκουπίδια στην Άνδρο με θύμωσε πολύ, τι νοικοκυριό είναι αυτό, τι νοικοκύρηδες είμαστε εμείς οι Ανδριώτες, τι κατάσταση είναι αυτή;  Φυσικά φταίνε  πολλοί, είμαι σίγουρη πια γι’ αυτό όμως βρε παιδιά εμείς τι κάνουμε; ο καθένας μας τι μπορεί να κάνει ;

Δεν μας ενημερώνει και κανείς τι γίνεται, μια μαζεύουν μια δεν μαζεύουν, δεν μας λένε, όσο για τον κόσμο…τα λόγια πολλά, όλοι συζητάνε θυμωμένοι για τους ξέχειλους κάδους, για το τι απαράδεκτη κατάσταση είναι αυτή, κουράστηκα από τα λόγια τα πολλά….

Tέλος πάντων έμαθα επιτέλους για αυτή την ανακύκλωση. Πολλά λέει από τα σκουπίδια μας, τα πλαστικά, τα τενεκεδάκια, τα χαρτιά, τα περιτυλίγματα όλα, οι μπαταρίες, τα παλιά μας ψυγεία, φούρνοι, κι όλες οι παλιές μας ηλεκτρικές συσκευές, κι άλλα πολλά ακόμη μπορούν να πάνε εκεί, χωρίς να πετιούνται εδώ κι εκεί και χωρίς να καταλήγουν στη γη μας, μολύνοντας τα νερά και τα χώματα μας… Σπουδαίο μου φάνηκε κι άρχισα σιγά σιγά να το κάνω και εγώ τώρα, είναι καταπληκτικό, σχεδόν τίποτε δεν ρίχνω στα κανονικά σκουπίδια…!

Στην κουζίνα μου μέσα αλλά και στην έξω μικρή αυλίτσα έβαλα ντενεκέδες με ένα τσουβάλι μέσα στον καθένα για 3 λογιώ σκουπίδια:

στον ένα τενεκέ μαζεύω ότι είναι χάρτινο, κουτιά από απορρυπαντικά, εφημερίδες, περιοδικά, χαρτόνια

στον άλλο βάζω όλα τα πλαστικά και τα μεταλλικά, αλλά και τις συσκευασίες τις πλαστικές-χάρτινες από τα γάλατα, τους χυμούς, τα σελοφάν, αλουμινόχαρτα, πλαστικές σακούλες, κουτιά από κονσέρβες, μπύρες αναψυκτικά, κα., αυτά όλα βέβαια τα ξεπλένω λίγο πριν τα πετάξω εκεί και τα πιέζω να μην πιάνουν χώρο πολύ

στον τρίτο ντενεκέ ρίχνω όλα τα γυάλινα που δεν κρατώ για τα γλυκά μου και τα ποτά μου ή κι αν κάτι σπάσει γυάλινο εκεί μέσα το κρατώ.

Όταν με το καλό γεμίζουν τα πηγαίνει ο άντρας μου στους πιο κοντινούς κάδους τους ειδικούς για την ανακύκλωση που είναι…. (δεν θα σας πω είπαμε, πάντως έχει κάπου κοντά στη γειτονιά σας ή κοντά στην πόλη σας είτε είστε Γαυριώτες, Μπατσιώτες ή Κορθιανοί).

Α! και ξέχασα να πω, πως ο κίτρινος κάδος είναι για το χαρτί, ο γκρι για τις συσκευασίες που είπαμε και ο μπλε για το γυαλί.

Τώρα όσο για τα αποφάγια, τα περισσότερα πάνε στις κότες και στέλνω και στον χοίρο του γείτονα, βοηθάμε και στα χοιροσφάγια του, παίρνουμε και λίγα σίσιρα και λουκάνικα…

Και τα χαρτιά της τουαλέτας ακόμη, ούτε αυτά τα πάω στα σκουπίδια…πως; τα καίω στο τζάκι, αν έχετε σόμπα ακόμη καλύτερα, αν δεν έχετε μπορείτε σε ένα βαρέλι έξω στον κήπο.

