Του Θεοδόση Σουσούδη

Δημοτικού Συμβούλου Επικεφαλής ΑΝΔΡΟΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Φως στο τούνελ, φάνηκε επιτέλους!!! Μετά από 18 μήνες, επιπόλαιων και δαπανηρών  αποφάσεων του Δημάρχου Άνδρου και των συνεργατών του –αποφάσεων που μετέτρεψαν το νησί μας σε μια απέραντη χωματερή- μια αισιόδοξη νότα φαίνεται πως ηχεί στο νησί μας.

Ο δεματοποιητής, ένα σύνολο μηχανημάτων που η παράταξή μας  ζητούσε να αγοραστεί!!! από τον Φεβρουάριο του 2011, ως η μοναδική εφικτή λύση μέχρι την κατασκευή του ΧΥΤΥ, έφθασε στο νησί και αναμένεται να δώσει μια ανάσα στο καυτό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων – έστω προσωρινή – σε συνδυασμό, βέβαια, με την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Τότε, τον Φεβρουάριο του 2011 – πριν 18 μήνες δηλαδή – όταν είχαμε προτείνει τη συγκεκριμένη λύση, η παράταξη του κ. Δημάρχου είχε απορρίψει την πρόταση, τώρα επιτέλους, σπεύδει να την υιοθετήσει.

Δυστυχώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ισχύει το «κάλλιο αργά, παρά ποτέ». Γιατί στο διάστημα των 18 χαμένων μηνών το νησί δυσφημίστηκε, βρόμισε, ξοδεύτηκαν χρήματα  χωρίς  αποτέλεσμα. Εκτεθήκαμε, ως νησί, στους επισκέπτες αλλά και στους εαυτούς μας.

Πριν λίγες εβδομάδες στείλαμε για πολλοστή φορά έγγραφο -καταγγελία προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, Υπουργείο Υγείας, Εσωτερικών, Περιφέρεια, Υγειονομικές Υπηρεσίες και Δ/ση Δημόσιας Υγείας, καθώς και στους βουλευτές των Κυκλάδων. Στο έγγραφο αυτό τονίζαμε την επικινδυνότητα της κατάστασης με τα σκουπίδια στους δρόμους, τονίζαμε τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας και της οικονομίας του τόπου.

Η αγωνία μας αυτή, το έγγραφό μας, μοιραία, πήρε δημοσιότητα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και  το πρόβλημα αναδείχτηκε ακόμη περισσότερο, λαμβάνοντας εθνικές διαστάσεις.

Έτσι, λίγες μέρες μετά την επιστολή μας, η Άνδρος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με αποτέλεσμα να αναγκασθεί πλέον ο Δήμος να μαζέψει τα σκουπίδια και να αρχίσει  να καθαρίζει ο τόπος.

Δυστυχώς οι δημοτικοί άρχοντες, δεν μπόρεσαν ακόμα μια φορά να πράξουν το αυτονόητο. Πρόκειται για ακόμα μία  περίπτωση αναποτελεσματικότητας του Δήμου, που άφησε ανεκμετάλλευτους 18 μήνες, παρότι υπήρχε η αυτονόητη δικαιολογία, λόγω της κατάρρευσης της χωματερής, να κηρυχθεί το νησί μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και υπό την έννοια του κατεπείγοντος να δρομολογηθούν λύσεις άμεσες.

Συνεπώς:  η αγορά του δεματοποιητή και η σωστή λειτουργία του, θα δώσει μια άμεση αλλά προσωρινή λύση. Ο συνδυασμός όμως με, εντατικοποίηση της ανακύκλωσης, κομποστοποίησης των οργανικών, τα οποία θα πραγματοποιούνται σε μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στεγασμένη σε κλειστό χώρο στο νησί μας, (που ήδη υπάρχει), και η  χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, που καθυστερεί δραματικά 18 μήνες, θα δώσει και την οριστική λύση του προβλήματος .

Τα παραπάνω αποτελούν και την πρότασή μας σχετικά με το πρόβλημα. Μια πρόταση εφικτή και οικονομική, αφού με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μπορούμε να κτίσουμε το ΧΥΤΥ μας, αρκεί να ξεκολλήσει ο Δήμος από την αδράνεια. Θυμίζουμε ότι του χρόνου σταματούν οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ και αν δεν  εντάξουν το έργο, τότε αντίο ΧΥΤΥ.

Η Δημοτική μας παράταξη, «ΑΝΔΡΟΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», ως υπεύθυνη αντιπολίτευση καταθέτουμε  προτάσεις, ελέγχουμε την δημοτική αρχή και ενημερώνουμε τους κατοίκους, για τα θέματα του νησιού μας. Μας ενδιαφέρει περισσότερο από όλα η προκοπή και η ανάπτυξη της Άνδρου και συνεπώς θα είμαστε συμπαραστάτες σε κάθε θετική πρόταση και αντίθετοι σε κάθε τι που βλάπτει τον τόπο μας.

Κλείνοντας, πρέπει να πούμε ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στον Ανδριώτη ευπατρίδη, που με την μεγάλη  οικονομική του βοήθεια προς τον Δήμο και τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις του, συνετέλεσε καταλυτικά ώστε εκτός των άλλων, να έρθει  και  ο δεματοποιητής στο νησί μας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.