Του Τσιβουράκη Ευτύχιου

Ίσως να μην τολμούσα να γράψω το ακόλουθο κείμενο, σε άλλους καιρούς διότι θα το θεωρούσα ανούσιο. Η εποχή όμως που διανύουμε επιβάλλει σε κάθε Έλληνα να δώσει ό,τι μπορεί προκειμένου η πατρίδα μας στην νέα σελίδα,  να είναι πάλι στην θέση που της έχει δώσει η ιστορία της.

Τολμώ λοιπόν και παίρνω την σκυτάλη από τον φιλοξενούμενό σας κ. ΦΑΙΔΩΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ και συνεχίζω τον «Αναβρασμό». Αναφέρομαι περιληπτικά σε μία ομάδα από το ΜΠΑΤΣΙ η οποία το 1984 αποφάσισε να ασχοληθεί με τον τουρισμό μεθοδικά – οργανωμένα χωρίς ιδιοτέλεια με γνώσεις και αγάπη για το νησί και τον τουρισμό με εκπληκτικά αποτελέσματα σε όλο το νησί. Στα 14 χρόνια δράσεως αυτή η ομάδα κατάφερε σε τουριστικό επίπεδο τα εξής αξιόλογα εκτός από τα δεκάδες  μικρότερα.

1ον Συγκρότηση σωματείου επαγγελματιών ο οποίος ήταν και ο κύριος φορέας όλων των δράσεων.

2ον Με δικά του χρήματα τύπωσε τον πρώτο τουριστικό οδηγό του νησιού 16σέλιδο έγχρωμο και σε τρεις γλώσσες Αγγλικά,  Γερμανικά,  Ελληνικά για όλο το νησί σε 20.000 αντίτυπα.

3ον Με δικά του χρήματα τύπωσε πόστερ διάφορα μέρη του νησιού μέχρι και γιγαντοαφίσες 3,50 Χ 2,20 μέτρα.

4ο Με δικά του χρήματα έβγαλε το νησί για πρώτη φορά σε προβολή σε έκθεση τουριστική (Θεσσαλονίκη).

5ο Με δικά του χρήματα έλαβε μέρος σε τρεις (3) διεθνείς εκθέσεις με δικό του περίπτερο στην ΔΑΝΙΑ – ΣΟΥΗΔΙΑ (Με απόλυτη ανταποδοτική επιτυχία).

6ο Με την βοήθεια της τότε κοινότητας έλαβε μέρος στα παιχνίδια χωρίς σύνορα στην ΤΣΕΧΙΑ,  ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ Η ΕΡΤ με το κ. Γ. ΔΑΜΠΑΣΗ.

7ο Με δικά του χρήματα ανέδειξε διάφορα μέρη του νησιού όπως ποτάμια, μοναστήρια, και έβγαλε προσπέκτους μόνο για αυτά.

8ο Με δικά του χρήματα και τεράστια ομαδική δουλειά έφτιαξε τρία (3) ντοκιμαντέρ του νησιού σε συνεργασία με διεθνές στούντιο και μεγάλους οπερατέρ,  τα οποία παίχτηκαν από τουλάχιστον 40 κανάλια σε όλον τον κόσμο.

9ο.Είχε μόνιμη παρουσία στις μεγαλύτερες εφημερίδες της Σκανδιναβίας,  (μέχρι ολοσέλιδο κεντρικό σαλόνι).

10ο.Είχε συμμετοχή εθελοντική σε όλες τις δράσεις και προσέφερε πάντα τις υπηρεσίες του παντού,  ανιδιοτελώς.

11ο. Οργάνωσε και ξεκίνησε την αδελφοποίηση με το αντίστοιχο νησί ΑΝΔΡΟΣ στις ΜΠΑΧΑΜΕΣ και δρομολόγησε ότι χρειαζόταν.

Όλα αυτά χωρίς μόνιμους πόρους οικονομικούς χωρίς την σημερινή τεχνολογία και χωρίς προγράμματα ευρωπαϊκά. Μόνο με μεράκι γνώσεις και πολύ δουλειά. Και κατά τα τέλη της δεκαετίας του 90 ήλθε το «ιππικό». Είδαν δράση οι κάθε λογής «Σωτήρες» και ήλθαν να την «βελτιώσουν».