Τελικά… δεν μένει σχεδόν τίποτε να πάει στα σκουπίδια τα κανονικά… κι εγώ κοιμάμαι με ήσυχη συνείδηση γιατί Ο,ΤΙ μπορούσα εγώ σαν Μαρία το έκανα…, δεν με νοιάζει αν οι άλλοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, ή αν θέλετε με νοιάζει, αλλά σίγουρα δεν το χρησιμοποιώ αυτό σαν δικαιολογία για να μην κάνω κι εγώ Ο,ΤΙ καλύτερο μπορώ…

Κρίνοντας από το δικό μου μικρό νοικοκυριό είναι βέβαιο πως όλοι μας μπορούμε να κάνουμε αυτά τα απλά. Aν τα κάνουμε, το πρόβλημα θα γίνει τόσο μικρό που να είστε σίγουροι πως ούτε θα το βλέπουμε, ούτε θα το μυρίζουμε, ούτε θα το συζητάμε….

Την αγαπώ την Άνδρο είναι ο τόπος μου…κι ελπίζω τη μέρα που θα με αναπάψει το χώμα της να είναι καθαρό και ήρεμο, χωρίς τα σκουπίδια και τους θυμούς μας…»

Τι μπορούν να κάνουν οι συλλογικότητες της Άνδρου

Διοργάνωση συγκεντρώσεων για ενημέρωση των μελών τους σχετικά με το τι είναι απαραίτητο να κάνουν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τους

Συγκέντρωση χρημάτων για αγορά οικιακών κομποστοποιητών που μπορούν να διατεθούν σε νοικοκυριά που διαμένουν εντός συνεκτικών οικισμών και δεν διαθέτουν πρόσβαση σε γη

Συνεργασίες με τις τοπικές αρχές και άλλους συλλόγους για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ…ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ…

«Άκουσα ότι δεν δουλεύει η ανακύκλωση… Αφού δεν μαζεύονται…. οι κάδοι είναι γεμάτοι…»

Πολλά «ακούγονται» στα μικρά μέρη και είναι πολύ εύκολο να μεταφερθεί πληροφορία που δεν ισχύει. Είναι αλήθεια πως η ανακύκλωση δεν λειτουργεί όσο καλά θα μπορούσε, αν λάβει κανείς υπόψη του πως είναι υποστελεχωμένη και στην ουσία ένας άνθρωπος συλλέγει και δεματοποιεί τα προς ανακύκλωση απορρίμματα όλου του νησιού, με περιστασιακή βοήθεια. Ωστόσο έστω κι έτσι η ανακύκλωση ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ (!) και οφείλουμε όλοι να συμμετάσχουμε στο έπακρο αν θέλουμε να περιορίσουμε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας. Αν πράγματι για κάποιες μέρες ο κάδος κοντά στη γειτονιά σας είναι γεμάτος, οφείλετε να ενημερώστε το Δήμο Άνδρου στο τηλέφωνο 2282 3 60244 κο Λουκρέζη,  ώρες 12-14.30’ καθημερινά ή να στείλετε εγγράφως την ενημέρωση αυτή. Αν υπήρχε ικανός αριθμός πολιτών να διαμαρτύρεται και να απαιτεί καλύτερη λειτουργία της ανακύκλωσης στην Άνδρο ενδεχομένως η κατάσταση να ήταν πολύ καλύτερη σήμερα. Όσο αδιαφορούμε και λειτουργούμε παθητικά δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα από μόνα τους…επιτέλους ας ενεργοποιηθούμε…, μιλάμε για το χώρο που ζούμε όλοι μας…!

«Αφού βρίσκω άσχετα σκουπίδια μέσα στους κάδους, σημαίνει πως δεν δουλεύει η ανακύκλωση σωστά, άρα γιατί να προσπαθώ εγώ…»

Αν κάποιοι ασυνείδητοι ή ανενημέρωτοι πολίτες κάνουν το σφάλμα να ρίχνουν στους κάδους της ανακύκλωσης τα λάθος πράγματα αυτό δεν σημαίνει ότι η ανακύκλωση δεν λειτουργεί…! Όταν λοιπόν αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση στους κάδους και είστε ενεργός και ενδιαφερόμενος πολίτης της Άνδρου μπορείτε να κάνετε πολλά άλλα πράγματα εκτός από το να σχολιάζετε αρνητικά και να διαδίδετε φήμες πως η ανακύκλωση δεν λειτουργεί όπως :

