«Δεν είμαστε προς πώληση, οι Κυκλάδες δεν είναι προς πώληση» κατέληξε η υπάλληλος της εφορίας Άνδρου Αναστασία Σαπουνά στην εισήγησή της κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με αφορμή το κλείσιμο της ΔΟΥ Άνδρου. Εμφανώς συγκινημένη περιέγραψε το προφανές κι αυταπόδεικτο. Την βεβαιότητα ότι μακροπρόθεσμα θα αποψιλωθεί η Άνδρος αλλά και κάθε νησί από κάθε είδους δραστηριότητα που συντελεί στην έννοια κράτος.

Την αντίθεσή τους στην μεταφορά της Δ.Ο.Υ. Άνδρου στην Παλλήνη ή στην Σύρο εκφράζουν σύσσωμοι ο δήμος και όλοι οι ανδριακοί φορείς και σωματεία. Μια φωνή που πρέπει να υψωθεί δυνατή και από όλους μας.

ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΥΡΙΖΑ

«Πέραν της δεδομένης μνημονιακής επιταγής που υπαγορεύει την ενέργεια αυτή, ποιο είναι το σκεπτικό του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την ωφέλεια που θα έχει το σύνολο των πολιτών της Χώρας και των Κυκλάδων με τη συνένωση των ΔΟΥ σε ό,τι αφορά τον κοινωνικά απαιτητό ενδελεχέστερο έλεγχο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και τη σύλληψη της φοροδιαφυγής;

Με δεδομένη την οικονομική ασφυξία των Δήμων, την πιθανή κτιριακή ανεπάρκεια και την συνακόλουθη ενδεχόμενη αδυναμία τους να ανταποκριθούν θετικά στο «κάλεσμα» των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, ποια είναι η εναλλακτική πρόταση για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε ό,τι αφορά τις φορολογικές τους υποθέσεις, υπό τις ιδιαίτερες μάλιστα συνθήκες του πολυνησιακού συμπλέγματος των Κυκλάδων; Στην περίπτωση που ο αριθμός των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ ξεπερνά το πλαφόν που θέτει το Υπουργείο για 1-4 άτομα στα νέα Γραφεία, τι επιφυλάσσεται για το πλεονάζον προσωπικό, που είναι μόνιμοι κάτοικοι του εκάστοτε Δήμου;»

ΔΗΜΟΣ ΆΝΔΡΟΥ

«Ο Σύλλογος Εργαζόμενων Ο.Τ.Α Άνδρου, ένα  χρόνο μετά τις πρωτόγνωρες σε συμμετοχή πρώτες  κινητοποιήσεις του,  δυστυχώς επιβεβαιώνεται για την  πολιτική της Κυβέρνησης  που είχε διαγνώσει και στηλιτεύσει ως καταστροφική για τον Ελληνικό λαό και εξοντωτική για κάθε μορφής εργαζόμενο (υπάλληλο, αυτοαπασχολούμενο ή μικροεπιχειρηματία). Έχοντας ήδη βιώσει καταστάσεις εργασιακής αβεβαιότητας (συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου) και απλήρωτης επί μήνες εργασίας (Δημ. Επιχείρηση-«Βοήθεια στο Σπίτι») θλιβόμαστε βλέποντας ότι αντί να λύνονται τα προβλήματα των αρχικά λίγων που ζούσαμε αυτές τις καταστάσεις, ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥΣ!

Το κράτος από προστάτης και υπηρέτης του Έλληνα  Πολίτη  έχει γίνει Δήμιός του!

ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ.

Μετά την δημιουργία του στρατού των 1,5 εκατ. Ανέργων, ετοιμάζουν την κουκούλα του χαφιέ για να δείξουν ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν την δουλειά τους (σε όποιο αριθμό τους βολέψει) είτε με άμεσες απολύσεις είτε με εξαναγκασμό σε παραίτηση , αφού οι μισθοί πείνας του Δημοσίου δεν επαρκούν για οικογενειάρχες που θα χρειαστεί να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές. Αυτό το τελευταίο το βιώνουμε τις τελευταίες μέρες με το επικείμενο κλείσιμο της Δ.Ο.Υ Άνδρου το προσωπικό της οποίας βρίσκεται σε επαγγελματικό και οικογενειακό αδιέξοδο, ενώ οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τον τόπο θα είναι δραματικές, αφού σε καιρό βαθιάς οικονομικής κρίσης θα επιβαρυνθούμε με επιπλέον ταξίδια και έξοδα για την τακτοποίηση των φορολογικών μας υποθέσεων.

ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ.