Είδαν τουρισμό που μόνον εξελισσόταν και θεώρησαν ότι χωρίς αυτούς δεν γίνεται το νησί να έχει 16 τουριστικά γραφεία με 5.000 αλλοδαπούς τουρίστες σε μόνιμη βάση και για έξι μήνες και αυτοί να είναι απ’ έξω. Ήλθαν λοιπόν οι «Σωτήρες», πάτησαν σε αυτά που βρήκαν οικειοποιήθηκαν τα πάντα,  πήραν «ψηφαλάκια», οργάνωσαν βαρύγδουπες εκδηλώσεις, χωρίς αντίκρισμα, διαφήμιζαν σε μόνιμη συμμετοχή στην έκθεση Θεσσαλονίκης η οποία είχε μηδέν αποτελέσματα κ.λ.π.

Και εν ολίγοις ξόδευαν πακτωλό από εκατομμύρια τα οποία μοιράστηκαν σε διάφορους μαϊντανούς, σοφούς,  ειδικούς και ημέτερους, αλλά τα αποτελέσματα ποτέ δεν τα έβλεπαν. Εάν τολμούσε κανένας να ρώταγε για αυτά,  του την «πέφτανε» όλοι οι ωφελημένοι και τον «καθάριζαν». Και φυσικά το πρώτο μέλημα των Σωτήρων ήταν να διαλύσουν την ομάδα,  με διάφορους τρόπους. Από την διάλυση της ομάδας και μετά ο τουρισμός άρχισε σιγά σιγά να μειώνεται μέχρι που έφτασε σήμερα στο μηδέν.

Λόγια – λόγια – λόγια πολλά. Ευθύνη κανένάς καμία.  Έργα μηδέν τουριστικά σε τέτοιο βαθμό, που εάν πρόσεχες λίγο θα διέκρινες μια απαξίωση στον τουρισμό και μια ικανοποίηση που οι σωτήρες τον πήραν στα χέρια τους και «τι να τον κάνουμε τον βρωμοτουρίστα αφού τα λεφτά έρχονται από άλλες μεριές». «Ο Κορβανάς να είναι καλά,  και τα χωράφια που οι πρόγονοί μας καλλιεργούσαν σαν κορόιδα, τώρα είναι χρυσάφι.  Πουλήστε ένα χωράφι και θα ζείτε πλούσια για μερικά χρόνια, μέχρι να πουλήσετε το επόμενο!!».

Όλα αυτά και άλλα πολλά ήταν σε καθημερινότητα στην εποχή του «ΠΑΡΤΥ» (Δεν θα έφθανε όλη η εφημερίδα να τα αναφέρω). Και η τουριστική ομάδα;;;; Ε αυτή εάν δεν διώκονταν διοικητικά γίνονταν περίγελος από τους «μαϊντανούς»

Και φθάσαμε στην εποχή που ο τουρισμός συρρικνώθηκε. Όλα τα γραφεία φύγανε και από 6 μήνες έφθασε να είναι 25-30 ημέρες.

Και οι Σωτήρες;;; Μιλιά για την ευθύνη τους. Μιλιά και ένα αίσθημα ικανοποίησης. Ο τουρισμός τους ενοχλούσε. Σήμερα πάλι οι ίδιοι τον ζητάνε πίσω. Βλέποντας όλα όσα συντελούνται γύρω μας και τις περιουσίες και τα χωράφια να απαξιώνονται και να υποτιμούνται κατάλαβαν το λάθος τους, αλλά με τον δικό τους τρόπο.

Πάμε λοιπόν παρακάτω.

Κάποια εναπομείναντα άτομα ρομαντικά και φανατικά στον τουρισμό και στο χωριό, πρόβλεψαν την σημερινή κατάσταση και συγκροτήθηκαν πάλι το 2010. πάλι με πολύ μελέτη και εργασία ατελείωτη, έφτιαξαν πρόγραμμα για τον τουρισμό με άμεσες δράσεις εντός και εκτός του νησιού.