Να τακτοποιείστε εσείς ο ίδιος τον κάδο, απομακρύνοντας τα λάθος πράγματα

Να ενημερώσετε γείτονες, φίλους και γνωστούς που ξέρετε ότι χρησιμοποιούν τον ίδιο κάδο να ρίχνουν μέσα τα σωστά απορρίμματα

Να καλέσετε μια συνάντηση της γειτονιάς σας προκειμένου να συζητείστε τυχόν λύσεις και άλλες πρωτοβουλίες που μπορείτε ως μικρή κοινωνία να λάβετε για να βοηθείστε στο πρόβλημα

«Δεν λύνεται το πρόβλημα με την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση αφού υπάρχουν πάντα σκουπίδια που δεν μπορώ να πετάξω εκεί….»

To 90% των μέσων καθημερινών μας απορριμμάτων μπορούν να απορροφηθούν από την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, όπως άλλωστε έχει δείξει η εμπειρία πολλών άλλων χωρών που βρίσκονται πολύ πιο μπροστά σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης και διαχείρισης απορριμμάτων. Το νούμερο είναι εντυπωσιακό και δείχνει πραγματικά τη δυναμική που έχουν οι λύσεις αυτές για τις τοπικές κοινωνίες. Αν δηλαδή μια κοινωνία πιστέψει καταρχήν στις λύσεις αυτές και διαμορφώσει συνεχείς ενημερωτικές καμπάνιες, μπορεί να συρρικνώσει σε τέτοιο βαθμό τα λοιπά απορρίμματα της που να είναι πολύ ευκολότερο να μεταφέρονται σε υφιστάμενους ΧΥΤΥ. Οπως γινόταν μέχρι τώρα δηλαδή και στην Άνδρο όπου τα απορρίμματα  μεταφέρονταν στην Αττική. Επιπλέον όταν με το καλό υπάρξει ΧΥΤΥ και στην Άνδρο, με τις πρακτικές της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΥ επεκτείνεται σημαντικά, καθώς θα πρέπει να ξέρουμε πως κάθε ΧΥΤΥ έχει ημερομηνία λήξης η οποία εξαρτάται από τις ποσότητες που εναποθέτουμε σ’ αυτόν.

Συνεπώς η παραπάνω δικαιολογία απλά συντηρεί μια παθητική νοοτροπία που απαλλάσσει τον καθένα από την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και πρακτικών και δυστυχώς υπονομεύει τη λύση του προβλήματος.

«Αφού κομποστοποίηση έχει μόνο στον Δήμο Χώρας…, εμείς στην Υδρούσα και στο Κόρθι τι είμαστε ; πολίτες Β΄ κατηγορίας ;»

Αυτά τα αντανακλαστικά του τοπικισμού είναι φοβερά έντονα και μας τυφλώνουν από το να δούμε με θετική διάθεση κάθε αλλαγή…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή : η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία όπου τα οργανικά μας απορρίμματα (υπολείμματα τροφής και κήπου που αποσυντίθενται φυσικά) μετατρέπονται σε χώμα και στην ουσία σε λίπασμα αφού συνήθως αυτό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Η μέθοδος αυτή ουσιαστικά, είναι η συγκέντρωση όλων των  υλικών που  παράγονται από την κουζίνα μας και είναι φυτικής προέλευσης δηλαδή  φρούτα, λαχανικά, τσόφλια από αυγά, χαρτί κουζίνας συν τα υπολείμματα που προέρχονται από τον κήπο μας ή από τις γλάστρες μας, ξερά χόρτα, κλαδιά κτλ. Τα συγκεντρώνουμε σε λάκκο στο χώμα ή σε ειδικό κάδο και εφόσον τα έχουμε τεμαχίσει ώστε να μην είναι ογκώδη, μετά λαμβάνει χώρα μια φυσική διαδικασία που είναι η διάσπασή τους και μετατροπή τους σε αυτό που λέμε «κομπόστ» ή λίπασμα ή χούμους το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο μας ή στις γλάστρες μας. Πρόκειται για μια πρακτική που μπορεί οιοσδήποτε να ακολουθήσει είτε έχει χωράφι, είτε δεν έχει χωράφι, είτε ζει στο Κόρθι, στην Υδρούσα, στη Χώρα, οπουδήποτε… Αυτό που διαφοροποιείται είναι ο τρόπος με τον  οποίο μπορεί να γίνει.

