Του ΘΕΟΔΟΣΗ ΣΟΥΣΟΥΔΗ Δημοτικού Συμβούλου Επικεφαλής ΑΝΔΡΟΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Από το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης που έχει κάνει κόλαση τη ζωή των Ελλήνων, δυστυχώς δεν γλίτωσαν οι Ανδριώτες, που βλέπουν καθημερινά το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και νιώθουν πως δεν έχουν κάποιον δίπλα τους από τον οποίο να αντλήσουν κουράγιο και αισιοδοξία.

Επιβεβλημένη η μείωση των δημοτικών τελών

Σ΄ αυτές τις δύσκολες εποχές, ο Δήμος Άνδρου δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη ζωή των πολιτών του! Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθινό: Το 2012 αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη στο νησί μας κατά 13,3 %! Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, έτσι αυθαίρετα… Προκύπτει μέσα από τους προϋπολογισμούς του Δήμου για τα έτη 2011 και 2012. Πρόκειται για μια πολιτική που εξοντώνει τα νοικοκυριά. Και τους επαγγελματίες που ζουν καθημερινά υπό τον φόβο της πτώχευσης.

Την ίδια στιγμή, πολλοί Δήμοι σε όλη την Ελλάδα, αν και βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από αυτήν που βρίσκεται ο δικός μας Δήμος, προχώρησαν ήδε σε ΜΕΙΩΣΕΙΣ των δημοτικών τελών, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στους κατοίκους των περιοχών τους. Ανάμεσά τους οι Δήμοι Αθηναίων, Ιλίου, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Σκιάθου, Σκοπέλου, Θάσου, Φλώρινας και πολλοί άλλοι.

Να ληφθεί υπόψιν ότι φέτος, στην Άνδρο, τα σκουπίδια μαζεύτηκαν ελάχιστες εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι οι σχετικές με την καθαριότητα δαπάνες, όπως καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων, service κτλ παρουσίασαν σημαντική μείωση. Επίσης, η μεταφορά των σκουπιδιών στην Αθήνα έγινε ελάχιστες φορές, που σημαίνει ότι δεν δαπανήθηκαν τα προϋπολογισμένα ποσά.

Η αγορά του δεματοποιητή, η μελέτη χωροθέτησης ΧΥΤΥ, η μελέτη αποκατάστασης του ΧΑΔΑ,  χρηματοδοτούνται από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Εδώ να προσθέσουμε και την μεγάλη οικονομική βοήθεια Ανδριώτη προς τον Δήμο για αγορά κομποστοποιητή και κάδων ανακύκλωσης οργανικών. Όλα αυτά χωρίς καμιά οικονομική συμμετοχή του Δήμου!!! Χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση!!!

Η παράταξή μας «ΑΝΔΡΟΣ, ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» κατέθεσε εγγράφως, πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας την ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ, όπως επιβάλλει η οικονομική συγκυρία, ως εξής:

Μείωση των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας  20%, για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον μείωση των τελών  και μέχρι 50% για τις επιχειρήσεις (ενοικιαζόμενα δωμάτια), ώστε να εξομοιωθούν με τις ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν δυνατότητα να εισηγούνται την μετατροπή τους σε 6μηνη εποχική επιχείρηση, κερδίζοντας έτσι 6 μηνών δημοτικά τέλη (συνεπώς μείωση 50%).

Μείωση των τελών κατά 50% στις πολύτεκνες οικογένειες ( με εισοδηματικά κριτήρια).

Απαλλαγή των τελών από ειδικές ομάδες συμπολιτών μας, όπως τους νεφροπαθείς και  ΑΜΕΑ.

Θα μας πείτε: Και ο Δήμος; Πως θα τα βγάλει πέρα; Υπάρχει τρόπος!!! Αλλά, δυστυχώς, η σημερινή δημοτική αρχή  έχει επιλέξει τον εύκολο δρόμο. Τον δρόμο της αύξησης των τελών, φορτώνοντας ακόμη περισσότερο με οικονομικά βάρη τους συμπολίτες μας.

Η εποχή απαιτεί νοικοκυριό, εξοικονόμηση δαπανών και όχι αλόγιστη σπατάλη χρημάτων, (όπως π.χ. επιπόλαιες και πολυδάπανες λύσεις, ανούσιες και πολυδάπανες  προσλήψεις, όπως δημοσιογράφου, ειδικών συμβούλων, κ.λ.π.). Ολα αυτά και άλλα πολλά, είναι έξοδα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες στιγμές που βιώνουμε.

Ο Δήμος επίσης, μπορεί και πρέπει να εξοικονομήσει χρήματα από τις  αναθέσεις έργων με διενέργεια  διαγωνισμών, ώστε να εκμεταλλευτεί τις εκπτώσεις!!! που δίνουν οι ανάδοχοι και να μην προχωράει σε απευθείας αναθέσεις έργων, όπως έχει γίνει πολλές φορές μέχρι σήμερα,  επιβαρύνοντας εμφανώς τον προϋπολογισμό του.

Ο Δήμος ακόμα, έχει στην διάθεση του τα μηχανήματα της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΑΕ, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιεί χωρίς να πληρώνει εργολαβικό όφελος, εξοικονομώντας έτσι σημαντικά κονδύλια.

Όλα αυτά θα μπορούσε να τα είχε κάνει ο Δήμος, ώστε με τα χρήματα που θα εξοικονομούσε, να είχε τη δυνατότητα μείωσης των δημοτικών τελών. Δεν τα έκανε όχι γιατί δεν μπορούσε, αλλά γιατί δεν ήθελε.

Εμείς επιμένουμε: Σχεδιασμός και οργάνωση μπορούν να φέρουν έσοδα στον Δήμο και γι’ αυτό επιμένουμε στη μείωση των τελών. Γιατί  έτσι θα δρομολογηθεί μια οικονομική ανακούφιση των κατοίκων της Άνδρου. Γιατί μόνο έτσι θα αποδείξει ο Δήμος ΕΜΠΡΑΚΤΑ  ότι συμμερίζεται την κακή οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι  πολίτες και είναι δίπλα στα προβλήματά τους, προσφέροντας την αισιοδοξία και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.