Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Άνδρου συμμετείχε με δικό της περίπτερο στην 1η Διεθνή  Έκθεση Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού NEXUS 2012 στο πλαίσιο της διοργάνωσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  της τουριστικής προβολής των  νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Η Έκθεση πραγματοποιήθηκε 29 Μαρτίου έως 1η Απριλίου 2012 στο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος αλλά και με τις Ευλογίες της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Στόχος των διοργανωτών της NEXUS ήταν η ανάδειξη των σημαντικότερων ειδών που συνθέτουν τον εναλλακτικό τουρισμό όπως: Θρησκευτικός, Πολιτιστικός, Αγροτουρισμός, Γαστρονομικός, Καταδυτικός, Περιπατητικός, Ποδηλατικός, Οικοτουρισμός, Ορειβατικός, Ποδηλατικός, Συνεδριακός, Χιονοδρομικός Τουρισμός, Χειμερινών αθλημάτων, Οινοτουρισμός, Γεωτουρισμός.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργο Νικητιάδη. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στη συνέντευξη τύπου που έδωσε τόνισε ότι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού (θρησκευτικός, πολιτιστικός, αγροτουρισμός, θαλάσσιος, ορειβατικός, περιπατητικός, γαστρονομικός κ.τ.λ)  δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως συμπληρωματικές στο τουριστικό προϊόν αλλά ως ουσιαστική προϋπόθεση για να γίνει η Ελλάδα ακόμα πιο ανταγωνιστική στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Η Άνδρος είναι από τα νησιά που έχουν αναπτύξει είτε μέσω κρατικών φορέων όπως Νομαρχία, Δήμος, Περιφέρεια είτε ιδιωτικά, ήδη δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο περιπατητικός, ο πολιτιστικός,  ο θρησκευτικός, ο αθλητικός, ο καταδυτικός και ο γαστρονομικός.

Στην εν λόγω έκθεση δόθηκε  η ευκαιρία στο νησί μας να προβάλει το χαρακτήρα του μέσα από ποικίλες δράσεις οι οποίες αναπτύσσονται (θρησκευτικός τουρισμός, καταδυτικός, αθλητικός, ποδηλατικός) ενώ άλλες είναι ήδη διαδεδομένες (Μουσεία, Μονοπάτια). Από την Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Άνδρου διανεμήθηκε Πρόγραμμα με τις προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Άνδρου καθώς και λίστα με τα Μουσεία – τους επισκέψιμους χώρους της Άνδρου (Υψηλή, Σπήλαιο Αλαδινού, Διποτάματα, Μουσείο Ελιάς) και το ωράριο λειτουργίας τους.

Τα ανδριώτικα γλυκά, το ρακί, το νερό ΣΑΡΙΖΑ, το κρασί και οι ελιές παραγωγής του κ. Γεώργιου Στεφάνου ήταν τα κεράσματα του περιπτέρου μας.

Τα θαλάσσια σπορ με κύριους εκπροσώπους τον κ. Φίλιππο Περράκη που ασχολείται με τον καταδυτικό τουρισμό και τον κ. Γεώργιο Φράγκο που δραστηριοποιείται με θαλάσσια σπορ windsurfing στην παραλία του Αγίου Πέτρου προκάλεσαν το ενδιαφέρον των tour operators από την Αγγλία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία και την Πολωνία. Φυσικά τα μονοπάτια της Άνδρου για άλλη μία φορά ήταν εκείνα που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους επισκέπτες. Μάλιστα από το περίπτερό μας πέρασε και ο κ. Τάσος Αναστασίου, υπεύθυνος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη συντήρηση και σήμανση των μονοπατιών, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον στο να συνδράμει στην έκδοση ενός πεζοπορικού οδηγού για την Άνδρο. Ο ποδηλατικός γύρος επίσης, που για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Άνδρου τον Ιούνιο, προκάλεσε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών και ιδιαίτερα νέων.

Η Επιτροπή Τουρισμού ευχαριστεί θερμά τον κ. Ευάγγελο Λουκίσσα για την εθελοντική εργασία του στην εν λόγω έκθεση με την δημιουργία ενός DVD που παρουσιάζει τις «εναλλακτικές» ομορφιές της Άνδρου, το οποίο μάλιστα ζητήθηκε από την Περιφέρεια για να υπάρχει ως βάση ψηφιακού υλικού για την προβολή του νησιού μας. Επιπλέον το Σύλλογο Γυναικών Χώρας Άνδρου που παραχώρηση για το διάκοσμο του περιπτέρου μία ανδριώτικη γυναικεία φορεσιά που κοσμούσε το περίπτερο της Άνδρου. Και τον κ. Γιάννη Τηνιακό για την επίσης εθελοντική εργασία του που αφορούσε στη δημιουργία πανό με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού.

Το περίπτερο της Άνδρου επισκέφτηκαν οι κ.κ.  Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, Υφυπουργός Τουρισμού  κ. Γ. Νικητιαδής, Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Πουσσαίος, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Δ. Διακοσταυριανού Σώζου ενώ παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Ιωάννης Γλυνός καθώς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Άνδρου κ. Κώστας Ίσσαρης.

Ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Ιωάννης Γλυνός επισημαίνοντας ότι στην εποχή μας μόνο η συλλογική προσπάθεια μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα, ευχαριστεί θερμά τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο περίπτερο της Άνδρου και συγκεκριμένα τους κ.κ. Γεώργιο Κοντό Τοπικό Σύμβουλο Χώρας Άνδρου και εκπρόσωπο Ενοικιαζομένων Δωματίων Χώρας Άνδρου, Γεώργιο Στεφάνου Τοπικό Σύμβουλο Χώρας Άνδρου, Στέλιο Πολυκράτη Πρόεδρο Ενοικιαζομένων Δωματίων Μπατσίου, Στράτο Κολοβό,  Φίλιππο Περράκη, Μαρία Κορρέ Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου, Μαργαρίτα Στεφανή υπάλληλο του Δήμου Άνδρου καθώς και όλους τους επιχειρηματίες που διέθεσαν τα προϊόντα τους για την εξυπηρέτηση των αναγκών της έκθεσης με στόχο την προβολή του νησιού μας. Συγκεκριμένα: σύλλογο ενοικιαζομένων δωματίων Μπατσίου, σύλλογο ενοικιαζομένων δωματίων Χώρας, σύλλογο επαγγελματιών Χώρας Άνδρου, σύλλογο επαγγελματιών Μπατσίου, σύλλογο επαγγελματιών Γαυρίου, σύλλογο γυναικών Άνδρου, ζαχαροπλαστείο Ερμής Χώρα Άνδρου, Λυγίζος ζαχαροπλαστείο Χώρα  Άνδρου, ζαχαροπλαστείο Λάσκαρης Χώρα Άνδρου, Φυρίος ζαχαροπλαστείο Χώρα Άνδρου, ζαχαροπλαστείο Ζαΐρης Μεσαριά, εργοστάσιο Σάριζα Αποίκια, Asterix – Κοπελάκη Ζωή Μπατσί Άνδρου, πρακτορείο Γεωργίου Μπατή, πρακτορείο Άννας Στυλιανού.

Η πρόεδρος Αθηνά Μακρή

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.