«Salus Patriae» σημαίνει «υγεία» , αλλά και «σωτηρία» της πατρίδας. Πρόκειται για μια κοινή επιθυμία όλων μας, να σωθεί ή να αποκατασταθεί ο τόπος μας από την κρίση που τον μαστίζει, σε οικονομικό, θεσμικό, ιδεολογικό, ηθικό και πολιτιστικό επίπεδο, την στιγμή κατά την οποία οι έννοιες καθώς πλέον βιώνονται, εμφανίζονται τραυματισμένες, εξαλλοιωμένες, αδιεξοδικές και αμφισβητούμενες, προσανατολίζοντας μας προς μια καθολικότερη αναθεώρηση.

«Ο εικαστικός θεσμός “ΠΛΟΕΣ” που παρουσιάζεται τα καλοκαίρια στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, συνεχίζει να λειτουργεί με επιτυχία και ανανεωτική διάθεση, διανύοντας εφέτος την 18η του χρονιά. Η ομαδική έκθεση που εφέτος παρουσιάζεται, φέρει τον υπότιτλο «Salus Patriae» Περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και “εγκαταστάσεων”. Εγκαινιάζεται το Σάββατο 28 Ιουλίου με διάρκεια έως 30/09/2012.

Αν επιλέχθηκε η λατινική απόδοση για τον τίτλο, — σύμφωνα με την Επιμελήτρια Αθηνά Σχινά, Κριτικό και Ιστορικό Τέχνης — είναι γιατί λειτουργεί αρχετυπικά και πληρέστερα ως προς την σύνθετη και ταυτοχρόνως αμφιλεγόμενη πολιτιστική μνήμη που μεταφέρει. Αφετέρου, ο όρος συνδέει την Ελλάδα με την Ευρώπη, αποτελώντας έναν κοινό τόπο επιδιώξεων κι επιβίωσης, μέσα από τις διαφορετικές και συνυπάρχουσες όψεις που εμπεριέχει.

«Salus Patriae» σημαίνει “υγεία” , αλλά και “σωτηρία” της πατρίδας. Πρόκειται για μια κοινή επιθυμία όλων μας, να σωθεί ή να αποκατασταθεί ο τόπος μας από την κρίση που τον μαστίζει, σε οικονομικό, θεσμικό, ιδεολογικό, ηθικό και πολιτιστικό επίπεδο, την στιγμή κατά την οποία οι έννοιες καθώς πλέον βιώνονται, εμφανίζονται τραυματισμένες, εξαλλοιωμένες, αδιεξοδικές και αμφισβητούμενες, προσανατολίζοντας μας προς μια καθολικότερη αναθεώρηση.

Οι καλλιτέχνες που εφέτος επελέγησαν, λόγω των συναφών προβληματισμών που περιλαμβάνουν τα έργα τους, ανταποκρίνονται στο θέμα «Salus Patriae» ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Ένα προς ένα τα συγκεκριμένα έργα, ανάλογα με την θέση που αυτά εκθεσιακά παρουσιάζονται, συνδιαλέγονται μεταξύ τους και με τους θεατές, προτείνοντας καίρια διερωτήματα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας “πατρίδας” αξιών, την οποία ο καθένας μας υποστασιώνει με τις πράξεις, τις συμπεριφορές, τις νοοτροπίες, την αισθητική, τις ευθύνες και τις αποφάσεις που αναλαμβάνει, στην καθημερινή του ζωή. Μια ζωή δυσχερειών, αδιεξόδων, αμηχανίας, ρητορείας και πλάνης, οδυνηρών επιπλέον αντισταθμισμάτων αλλά και ακατάβλητης ελπίδας, για την προσπάθεια υπέρβασης από την κρίση.

Ορισμένα από τα εικαστικά έργα της «Salus Patriae» αντιμετωπίζουν το θέμα με ανατρεπτικότητα, με χιούμορ, με αυτοσαρκασμό, με σπαρακτικότητα, με αναθεωρητική διάθεση, με κριτικό πνεύμα, με αλληγορικό επίσης και ποιητικό τρόπο. Άλλα πάλι έργα υποβάλουν την αίσθηση του πόνου, την πίκρα της ματαίωσης και της ελεγειακής οδύνης, συνδυασμένης ωστόσο με την εσωτερική δύναμη, την ελεγχόμενη οργή, τις πνευματικές αντιστάσεις και την τόλμη της διεκδίκησης για μια αποκατάσταση αρχών, σε νέες βάσεις. Βάσεις, που προσβλέπουν σε ένα καινούριο ξεκίνημα, χωρίς ωστόσο εγγυήσεις, αλλά και χωρίς χρεοκοπημένες ουτοπίες.

Από κάθε άποψη, η έκθεση «Salus Patriae», χωρίς να χειραγωγεί, προσφέρει κίνητρα για μια αναπροσανατόλιζόμενη αυτοσυνειδησία, καλλιεργώντας παράλληλα και χωρίς σοβαροφάνειες, την στοχαστική ωριμότητα και την ενθάρρυνση για την ανάπλαση ποιοτήτων, κριτηρίων και αξιών, με άλλα λόγια θεμελίων για την «σωτήρια» ανοικοδόμηση του εαυτού μας και του τόπου.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, είναι αλφαβητικά, οι: Μανώλης Αναστασάκος, Δημήτρης Αναστασίου, Μιχάλης Κουντούρης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Θόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μιλτιάδης Πεταλάς, Αχιλλέας Πιστώνης, Δημήτρης Ρόκος, Βασίλης Σελιμάς, Νίκος Σίσκος, Αντώνης Σμυρνιός, Δημήτρης Τάταρης, Κώστας Τσιρώνης, Νίκος Χουλιάρας.

Επιμέλεια έκθεσης και Καταλόγου : Αθηνά Σχινά, Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης

Ώρες λειτουργίας 10:00-13:30 ,18:30-21:30 (εκτός Τρίτης)

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.