Σε ένα κράτος που η υγεία νοσεί βαρύτατα το Κέντρο Υγείας Άνδρου δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση. Το γεγονός ότι το Κ.Υ.Α. στηρίζεται σε δωρεές ιδιωτών  για τα απολύτως απαραίτητα δεν τιμά κανέναν. Για το τι αντιμετωπίζει η Διοίκηση του Κ.Υ.Α. αναφέρεται ο πρόεδρος του κ. Γιάννης Πιπεργιάς κάνοντας ταυτόχρονα μια δραματική έκκληση εν είδη ανοικτής επιστολής προς όλους τους έχοντες Ανδριώτες! «Τον περασμένο Αύγουστο, με χαρά διαπίστωσα την μεγάλη προσέλευση ξένων και μη επισκεπτών στην Άνδρο. Αυτό υποθετικά δημιουργεί αύξηση του τζίρου, είναι πολύ καλό για την τοπική οικονομία και για τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του νησιού.

Τι κάνει η Διοικούσα Επιτροπή γι’ αυτό; Ότι μπορεί! Συγκεκριμένα διαχειρίζεται ένα μικρό ποσό από δωρεές συγγενών, αποβιωσάντων Ανδριωτών κ.α. Με αυτό πληρώνει μετρητοίς, τα καύσιμα του ασθενοφόρου, διότι δεν μας κάνουν πίστωση οι βενζινοπώλες, πληρώνει επισκευές του κτιρίου, γιατί δεν μας κάνουν πίστωση οι διάφοροι ελεύθεροι επαγγελματίες, πληρώνει κλιματιστικά γιατί δεν μας κάνουν πίστωση οι προμηθευτές, πληρώνει καύσιμα θέρμανσης και γεννήτριας για τον ίδιο λόγο, καλύπτει άλλες μικροδαπάνες μέχρι να δοθεί έγκριση από το Νοσοκομείο Σύρου. Τελευταία πλήρωσε την αγορά μικρών φιαλών οξυγόνου, προκειμένου να μην μείνουν ακάλυπτα περιστατικά, που μεταφέρονται στην Αθήνα και πρέπει να έχουν μαζί τους φιάλη οξυγόνου. Επίσης προμηθεύτηκε απευθείας μέσω κούριερ από Εταιρεία και πλήρωσε μετρητοίς ράμματα για εσωτερικά τραύματα, που εξαντλήθηκαν και υπήρχε αδυναμία προμήθειας με πίστωση. Παρόλα αυτά στο διάστημα των δυόμιση τελευταίων χρόνων, που θητεύει αυτή η Διοικούσα Επιτροπή, το Ελληνικό Δημόσιο χρηματοδότησε με περίπου 100.000,00 ευρώ, έργα για βελτιώσεις της κτιριακής υποδομής.

Τι γίνεται σε άλλα Κέντρα Υγείας; Από επαφές που έχουμε, υπάρχουν οι ίδιες δυσκολίες, αλλά βοηθούν οι τοπικές κοινωνίες. Εδώ τι γίνεται; Τίποτε. Κανείς δεν ρώτησε ποτέ εάν χρειαζόμαστε κάτι. Μόνο ένας συμπολίτης μας, προσφέρθηκε να βάψει την κύρια είσοδο του Κέντρου, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα. Μικρές δωρεές σε διάφορα πάγια υλικά γίνονται, αλλά δεν επαρκούν. Και όμως εδώ νοσηλεύονται σε πρώτο βαθμό όλοι. Οι γονείς μας, εμείς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, είτε είμαστε πλούσιοι είτε φτωχοί. Οι εργάτες και οι υπάλληλοι που έχουμε στην δουλειά μας, το πλήρωμα που έχουμε στα πλοία μας καθώς και οι γονείς και τα παιδιά τους. Κανείς από εμάς δεν γνωρίζει πότε θα χρειαστεί τις υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας. Θα μου πείτε αυτό είναι υποχρέωση της Πολιτείας και όχι δικό μας. Κάναμε όμως και εμείς ως πολίτες, αυτό που έπρεπε προς την Πολιτεία; Πληρώσαμε τους φόρους μας; Θεωρώ ότι δεν είναι ώρα για μαθήματα. Όταν θα υπάρχουν βασικές ελλείψεις αργότερα (το Κέντρο είναι καλυμμένο έως τον Σεπτέμβριο), τι κάνουμε;

 Για τον λόγο αυτό πρέπει να δράσουμε. Δεν επαιτούμε ούτε απαιτούμε τίποτε, απλά καλούμε όλους τους Ανδριώτες που μπορούν να βοηθήσουν, και είναι πολλοί, να το κάνουν. Ας προασπίσουμε το δικαίωμα στην ζωή. Στην αξιοπρεπή ζωή. Ακόμη και η εθελοντική εργασία μιας ημέρας, είναι σημαντική για μας. Η Διοικούσα Επιτροπή δεν διαχειρίζεται χρήματα. Μπορεί όμως να πληροφορήσει όλους, ποιες είναι οι ανάγκες του Κέντρου. Για παράδειγμα, το σύστημα θέρμανσης θέλει αντικατάσταση, επειδή το υπάρχον είναι με σιδηρές σωλήνες οι οποίες έχουν μεγάλες διαρροές και το μισό Κέντρο δεν θα θερμαίνεται τον χειμώνα, παρά μόνο με κλιματιστικά. O ξενοδοχειακός εξοπλισμός θέλει αντικατάσταση. O υπέρηχος του καρδιολόγου θέλει κεφαλές κ.ο.κ.

Η Διοικούσα Επιτροπή η οποία είναι όργανο άμισθο, προσφέρει με συνέπεια τις υπηρεσίες της στην ανδριώτικη κοινωνία, η οποία όμως πρέπει να αφυπνιστεί και από παθητική να γίνει ενεργητική. Η κριτική προς όλους και για όλα είναι εύκολη και δεν κοστίζει σε κανένα τίποτε. Η δράση όμως;

 Σας περιμένουμε

O πρόεδρος της Δ.Ε ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.