Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΡΕΠΠΑ

Στις 16 και 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Άνδρο εθελοντική αιμοδοσία από την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας με σύνθημα «εγώ δίνω εσύ;». Η αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Υγείας Άνδρου και στο  κτίριο Λυκείου Γαυρίου ενώ υπήρχε πούλμαν μετακίνησης από Κόρθι προς Χώρα και αντίστροφα.

Πληροφορίες που αφορούν όλους μας αναπτύσσει ο  Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων του Μικροβιολογικού Τμήματος Κ.Υ. Άνδρου, κ. Στέφανος Ρέππας σε σχετικό υπόμνημα του. Συγκεκριμένα ο κ. Ρέππας αναφέρει:
«Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης: Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο. Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα. Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη. Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας. Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς. Οδηγίες για τον αιμοδότη πριν και μετά την αιμοδοσία Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος. Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό). Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού. Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται. Να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό. Να μην καπνίσει για 1(μια) ώρα. Να μην οδηγήσει για 1 (μια) ώρα. Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας. Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας. Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση. Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.

Ποιος δεν μπορεί να δώσει αίμα: Όποιος είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977. Όποιος έχει κάνει ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών από το 1977. Όποιος είχε πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική
χρήση προφυλακτικών μέσων κατά την τελευταία δεκαετία και γενικά όποιος νομίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει εκτεθεί στον ιό που προκαλεί AIDS.

Επίσης δεν αιμοδοτούν όσοι πάσχουν από: Καρδιαγγειακές νόσους, Αρρυθμίες, Υπέρταση, Αυτοάνοσα νοσήματα, Νεοπλασίες, Αιματολογικές νόσους, Επιληψία , Ανεπάρκεια G6PD, Χρόνιες λοιμώξεις, Ψυχικές νόσους, Σακχαρώδη και όποιο διαβήτη υπό αγωγή, Χρόνιες νόσους ή Ανεπάρκειες οργάνων.

Υπάρχουν κίνδυνοι για έναν αιμοδότη ; Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων κατά την διάρκεια της αιμοδοσίας καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή αίματος είναι αποστειρωμένα και μίας χρήσεως.

Οφέλη από την αιμοδοσία: Προσωρινά η αφαίμαξη ( συλλογή αίματος ) βελτιώνει την ρεολογία του αίματος. Δηλαδή το αίμα κυκλοφορεί με μεγαλύτερη ευκολία ξεκουράζοντας την καρδιά με λιγότερη επιβάρυνση και φθορά  των αγγείων.

Τι θα κερδίσει κάποιος αν γίνει εθελοντής αιμοδότης. Ο αιμοδότης κερδίζει την ηθική ικανοποίηση ότι με την συνεισφορά του συμβάλλει στη σωτηρία των συνάνθρωπων του. Επιπλέον δικαιούται αίμα σε περίπτωση προσωπικής ή οικογενειακής του ανάγκης. Σημειώνεται ότι το αίμα λαμβάνεται και χορηγείται δωρεάν από το 1979.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.