Αν μεν έχετε χωράφι και δεν διαθέτετε στα ζώα σας αυτού του είδους τα υλικά, μπορείτε να ανοίγετε λάκκους στο χώμα και να τα θάβετε ή σε ανοιχτούς λάκκους να τα αναδεύετε τακτικά, φροντίζοντας να έχετε ικανή ποσότητα υγρών και ξηρών (συνήθως κλαδέματα σε μικρά κομμάτια) τέτοιων υλικών. Αν τώρα ζείτε σε αστικό κέντρο και δεν έχετε πρόσβαση σε γη, μπορείτε να προμηθευτείτε έναν ειδικό κάδο που μπορεί να κάνει τη διαδικασία αυτή και ονομάζεται  κομποστοποιητής. Μπορεί κανείς ακόμη και σε βεράντα  να τον βάλλει και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με οσμές. Πρόκειται για μια δαπάνη που κυμαίνεται από τα 40 – 45 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και 200- 300 ευρώ ανάλογα με το τι θα παρέχει ο κάδος.

Στη Χώρα της Άνδρου τώρα για τα νοικοκυριά που δεν έχουν πρόσβαση σε γη, ύστερα από ευγενική χορηγία ιδιώτη, δωρήθηκε στον Δήμο Άνδρου ένα μεγάλο τέτοιο μηχάνημα, ένας μηχανικός κομποστοποιητής όπου συγκεντρώνονται τα οργανικά απορρίμματα που συλλέγονται από ειδικούς κάδους χρώματος καφέ και έχουν τοποθετηθεί σε αρκετά σημεία εντός της Χώρας και σταδιακά στα γύρω χωριά. Οι κάδοι αδειάζονται 1-2 φορές την εβδομάδα και τα υλικά μεταφέρονται στον κομποστοποιητή που φιλοξενείται στα Σφαγεία της Χώρας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που στηρίζεται από τον δωρητή ιδιώτη και μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά το πρόβλημα.

Το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τη Χώρα δεν έχει εκφράζει κανενός είδους τοπικισμό. Η Χώρα είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νησιού και τα περισσότερα μαζεμένα σπίτια που δεν έχουν πρόσβαση σε γη και ήταν λογικό για να αποδώσει τα μέγιστα να ξεκινήσει εκεί η διαδικασία. Λαμβάνοντας δε υπόψη πως η αποκομιδή αυτών των οργανικών απορριμμάτων κοστίζει σε ανθρώπινες ώρες και ενέργεια, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι γίνεται με ιδιωτικά μέσα επί του παρόντος,  δεν είναι όχι μόνο δυνατό αλλά ούτε και λογικό να επεκταθεί σε όλο το νησί άμεσα. Αυτό όμως ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑ μας αν θέλει να κάνει κομποστοποίηση να κάνει, με όλους τους παραπάνω τρόπους που αναφέραμε. Ας μη χρησιμοποιείται για μια φορά ακόμη η παραπάνω φράση ως δικαιολογία για να αποφύγουμε τη δική μας δραστηριοποίηση και ανάληψη ευθυνών.

Τι δεν μας λένε ευθαρσώς για το μέλλον της διαχείρισης απορριμμάτων οι αιρετοί της Άνδρου

Την τελευταία δεκαετία έχουν εκπονηθεί, και πληρωθεί, αρκετές μελέτες χωροθέτησης ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ με αποτυχημένα αποτελέσματα μια και καμία από τις τελικές θέσεις που προτάθηκαν δεν ήταν κατάλληλη (βρίσκονταν εντός περιοχών NATURA, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, υδρολογικά ευαίσθητων κ. α.). Το λακωνικό ιστορικό για να μη μας διαφεύγουν οι δυσκολίες.

Αυτή τη στιγμή εκπονείται και όπως δηλώνεται θα παρουσιαστεί μια ακόμη πρόταση, ελπίζουμε σύννομη και αποδεκτή, αν και η κλειστή διαδικασία εκπόνησης μειώνει τα περιθώρια αισιοδοξίας.

