Το Σάββατο 6/10/2012 έγινε στην Λέσχη Ανδρίων ημερίδα με θέμα “Η εφαρμογή της τηλεψυχιατρικής στην προαγωγή της ψυχικής υγείας”. Την ημερίδα οργάνωσε η Α’ ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Αιγινητείου Νοσοκομείου και η Μονάδα Τηλεψυχιατρικής του Κέντρου Υγείας Άνδρου.
Σκοπός της ημερίδας ήταν η γνωστοποίηση σε κοινοτικούς, υγειονομικούς και κοινωνικούς φορείς της Άνδρου, της ενίσχυσης και επέκτασης της λειτουργίας του προγράμματος, με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που προβλέπει την ανάπτυξη κινητής μονάδας τηλεψυχιατρικής στην Άνδρο. Αυτό, θα βοηθήσει στην προσέγγιση ασθενών ανήμπορων να μετακινηθούν, που διαβιούν σε απομακρυσμένες περιοχές από το Κ.Υ. καθώς και στην προσέγγιση των μοναχικών ασθενών.
Στην ημερίδα συμμετείχε ο Καθ. Ψυχιατρικής Γ.Ν. Παπαδημητρίου, της Α’ Ψυχιατρικής κλινικής, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο καθηγητής ανέλυσε το θέμα “Σύγχρονες εξελίξεις στην Ψυχιατρική: Τηλεψυχιατρική”
Ο κ. Ν. Θεολόγου, Δ/ντής Γενικής Ιατρικής, του Κέντρου Υγείας Άνδρου ανέλυσε το χρονικό λειτουργίας της μονάδας από το 2004 και τις ελλείψεις σε δομές ψυχικής υγείας στο νησί.
Η Μ. Αλεξάκη, M.A. Κοινωνική Λειτουργός, του Κέντρου Υγείας Άνδρου ανέλυσε το ρόλο του Κέντρου Υγείας Άνδρου στην εφαρμογή του προγράμματος τηλεψυχιατρικής. Μέσω της τηλεψυχιατρικής παρέχεται δυνατότητα:
εξέτασης, διάγνωσης, παρακολούθησης και υποστήριξης των ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.
φροντίδας των ψυχογηριατρικών περιστατικών.
άμεσης ανταπόκρισης σε επείγοντα ψυχιατρικά περιστατικά,
παροχής ψυχολογικής στήριξη και καθοδήγησης στις οικογένειες των ασθενών και τα άτομα που τους φροντίζουν.
Ο συντονισμός του προγράμματος γίνεται από το Κέντρο Υγείας το οποίο έχει και την ευθύνη της:
ρύθμισης των ραντεβού, ενδιάμεσης επικοινωνίας και επίβλεψης των ασθενών με τακτά ραντεβού, ατομικής υποστήριξης των περιστατικών, άμεσης επικοινωνίας για επείγοντα περιστατικά, συγκέντρωση δεδομένων για το οικογενειακό και κοινωνικό πλαίσιο,
παροχή συμβουλευτικής στην οικογένεια για τον τρόπο χειρισμού καταστάσεων,
των κατ’ οίκων επισκέψεων, δικτύωσης με άλλες μη ψυχιατρικές υπηρεσίες, που βρίσκονται στο νησί, ( Δήμος, πρόνοια, αγροτικοί γιατροί), συνεργασία με την κινητή μονάδα της ΕΠΑΨΥ παροχή βοήθειας σε θέματα διαδικαστικά, παροχών και δικαιωμάτων, επιδομάτων και συνταξιοδότησης, κλπ.
Ο Επίκ. Καθ. Ψυχιατρικής, Α.Μ. Πολίτης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέπτυξε την εξέλιξη της τηλεϊατρικής και παρουσίασε τις νέες βασικές παραμέτρους λειτουργίας του προγράμματος στην Άνδρο.
Το πρόγραμμα της τηλεψυχιατρικής έκανε για πρώτη φορά δυνατή την παροχή ψυχιατρικής περίθαλψης στον τόπο κατοικίας χωρίς να απαιτείται η μεταφορά στην Αθήνα. Στοχεύει, με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί: στην ευαισθητοποίηση για την εφαρμογή και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα τηλεψυχιατρικών ιατρείων σύγχρονης τεχνολογίας, την ανάπτυξη κινητών μονάδων τηλεψυχιατρικής με την εισαγωγή νέας τεχνολογίας, την εφαρμογή της τηλεψυχιατρικής σε συγκεκριμένους πληθυσμούς χρήστες-παραλήπτες υπηρεσιών υγείας, που δεν επισκέπτονται τις κλασσικές ψυχιατρικές υπηρεσίες, όπως οι ηλικιωμένοι, την ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων και τη δυνατότητα μετάδοσης της πληροφορίας με την χρήση προηγμένης τεχνολογίας.
Σήμερα, οι περικοπές των προϋπολογισμών όλων των υγειονομικών μονάδων της χώρας κάνουν αδύνατη ακόμα και τη σκέψη για πρόσληψη επιπλέον ατόμων με αποδεδειγμένη εμπειρία στην θεραπείας των ψυχικών διαταραχών των ηλικιωμένων. Όμως, η επάρκεια, η υψηλή επαγγελματικότητα και η βούληση του προσωπικού που απασχολείται ήδη σε Μονάδες Υγείας, η συμμετοχή του Πανεπιστημίου και της Ιατρικής Σχολής με την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και της υποστήριξης από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έρχεται να συμβάλλει στη διατήρηση του υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών στο νησί μας.