Επειδή όλα αυτά δεν αρμόζουν σε Λαό που σέβεται την Ιστορία του

Επειδή είναι αδιανόητο ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργεί εναντίον των πολιτών

Απαιτούμε την στήριξη κοινωνικών δομών όπως το «βοήθεια στο σπίτι» και οριστική λύση του εργασιακού καθεστώτος του προσωπικού του

Απαιτούμε την λειτουργία του κράτους με γνώμονα το όφελος του πολίτη και όχι των δανειστών

Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε εργαζόμενο που κινδυνεύει να χάσει την δουλειά του ή να βρεθεί παρά την θέληση του μακριά από το σπίτι του

Σαν νησιώτες ζητάμε την λογικά ιδιαίτερη αντιμετώπιση των αναγκών των νησιών μας σε υπηρεσίες, στα πλαίσια της νησιωτικότητας (που ξαφνικά αγνοείται προκλητικά)

Συμπαρατασσόμαστε στον δίκαιο αγώνα παραμονής της Δ.Ο.Υ. στην Άνδρο  και στα υπόλοιπα κυκλαδονήσια.

Στην προσπάθεια τους να μας αφανίσουν θα μας βρουν όλους μαζί απέναντι τους.

Για την αξιοπρέπεια μας, το δικαίωμα μας στην ζωή, στην εργασία, για το μέλλον των παιδιών μας»

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ-   ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ

Με αφορμή την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. στη νησιωτική Ελλάδα, μεγάλη αντιπροσωπεία δημάρχων και φορέων μετέβη στην Αθήνα στις 31/10 και 01/11, με σκοπό να εκθέσει συνολικά τα προβλήματα, που προκαλεί η ακολουθούμενη από την κυβέρνηση πολιτική, η οποία, όχι απλά δεν στηρίζει τη νησιωτικότητα, αλλά απομειώνει σταθερά την ποιότητα ζωής των νησιωτών, αποσύρει την παρουσία της κεντρικής κυβέρνησης από τη νησιωτική Ελλάδα, απογυμνώνει τις κοινωνικές παροχές, μειώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους τομείς υγείας και παιδείας και μας οδηγεί στην εξαθλίωση.

Την Τετάρτη 31/10/2012 η αντιπροσωπεία συναντήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα και τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση.

Την ίδια μέρα στις ακολούθησε συνάντηση με την Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ.

Τις ίδιες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή και τους βουλευτές των νησιωτικών περιοχών.»

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Λαμβάνοντας υπ όψιν ότι:

1.   Το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για το κλείσιμο  Οικονομικών Εφοριών σε όλη την Ελλάδα και μεταξύ αυτών και της Δ.Ο.Υ. ΑΝΔΡΟΥ.

2.   Οι   φορολογούμενοι   του   Νησιού   μας  θα  είναι   υποχρεωμένοι   να εξυπηρετούνται μέσω της Δ.Ο.Υ. ΣΥΡΟΥ ή της Δ.Ο.Υ. ΠΑΛΛΗΝΗΣ, που σημαίνει ότι:

•    Θα αναγκάζονται να ταξιδεύουν, να διαμένουν εκεί και πιθανόν να χρησιμοποιούν και επιπλέον λογιστή με έδρα στην Σύρο ή την Παλλήνη και να καταβάλλουν έξτρα αμοιβή σε λογιστή από την Άνδρο που θα ταξιδεύει μαζί τους. Όλα αυτά σημαίνουν πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους φορολογούμενους σε μία μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία

•    Επιπλέον δε η σύνδεση με την Σύρο ΔΕΝ είναι καθημερινή-και τους χειμερινούς μήνες ιδιαίτερα δύσκολη – πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι οι φορολογούμενοι θα αναγκάζονται να λείπουν από την Άνδρο και την δουλειά τους 2 και 3 ημέρες με ότι σημαίνει αυτό για την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση που δημιουργείται γι αυτούς.

3.   Στο Νησί μας γίνονται σημαντικές αγοραπωλησίες ακινήτων – χωρίς την ύπαρξη αντικειμενικών αξιών σε όλες τις περιοχές – πράγμα που θα δυσχεράνει σημαντικά την ολοκλήρωση των οικονομικών πράξεων. Παράλληλα το γεγονός των σημαντικών μεταβιβάσεων ακινήτων-και των αντίστοιχων εσόδων που προκύπτουν – καθιστούν την Δ.Ο.Υ. ΑΝΔΡΟΥ «βιώσιμη» ως υπηρεσία.