Ακόμη και αν όλα προχωρήσουν χωρίς εμπόδια χρειάζονται περίπου δύο χρόνια για να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ Άνδρου. Οι προδιαγραφές του προϋποθέτουν ανακύκλωση και κομποστοποίηση της τάξης του 60%, δηλαδή θα θάβουμε λιγότερο από τα μισά ώστε να μας φτάσει για είκοσι περίπου χρόνια (στο εξωτερικό έχουν καταφέρει μείωση του προς ταφή υπολείμματος στο 10%(!) και στην κοντινή μας Σύρο στο 40% (δηλαδή ποσοστό μείωσης 90 και 60% αντίστοιχα).     Στην Άνδρο παρά την δραματική περσινή κατολίσθηση της χωματερής στη θάλασσα που θα έπρεπε να μας έχει ευαισθητοποιήσει περισσότερο από οπουδήποτε η ανακύκλωση δεν έφτασε ούτε το 3%!!!. Επιλέξαμε λοιπόν, διοίκηση και κάτοικοι, να συνεχίσουμε τις παλιές μας συνήθειες εθελοτυφλώντας σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό αλλά και οικονομικό επίπεδο μια και το κόστος μεταφοράς με καράβι κόστισε 120-140 Ευρώ τον τόνο (Χονδρικά 400 μέρες με 12 τόνους την ημέρα άρα περίπου 600.000 Ευρώ μέχρι τώρα).

Αυτή τη στιγμή τα σκουπίδια μας, αμείωτα στην ουσία, μας αποτίθενται προσωρινά  μέχρι να έρθει ο δεματοποιητής, οπότε και να αποθηκεύσουμε εκεί τις μπάλες μέχρι να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΥ. Το κόστος αυτής της διαδικασίας είναι μικρότερο από τη μεταφορά αλλά καθόλου ευκαταφρόνητο. Ακόμη πρέπει να σημειωθεί ότι τα δεματοποιημένα σκουπίδια είναι τυλιγμένα σε πλαστικό (ναι κι άλλο πλαστικό) και πως ιδίως αν περιέχουν υψηλό ποσοστό οργανικών (όπως εδώ μια και δεν κομποστοποιούμε αρκετά) δεν μπορούν να αποθηκευτούν για πολύ χωρίς να σκάσουν

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς με αυτή την πρακτική  δεν θα πάμε μακριά. Θα έχουμε καταφέρει να έχουμε συγκεντρώσει τόσα απορρίμματα που ο ΧΥΤΥ θα γεμίσει λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας του και εμείς στο μεταξύ καθώς τα σκουπίδια θα απομακρύνονται από το κατώφλι μας, επαναπαυμένοι θα κάνουμε ακόμη λιγότερες προσπάθειες να τα μειώσουμε. Λεφτά δεν υπάρχουν, πόσω μάλλον για τόση τσαπατσουλιά.

Εν κατακλείδι, ας καταστήσουμε αυτό το ζήτημα προτεραιότητα και ας πιέσουμε όλοι ο ένας τον άλλο να αλλάξει η κατάσταση. Ας γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων δική μας υπόθεση. Ας καταστεί πεδίο αντιστροφής της παθητικότητας και του ατομισμού που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση σε εθνικό επίπεδο.

Δεν εκδικούμαστε κανέναν πετώντας απερίσκεπτα, παρά μόνον τον εαυτό μας.

ΑΠΛΑ-Ανδριακή Πρωτοβουλία για Λιγότερα Απορρίμματα

Ένα χρόνο Προσπάθειες

Ένας χρόνος πέρασε από τη συγκρότηση της Πρωτοβουλίας λίγο μετά την κατάρρευση της χωματερής και δυστυχώς οι εξελίξεις δεν μας επιτρέπουν να νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση. Ας συνοψιστούν ωστόσο οι δράσεις που υλοποιήθηκαν το διάστημα που πέρασε. Πιο συγκεκριμένα :

Κατασκευή ιστοσελίδας της Πρωτοβουλίας (βρίσκεται στη διεύθυνσηwww.androslessgarbage.blogspot.com ) στην οποία μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε το ιστορικό της μέχρι τώρα διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί, αλλά και οι στόχοι και οι δυνατότητες επικοινωνίας με ενδιαφερόμενους πολίτες και συλλογικότητες.

