Της  ΔΑΝΑΗΣ Α .ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Η μουσική, σύμφωνα με τον Σοπενχάουερ, πάντα ξεχώριζε ανάμεσα στις άλλες τέχνες διότι «είναι η μόνη τέχνη η οποία δεν αντιγράφει απλά ιδέες, αλλά είναι η ίδια η ενσάρκωση της επιθυμίας, η έκφραση της ψυχής του ανθρώπου». Με αυτή την διαπίστωση του Γερμανού φιλόσοφου φέρνουμε στο νου μας παραδείγματα από τις υπόλοιπες τέχνες. Η ζωγραφική αναπαριστά τον κόσμο μας αντιγράφοντας χρώματα και σχήματα της φύσης. Κάτι αντίστοιχο κάνει και η γλυπτική με τους όγκους και τις φόρμες των έργων. Η μουσική είναι η πιο διαδεδομένη τέχνη, γι αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τη μουσική εκπαίδευση τόσο σπουδαία όσο τη γραφή, την ανάγνωση και την άθληση.

Κάθε πολιτισμός, ακόμα και ο πιο πρωτόγονος, δεν στερείται μουσικής παράδοσης. Μέσα από ισχυρές παραδόσεις δημιουργήθηκαν και πόλεις της μουσικής όπως η Βιέννη έγινε η πόλη του βαλς, ή η Νέα Ορλεάνη η πόλη της τζαζ. Η μουσική είτε προέρχεται από μια κιθάρα, ένα μπουζούκι, ένα πιάνο, μια φλογέρα είτε ακόμα και από μια ολόκληρη ορχήστρα μπορεί να μας μιλήσει σε όλες κι από όλες τις γλώσσες, να μας ξεσηκώσει, να μας συγκινήσει. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Τα τραγούδια μας ταξιδεύουν, ανακαλώντας στη μνήμη μας συστοιχίες αισθητικών ερεθισμάτων, όπως μια ταινία ή ένα βίωμα αλλά και μια ολόκληρη εποχή. Πως θα θυμόμασταν σήμερα την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» χωρίς τη φωνή της Μελίνας στα «Παιδιά του Πειραιά», ή πως θα αντιλαμβανόμασταν το λαϊκό μας πολιτισμό χωρίς το ρεμπέτικο τραγούδι αλλά και τα sixties (’60) χωρίς τους Beatles.

Τα μουσικά ακούσματα χαρακτηρίζουν άτομα κι ομάδες και συμβάλουν στην εκπαίδευση τους. Το ίδιο, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, ισχύει για αυτούς που μαθαίνουν ένα όργανο κι ακόμα περισσότερο γι αυτούς που συμμετέχουν σε μουσικά σύνολα.

Η Φιλαρμονική της Άνδρου, είναι ένα τοπικό μουσικό σύνολο, που δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια με πρωτοβουλία του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου. Έχει φτάσει πλέον να αριθμεί δεκάδες μέλη, που συμμετέχουν μαζί με το μαέστρο τους, Δημήτρη Σιδερή, σε όλες τις παρουσίες της με ιδιαίτερο ζήλο, μεράκι και ενθουσιασμό. Δίνει πλέον τον τόνο στις σημαντικές τοπικές εκδηλώσεις της Χώ­ρας αλλά και άλλων περιοχών του νησιού μας. Παράλληλα συνεχώς βελτιώνεται και αυξάνεται με νέα όργανα, χάρη και στην οικονομική στήριξη της ναυτιλιακής εταιρίας Polembros, των αδελφών Σπύρου και Αδαμάντιου Πολέμη.

Στην φετινή της καλοκαιρινή συναυλία, παίζοντας κομμάτια – θρύλους από γνωστές ταινίες αλλά και του σπουδαίου έλληνα συνθέτη, Μ. Πλέσσα, ταξίδεψε το κοινό υπό τις μελωδίες των πνευστών και τον ρυθμό των κρουστών.

Αυτή η δημιουργική πρωτοβουλία στοχεύει σε μια πολιτισμική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Όσοι συμμετέχουν και μοχθούν για την ανάπτυξη της είναι άξιοι κάθε επαίνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.