4.   Η εφορία στην Άνδρο στελεχώνεται κυρίως από νέους σε ηλικία εργαζόμενους.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι:

•    Πάρα πολλοί απ’ αυτούς τους εργαζόμενους έχουν «επενδύσει» στο  Νησί μας αγοράζοντας σπίτι  – ως πρώτη  κατοικία –  και δημιουργώντας οικογένεια.  Η οποιαδήποτε μετακίνηση τους σε άλλο νησί θα σημάνει πιθανή οικονομική καταστροφή αφού θα καλείται ένας δημόσιος υπάλληλος να πληρώνει τραπεζικά δάνεια για ακίνητο στο οποίο δεν θα διαμένει και παράλληλα ενοίκιο στην περιοχή στην οποία θα μετατεθεί. Να τονίσουμε δε ότι κάποιοι από τους εργαζόμενους είναι παντρεμένοι με ανθρώπους οι οποίοι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν τους συζύγους τους στην νέα υπηρεσία με ότι σημαίνει αυτό για την οικογενειακή ζωή νέων ζευγαριών.

5.   Το επίπεδο της εξυπηρέτησης των πολιτών είναι ιδιαίτερα υψηλό και τα «παράπονα» των φορολογουμένων σχεδόν ανύπαρκτα.

6.   Τα νησιά – όπως και η Άνδρος – αποτελούν «κλειστές οικονομίες» κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Ελάχιστα χρήματα «εισέρχονται» από άλλες περιοχές. Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στο Νησί μας θα σημάνει σημαντική μείωση των διαθέσιμων προς κατανάλωση εισοδημάτων. Το γεγονός αυτό θα πλήξει υπέρμετρα την τοπική οικονομία η οποία ούτως ή άλλως πλήττεται από την γενικότερη οικονομική κρίση.

7.   Είναι σαφές ότι το Υπουργείο Οικονομικών – πριν λάβει τις αποφάσεις του – δεν έχει λάβει υπ όψιν του τις ιδιαιτερότητες της Νησιωτικής Ελλάδας. Να τονιστεί δε ότι η Νησιωτικότητα!!!!!!!! είναι πλέον έννοια Συνταγματικά κατοχυρωμένη και καλούνται οι βουλευτές μας να την στηρίξουν.

8.   Επειδή   πάνω   από  τους  αριθμούς     των  δημόσιων   οικονομικών υπάρχουν άνθρωποι και επειδή μπορεί να «φτιάξουμε» τα δημόσια οικονομικά σε μία χώρα,  στην οποία όμως, θα έχουν πτωχεύσει όλοι οι πολίτες και κυρίως οι πολίτες με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,

Εισηγούμαστε:

1.   Να εκφράσει το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα την έντονη!!! αντίθεση του στην πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να κλείσει την Δ.Ο.Υ. ΑΝΔΡΟΥ.

2.   Να ζητήσουμε συνάντηση!!!! με τον Υπουργό Οικονομικών στον οποίο να εκφράσουμε τις θέσεις μας.

3.   Να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος να προχωρήσει σε κάθε αναγκαία ενέργεια με σκοπό την προώθηση του αιτήματος όλου του Νησιού, περί μη!!!! κλεισίματος της Δ.Ο.Υ. ΑΝΔΡΟΥ.

Για τον Συνδυασμό «Νέοι Ορίζοντες» Ο επικεφαλής Θεοδόσης Σουσούδης

ΈΝΩΣΙΣ ΑΝΔΡΙΩΝ Προς τον αξιότιμο Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Μαυραγάνη

Αξιοτιμε κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή την υλοποίηση του σχεδίου κατάργησης μεγάλου αριθμού Δ.Ο.Υ., στο οποίο περιλαμβάνεται και αυτή της νήσου Άνδρου, λάβαμε το θάρρος παρά το γεγονός ότι συμμεριζόμαστε τις ανάγκες για περιστολή των δημοσιονομικών δαπανών, να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Α) Η Άνδρος, όπως και τα άλλα νησιά, αντιμετωπίζουν συχνά, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, σοβαρά προβλήματα, με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, απόρροια των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της μη επάρκειας των δρομολογίων.

Β) Η μετάβαση από την Άνδρο στην Παλλήνη, όπου έχει σχεδιαστεί να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες της Δ.Ο.Υ. Άνδρου, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του Κέντρου ή νησί, συνεπάγεται για τον φορολογούμενο πολίτη, ταλαιπωρία, απώλεια πολύτιμου χρόνου και σημαντική δαπάνη.

Γ) Η ανάληψη, από το τοπικό Κ.Ε.Π., διεκπεραίωσης ορισμένων ελάχιστων, γραφειοκρατικής φύσεως θεμάτων, είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να αναπληρώσει τις λειτουργίες της υπό κατάργηση Δ.Ο.Υ. Άνδρου.

Δ) Η συνεχής, πράγματι, ανάπτυξη- βελτίωση των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, όπως είναι γνωστό, δε μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη για αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου στη Δ.Ο.Υ., για πάρα πολλά θέματα.