Εν συνεχεία διοργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν οι παρακάτω ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Άνδρο :

Αρχές Ιουνίου 2011, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου, η προβολή του ντοκυμαντέρ MYKONOS BLUES, για τη διαχείριση απορριμμάτων στη Μύκονο, ενώ παρουσιάστηκε συνοπτικά  το επιτυχημένο παράδειγμα της ανακύκλωσης στη Σύρο και ακολούθησε συζήτηση με προσκεκλημένους εκπροσώπους συλλογικοτήτων άλλων περιοχών της Ελλάδας. (παρακολούθησαν 160 άτομα)

Τέλη Ιουνίου 2011, σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, 3 ενημερωτικά εργαστήρια για ζητήματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, και υπαίθριες κατασκευές κομποστοποιητών από απλά υλικά, σε κεντρικά σημεία του Γαυρίου, της Χώρας και του Κορθίου. Στα εργαστήρια παρουσιάστηκαν και τα πιλοτικά ανταποδοτικά σχήματα ΠΟΠ (πληρώνω όσο πετάω). (συμμετοχή 70 άτομα)

Σύνταξη ειδικού ενημερωτικού κειμένου για διανομή μέσω των ενοριών της Άνδρου

Ιούλιος 2011, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου, προβολή της ταινίας «Ωκεανοί από πλαστικό : Τα δάκρυα της Γοργόνας» για το ζήτημα της ρύπανσης των θαλασσών παγκοσμίως και συζήτηση

Ιούλιος 2011, συναυλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για την αναγκαιότητα και τις πρακτικές της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στο Κόρθι. Χιουμοριστικά δρώμενα σε σχέση με τα σκουπίδια, συναυλία συγκροτήματος κρουστών Batala, κα.

Αύγουστος 2011, παρουσία και διανομή φυλλαδίων στο παζάρι παραδοσιακών προϊόντων του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου στην Πλατεία Γηροκομείου

Σεπτέμβριος 2011, εθελοντική εργασία στην αποθήκη της ανακύκλωσης, διαλογή απορριμμάτων

Ιανουάριος 2012, έκκληση συνεργασίας και συγκρότησης ομάδας εργασίας σε συνεργασία με το Δήμο για την καλύτερη οργάνωση και  προώθηση ανακύκλωσης και κομποστοποίησης

Φεβρουάριος 2012, περίπτερο ενημέρωσης στο Καρναβάλι του Κορθίου

Φεβρουάριος-Απρίλιος 2012, 4 συναντήσεις με τον Δήμαρχο Άνδρου στα πλαίσια λειτουργίας της ομάδας εργασίας όπου προτάθηκαν και συζητήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης

Μάρτιος 2012, Σύνταξη φυλλαδίου έκκλησης προς την κοινωνία της Άνδρου που προσυπογράφηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου

Απρίλιος 2012, συνάντηση Συλλόγων ευρύτερης  περιοχής Χώρας όπου εκπρόσωποι 20 Συλλόγων συζήτησαν και δεσμεύτηκαν να διανείμουν ενημερωτικό υλικό στα μέλη τους και να δραστηριοποιηθούν στην ενημέρωση του κόσμου στις περιοχές τους και έλαβαν περίπου 3.000 ενημερωτικά φυλλάδια εκκλήσεων

Απρίλιος 2012, κατασκευή ηχητικού σποτ για εκπομπή στα πλοία ώστε να ενημερώνεται ο κόσμος για την ανακύκλωση και κομποστοποίηση στην Άνδρο και παροχή φυλλαδίων για τους ταξιδιώτες της Άνδρου.

Το παραπάνω αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε από την «Ανδριακή» με την αμέριστη συνεργασία της Όλγας Καραγιάννη και του Αλέξανδρου Μαβή συμμετέχοντες στην ΑΠΛΑ – Ανδριακή Πρωτοβουλία για Λιγότερα Απορρίμματα. Στόχος του αφιερώματος πέραν της ενημέρωσης για την ανακύκλωση/ κομποστοποίηση είναι η ενεργοποίηση του κάθε πολίτη ξεχωριστά απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα, που μας αφορά άμεσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.