Την εισροή «ζεστού» χρήματος στα κρατικά ταμεία επιδιώκει η κυβέρνηση, που θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο παραχώρησης ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων σε ιδιώτες, με τη μέθοδο της μακροχρόνιας ενοικίασης, για διάστημα μέχρι 50 ή 99 έτη. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει εντοπίσει 40 τέτοιες περιπτώσεις νησιών και βραχονησίδων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από ιδιώτες για τουριστική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ανδρέα Ταπραντζή τα νησιά επιλέχθηκαν με κριτήριο να βρίσκονται κοντά στην ενδοχώρα και να έχουν πρόσβαση στις υποδομές.

Μετά και την οριστικοποίηση της λίστας, η κυβέρνηση ξεκινά «αγώνα δρόμου» ώστε να διαμορφώσει το νομικό πλαίσιο που θα διευκολύνει την παραχώρηση των 40 νησιών για τουριστική ανάπτυξη με leasing. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρξει απλοποίηση της έκδοσης αδειών και επίλυση νομικών ζητημάτων που προκύπτουν (καταπατήσεις, οριοθετήσεις ζωνών ανάπτυξης κοκ). Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Έθνος» και «Ελεύθερος Τύπος», προς ενοικίαση είναι στην Άνδρο, δύο πολύ μικρά νησάκια: το Λαγονήσι με έκταση 11 στρέμματα και το Μεγάλο Νησί με 20 στρέμματα, ενώ στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες ακόμα νησάκια όπως το Πρασονήσι, η Κοπητήτα, και τα οκτώ Γαυρονήσια κοντά στο Γαύριο.

Έκπληξη και αντίδραση από τον Δήμο Άνδρου

Με πολύ μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον τύπο την πρόθεση πώλησης 40 βραχονησίδων ανά την επικράτεια, ανάμεσα σε αυτές και δύο στην Άνδρο. Η έκπληξή μας μεγάλωσε όταν διαπιστώσαμε την άγνοια (ή την αδιαφορία) των πωλητών: οι δύο αυτές βραχονησίδες της Άνδρου, όπως και όλες οι άλλες του νησιού, περιλαμβάνονται στις περιοχές NATURA, δηλαδή στις περιοχές προστασίας της φύσης, όπως η πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποφασίσει. Μάλιστα αυτήν την περίοδο εκπονείται στις συγκεκριμένες περιοχές NATURA της Άνδρου ένα σημαντικό πρόγραμμα LIFE, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Είναι γνωστό σε όλους τους μελετητές περιβαλλοντολόγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν τα παρθένα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή που φιλοξενούν (όπως π.χ. εγχώριοι και διεθνείς τηλεοπτικοί οργανισμοί), ότι οι βραχονησίδες της Άνδρου αποτελούν μοναδικούς παγκοσμίως χώρους αναπαραγωγής απειλούμενων με εξαφάνιση πτηνών, με αποτέλεσμα να έχουν δαπανηθεί στο παρελθόν (κάτι που συνεχίζεται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα), μεγάλα χρηματικά ποσά για τη σωτηρία τους.

Η άποψη του Δήμου Άνδρου είναι ότι κανένας πωλητής δεν έχει το δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο τις βάσεις της μελλοντικής ανάπτυξης του νησιού, η οποία θα έλθει με τη διάσωση, βελτίωση και προβολή του περιβαλλοντικού αποθέματος του νησιού, που αποτελεί και το συγκριτικό του πλεονέκτημα.

Άνδρος, 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.