«Ένας χρόνος πέρασε από το θάνατο του συγγραφέα Νίκου Θέμελη και ο δήμος της Άνδρου, του νησιού που αποτέλεσε τόπο έμπνευσης και ξεκούρασης για τον διακεκριμένο λογοτέχνη, αποφάσισε να θεσπίσει στη μνήμη του το θεσμό των βραβείων που φέρει το όνομα του. Τα πρώτα βραβεία δόθηκαν ήδη σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο νησί στις 20 Αυγούστου 2012 και θα απονέμονται κάθε χρόνο, σε ένα συγγραφέα ή μελετητή την ίδια ημερομηνία, ημέρα θανάτου του συγγραφέα.

Ο Δήμαρχος της Άνδρου κ. Γιάννης Γλυνός στην προσφώνηση του επεσήμανε ότι «Ο Νίκος Θέμελης το 2010 στο έβδομο μυθιστόρημα του, την«Συμφωνία των ονείρων» σημείωνε ότι «στη μεταπολεμική Ελλάδα υπάρχει έλλειμμα στην απόδοση δικαιοσύνης». Επίκαιρες σκέψεις, ιδιαίτερα σήμερα που όλοι ψάχνουμε την αλήθεια μέσα από αντιφάσεις στην πολιτική και οικονομική μας ζωή. Τι πιο επίκαιρο σήμερα που όλοι πράττουν στο όνομα της αλήθειας. Τι πιο σαφής αίσθηση από την κοινή αντίληψη για έλλειψη δικαιοσύνης».  Το πρώτο Βραβείο «Νίκος Θέμελης» απονεμήθηκε από την επιτροπή του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω» στη συγγραφέα Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, για το έργο της «Τρυφερός σύντροφος», που αναφέρεται στον πρωτοπόρο κοινωνιολόγο Γιώργο Σκληρό. Η νικήτρια παρέλαβε το βραβείο της – στη Χώρα της Άνδρου – από τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, συνεργάτη του Νίκου Θέμελη, ο οποίος επεσήμανε αναφερόμενος στο Νίκο Θέμελη: «Η Άνδρος ήταν για το Νίκο ότι ήταν τα μυθιστορήματα του. Ένας τόπος που αντιπροσώπευε την απελευθέρωση από την καθημερινότητα, την δημιουργική περιδιάβαση της φαντασίας στο παρελθόν, στην ιστορία. Τη δυνατότητα να συλλάβει ένα αφήγημα πέρα από τα ασφυκτικά όρια της πραγματικότητας. Ακόμα ήταν η ανάσα της απόστασης από την ρουτίνα, της πολλές φορές αντιπαθητικής πολιτικής ζωής στην οποία συμμετείχε. Ας τον σκεφτούμε έτσι, ως δημιουργό ο οποίος ανέτρεχε στο παρελθόν για να μιλήσει συναρπαστικά για το μέλλον».

Προκειμένου να τιμήσει το συγγραφέα, ο δήμος Άνδρου θέσπισε επίσης λογοτεχνικό, μαθητικό διαγωνισμό με θέμα τη θάλασσα. Τα έντεκα κορίτσια δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου που διακρίθηκαν, απέσπασαν Βραβεία και επαίνους στην ποίηση και το διήγημα. Τα βραβεία έλαβαν: Για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Αδαμαντία Σαρρή από το 10/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Χώρας με το έργο «Θάλασσα», Αγγελική και Ιωάννα Στρατή από το 6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Μπατσίου με το έργο «Πόσο μου μοιάζεις θάλασσα», Μαρία Κάϊο από το 6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Μπατσίου με το έργο «Ο Τζακ και οι θαλάσσιοι κύκνοι» Αργυρώ Παπαθεοχάρη από το 10/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Χώρας με το έργο «Η πέρλα της μελωδίας» Για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσια) Λασκαρώ Χαλά από το Εμπειρίκειο Γυμνάσιο Άνδρου με το έργο « Το όνειρο ενός γίγαντα», Πιπέρα Φραγκούλα από το Εμπειρίκειο Γυμνάσιο Άνδρου με το έργο «Σώστε τη θάλασσα»

Για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Λύκεια-ΕΠΑΛ): Μαρινέλλα Φερζάϊ από το Γενικό Λύκειο Άνδρου με το έργο «Οι τρικυμίες της ζωής» Αλεξάνδρα Σαντούκα-Μπασάκου από το Γενικό Λύκειο Γαυρίου με το έργο «Ο αφανής ναύτης και το ταξίδι της ζωής του», Αυγουστίνα Ζαϊμη από το Γενικό Λύκειο Άνδρου με το έργο  «Η νύχτα», Ελένη-Μιχαέλα Μπενέκα από το Γενικό Λύκειο Άνδρου με το έργο «Αltum» Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τους: Άννυ Ποδηματά αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νίκο Συρμαλένιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Σκιαδαρέση συγγραφέα, Στυλιανό Νεγρεπόντη, Ευάγγελο Μαγείρου, Δημήτρη  Κυρτάτα καθηγητές Πανεπιστημίου,  Γιάννη Μπασκόζο δημοσιογράφο, πατήρ Ιωάννη Στάμο, Νίκο Θρασυβούλου αναπληρωτή διευθυντή ΒΗΜΑ FM.

Η βραδιά της απονομής έκλεισε με συναυλία του μουσικοσυνθέτη Νότη Μαυρουδή.»

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.