Βιβλική καταστροφή στον κάμπο της Βόρης

Του Γιάννη Χαλά

 

Η κατακλυσμιαία νεροποντή που έπεσε στη βορειονατολική περιοχή της Άνδρου, την παραμονή της πρωτοχρονιάς, έπληξε με απίστευτη και άνευ προηγουμένου μανία την κοιλάδα της Βόρης. Ο κάμπος μετά το πέρασμα της νεροποντής έχει τελείως αλλάξει μορφή. Τα αιωνόβια πλατάνια που έστεκαν δεξιά και αριστερά του ποταμού και προσδίδαν μια ξεχωριστή  πράσινη πινελιά οικολογικής ηρεμίας, ξεριζώθηκαν και κόπηκαν ως σπιρτόξυλα. Ο πρωτοφανής όγκος και η ορμή του νερού έσκαψε και άδειασε ακόμη και το χώμα, σε αρκετά σημεία του κάμπου με αποτέλεσμα να εξαφανισθούν ολόκληρα χωράφια και περιουσίες των κατοίκων της Άρνης.

Να σημειωθεί ότι «αυτοψία στις περιοχές της Άνδρου που επλήγησαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις της 31ης Δεκεμβρίου, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και ζημίες, πραγματοποίησε το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή (3 & 4 Ιανουαρίου) ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος.

Συνοδευόμενος από τον δήμαρχο του νησιού Γιάννη Γλυνό, δημοτικούς συμβούλους, τους περιφερειακούς συμβούλους κ.κ. Κ. Ίσσαρη (εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για την Άνδρο)  και Δ. Λοτσάρη και κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών, ο αντιπεριφερειάρχης διαπίστωσε την έκταση της καταστροφής και συζήτησε με τις τοπικές αρχές τους τρόπους αποκατάστασης των ζημιών.

Παράλληλα, ο κ. Γιώργος Πουσσαίος ζήτησε με επιστολή του  προς τον Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη την επίσπευση και απλούστευση των διαδικασιών για την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διευκολύνεται το έργο των τοπικών αρχών και υπηρεσιών στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίζουν έγκαιρα και αποτελεσματικά ανάλογης φύσεως και έκτασης προβλήματα από φυσικές καταστροφές».

Photo: Π. Γρατσάνης, Ι. Χαλάς, Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.