Παρακαλούμε να επανεξετάσετε το θέμα της κατάργησης της Δ.Ο.Υ. Άνδρου, συνεκτιμώντας, εκτός των άλλων στοιχείων, που έχουν σχέση με τη μείωση των δημοσιονομικών δαπανών και την ανάγκη εξυπηρέτησης των νησιωτών, που αγωνίζονται να επιβιώσουν στον τόπο τους, κάτω από τις παρούσες, εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Με ιδιαίτερη τιμή,

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος Αντώνιος Αρ. Διαπούλης           Η γεν. γραμματέας Μαρία Βούλγαρη Δεδελετάκη

ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Ε. Κορθίου δήμου Άνδρου

Προς την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δήμου Άνδρου

Κυρία Πρόεδρε,

Η απόφαση για το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Άνδρου είναι πρόχειρη, επιπόλαιη και άδικη. Θεωρώ ότι αποτελεί μείζον θέμα της τοπικής κοινωνίας γιατί θίγει οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα και δικαιώματα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή στη Δ.Ο.Υ. της Άνδρου απασχολούνται 14 άτομα που μεταφράζεται σε 14 οικογένειες οι οποίες έχουν επενδύσει πάνω στον τόπο μας τα όνειρά τους και το μέλλον των παιδιών τους.  Με τον εξαναγκασμό τους σε εσωτερική μετανάστευση, αποδυναμώνουν αφενός την τοπική μας κοινωνία και το θεσμό της οικογένειας, δεδομένου ότι σύζυγοι ή συγγενείς λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν στη μετάθεση τους και αφετέρου ενισχύεται η τάση προς αστικοποίηση. Όλα αυτά τα χρόνια οι διατελέσαντες προϊστάμενοι και οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Άνδρου, κατάφεραν να επιδείξουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο αποτινάσσοντας τη φήμη του «αμείλικτου» εφοριακού, προσφέροντας απλόχερα τις πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές τους βοηθώντας από τον απλό ιδιώτη μέχρι την μεγαλύτερη επιχείρηση, ενεργώντας πάντα σύννομα. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι υπάλληλοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι οποίοι λόγω έλλειψης προσωπικού, κάλυπταν μέχρι και 3 θέσεις ταυτόχρονα, συμβάλλοντας στην καλύτερη εξυπηρέτησή μας.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει το κλείσιμο της υπηρεσίας τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους πολίτες. Δεδομένου ότι το ηλεκτρονικό σύστημα (ΤΑΧΙS) του Υπουργείου Οικονομικών σε περιόδους μεγάλου φόρτου εργασίας καταρρέει ή υπολειτουργεί  και δεδομένου οτι μέχρι στιγμής δεν έχουν προβλεφθεί οι αρμοδιότητες που θα έχουν τα φορολογικά Κ.Ε.Π., τα οποία υποτίθεται πως θα αντικαταστήσουν ως ένα βαθμό τις Δ.Ο.Υ., τουλάχιστον τον πρώτο καιρό και πολύ φοβάμαι για ένα μεγάλο διάστημα, οι πολίτες θα αναγκάζονται να μετακινούνται εκτός νησιού για να πραγματοποιήσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, αυξάνοντας έτσι τα έξοδά τους και χάνοντας χρόνο από την εργασία τους. Όλα αυτά και σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα της ακτοπλοΐας (ελλιπής διασύνδεση μεταξύ των νησιών και της Ραφήνας, καιρικές συνθήκες, απεργίες ναυτεργατών και απουσία πλοίων λόγω συντήρησης κατά τους χειμερινούς μήνες), μετατρέπει το πρόβλημα αυτό σε εφιάλτη.

Τώρα καλούμαστε να παίξουμε το ρόλο του δήμιου επιλέγοντας πόσους υπαλλήλους θα παραμείνουν στην Άνδρο και πόσους θα στερήσουμε από την οικογένειά τους, πόσες επιχειρήσεις εμμέσως θα αναγκάσουμε σε παύση εργασιών, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα που δημιουργεί το κλείσιμο της υπηρεσίας, καθώς και πόσους από αυτούς τους υπαλλήλους θα αναγκάσουμε σε πρόωρη συνταξιοδότηση ή ακόμα και παραίτηση. Κλείνοντας, προσωπικά προτείνω την συστράτευση και δυναμική κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων εργατικών, κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων απ΄ όλα τα θιγόμενα νησιά με κοινό μέτωπο την διατήρηση των Δ.Ο.Υ. στα νησιά και αντ’ αυτού να συγχωνευθούν Δ.Ο.Υ. που βρίσκονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου το κοινωνικό και οικονομικό κόστος είναι πολύ μικρότερο.

Υ.Γ. Την παρούσα επιστολή – πρόταση  την προσυπογράφει και ο Λογιστής – Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θωμάς Κυριάκος

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.