Η παρακάτω επιστολή είναι η απάντηση της επιστολής που εστάλη από την Πρωτοβουλία Πολιτών Άνδρου, για το θέμα της ηχορύπανσης στη Χώρα της Άνδρου, προς τον Συνήγορο του Πολίτη, με παραλήπτες τον Αξιότιμο Δήμαρχο Άνδρου κύριο Ιωάννη Γλυνό, το Αστυνομικό Τμήμα Άνδρου και Κοινοποίηση στην Πρωτοβουλία Πολιτών Άνδρου

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, αξιότιμοι κύριοι,

Σε συνέχεια αναφοράς που περιήλθε στην Αρχή σχετικά με ηχορύπανση από τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στη Χώρα της Άνδρου, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Η Χώρα της Άνδρου είναι παραδοσιακός οικισμός (π.δ. της 19ης Οκτωβρίου 1978/Φ.Ε.Κ, 594/3.11.78) με ιδιαίτερο χαρακτήρα και αρχιτεκτονική και πλούσια πολιτιστική ζωή, η οποία, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και επισκεπτών, εκτός των μόνιμων κατοίκων της. Στην αναφορά γίνεται λόγος για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει η ηχορύπανση στον κεντρικό δρόμο της Χώρας, τη λεγόμενη Αγορά. Στην ουσία, τα τελευταία τρία χρόνια, φαίνεται από την περιγραφή των αναφερομένων να έχει συντελεστεί μία σοβαρή αλλαγή, ενδεχομένως και αλλοίωση της φυσιογνωμίας του οικισμού από την ανεξέλεγκτη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με πληθώρα παραβάσεων του ωραρίου λειτουργίας, υπερβάσεις της επιτρεπόμενης στάθμης θορύβου και καταλήψεις κοινοχρήστου χώρου με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Οι αναφερόμενοι κάτοικοι της Πρωτοβουλίας Πολιτών Άνδρου κάνουν λόγο για «υπαίθρια μαζική νυχτερινή διασκέδαση, συνοδεία εκκωφαντικής μουσικής από διαφορετικές πηγές» την καρδιά του οικισμού της Χώρας. Αυτή η, εντέλει, αλλαγή στις χρήσεις γης με την άκριτη αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, συμβάλλει πρώτα από όλα στην υποβάθμιση του οικισμού και στην απώλεια της τόσο ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της Χώρας Άνδρου.

Θεωρούμε ότι ως Δήμαρχος αντιλαμβάνεστε απολύτως τον προβληματισμό μας και την αναγκαιότητα που, στις σημερινές, εξαιρετικά δύσκολες για τη χώρα μας συνθήκες, επιβάλλει τη διαφύλαξη οικισμών όπως η Χώρα, ανέπαφων από την υποβάθμιση που αναπόφευκτα προκαλεί η υπέρμετρη ανάπτυξη και άκριτη αδειοδότηση τέτοιων χρήσεων. Πιστεύουμε ότι και εσείς είστε της γνώμης ότι η «περιουσία» της Χώρας είναι η πολιτιστική κληρονομιά και η φυσιογνωμία της και όχι μόνο τα τέλη από την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Άλλωστε γνωρίζετε ότι η προστασία των παραδοσιακών οικισμών είναι υποχρέωση του Κράτους που απορρέει από το Σύνταγμα (άρθρο 24, παρ. 6). Με το πνεύμα αυτό, σας απευθύνουμε την επιστολή ζητώντας να μας αποστείλετε ένα κατάλογο των αδειών των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχετε χορηγήσει στον κεντρικό δρόμο της Χώρας, καθώς και των αδειών μουσικής που αυτά διαθέτουν (για όσα διαθέτουν). Επιπλέον, θα παρακαλούσαμε ιδιαιτέρως το Αστυνομικό Τμήμα Άνδρου να επιτελεί το έργο του διενεργώντας συστηματικούς ελέγχους και ανταποκρινόμενο στις καταγγελίες των περιοίκων τις οποίες οφείλει, αφού βεβαιώσει, να προωθεί άμεσα στη Δημοτική Αρχή προκειμένου να προβεί στις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Στην αναφορά γίνεται λόγος για πλημμελείς ελέγχους κατά τους θερινούς μήνες του έτους 2011, ενώ, σε καμία περίπτωση καταγγελίας, δεν έγινε επιτόπια μέτρηση με ηχόμετρο σύμφωνα με τα οριζόμενο στην υπ’ αριθ. Α5 3010/85 Υγειονομική Διάταξη. Αναφέρεται επίσης ότι, σε ορισμένα μόνο από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας μουσικών οργάνων με την υπ’ αριθ. 35/ 27.11.11 απόφαση του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Άνδρου, με αναδρομική ισχύ για όλο το 2011 Σημειώνεται ότι, αφενός η άδεια εκδόθηκε με απόφαση Συμβουλίου Δημοτικής Ενότητας Άνδρου, αφετέρου δύο ημέρες μετά την απόφαση αυτή, εκδικάζονταν υποθέσεις που αφορούσαν καταστήματα για τα οποία εκδόθηκαν οι άδειες λειτουργίας μουσικών οργάνων στο Ειρηνοδικείο της Άνδρου. Σκοπός της διαμεσολάβησης μας δεν είναι σε καμία περίπτωση η στείρα καταγγελία γεγονότων η πληροφοριών που μας μεταφέρθηκαν μέσω της αναφοράς, αλλά να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τη Δημοτική Αρχή, όσο και το οικείο Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε, σε αυτή την τουριστική περίοδο, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να λειτουργήσουν με τρόπο που αφενός θα σέβεται και θα αναδεικνύει την ωραιότητα και τη φυσιογνωμία του οικισμού σας, αφετέρου θα σέβεται τους περιοίκους, είτε μόνιμοι κάτοικοι είναι, είτε συστηματικοί παραθεριστές, είτε ακόμα και τουρίστες/επισκέπτες,

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία και παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση και πληροφορία.

Με τιμή

Ιωάννης Π. Σαγιάς Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη

Υ.Γ. Σημειώνεται ότι η εκτέλεση των προβλεπομένων μετρήσεων ανατίθεται στα αρμόδια υγειονομικά και αστυνομικά όργανα. Τα αρμόδια αστυνομικά όργανα της Ελληνικής ή της Δημοτικής Αστυνομίας μπορούν να κάνουν χρήση ηχομέτρων για μέτρηση της ηχορύπανσης υπό την προϋπόθεση να έχουν εκπαιδευτεί για την χρήση τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.