Με την εγγύηση της προηγούμενης επιτυχίας, όπου και αν κτύπησαν την πόρτα σε ανθρώπους που αγαπούν το νησί και δεν μπορούν να συμμετάσχουν, βρήκαν την αμέριστη έως και ολόκληρη την οικονομική στήριξη της κάθε δράσης. Οι φιλοπατρίες λοιπόν ήταν οι πρώτοι που μας έδωσαν το οκ. Εγγύηση ο λόγος τους και η προσωπικότητά τους και αυτό έφθανε. Μέχρι να δέσει η νέα ομάδα να θεσμοθετηθεί με εκλογιές και να γίνει πάλι νομιμοποιημένο όργανο υπήρχε μία δυσπιστία στην κοινωνία ως προς τα αποτελέσματα και αν ήταν εφικτά.

Όταν μαθεύτηκε ότι πολλοί επώνυμοι ήθελαν να προσφέρουν πάρα πολλά για το νησί,  τους μύρισε «φαΐ». Ένα ατελείωτο παρασκήνιο παίζονταν για μέρες και νύχτες. Ξαναβγήκαν οι Σωτήρες, οι σοφοί, οι μαϊντανοί. Οργάνωσαν και επέβαλαν μικροομάδες από νεαρούς άπειρους και άσχετους με τον τουρισμό μόνο και μόνο για το ταμείο και τα ψιφαλάκια τα δημοτικά.

Με απίθανα άτομα να διαπλέκονται μεταξύ τους ταξίματα και για θέσεις τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με τίποτα. Σε αυτό το παρασκήνιο η Σ.Ι.Α. και η Κ.G.Β. ωχριούν μπροστά στην αποτελεσματικότητα των εμπλεκομένων.  Εμπλάκηκαν μηδενός εξαιρουμένου ΟΛΟΙ.

Και έτσι ήλθαμε σε εκλογές και εκεί που περιμέναμε να έλθουν να ψηφίσουν 20 έως 30 τουριστικοί επαγγελματίες γιατί τόσοι ήταν περίπου οι ενδιαφερόμενοι, ήλθαν και ψήφισαν 140!!! Ναι καλά διαβάσατε. 140 άτομα γέννησε το παρασκήνιο. Και μάλιστα κατά παράβαση του καταστατικού. Από τα έντεκα μέλη τα εννέα  ήταν «δικά μας παιδία» χωρίς την παραμικρή γνώση για τον τουρισμό.  Και όποιος τολμούσε ας κάνε ένσταση!!!!

«Αφού είναι για το καλό του νησιού και του τουρισμού».

Η νέα ομάδα λοιπόν ανέλαβε και λειτουργούσε με δικό της τρόπο. Αφού πέρασαν τα ταρατατζούμ ήλθε η ώρα για δουλειά. Δεν ήθελε κανένα πρόγραμμα από άλλους. Η πρώτη εργασία που έκανε ήταν να μαζέψει λεφτά. Φυσικά κανένας σοβαρός δεν διέθεσε κανένα ποσόν το οποίο δεν θα είχε κανένα αντίκρισμα. Χωρίς πρόγραμμα μελέτη και σοβαρότητα λεφτά δεν δίνονται στον αέρα. Και έτσι αρκέστηκαν μόνον στις εισφορές μελών. Έκανε και καμιά δεκαριά συμβούλια για συζήτηση και μόνο, πάντα ελλιπής ….και τέλος. Ναι καλά διαβάσατε…..ΤΕΛΟΣ.

Το προεδρείο πήρε τα χαρτιά την σφραγίδα τα χρήματα και τον τίτλο και εξαφανίστηκαν από τον ρόλο τους. Μάταια τους καλέσαμε επανειλημμένως να παραιτηθούν και να συνεχίσουν επόμενοι. Δεν έδωσαν αναφορά ποτέ σε κανέναν. Απαξίωναν τον καθένα που αναφερόταν στο «Σωματείο επαγγελματιών». Επικαλούνταν την ιδιότητά τους μόνον στις αρχές για να πετύχουν καλύτερης τύχης. Καμία δράση,  καμία συμμετοχή στα τόσα προβλήματα που περάσαμε τα 3 τελευταία χρόνια. Λες και ο σκοπός τους ήταν αυτός. Τίποτα για τον τουρισμό. Και εάν κοίταζες φίλε μου προσεκτικά τότε καταλάβαινες ποιοι ήταν εμπλεγμένοι και ποιοι δεν θέλουν τον τουρισμό οι οποίοι με ικανοποίηση για τον σκοπό τους συνεχίζουν να είναι μέσα στα πράγματα. Όλοι έχουν όνομα. Όλοι είναι μεταξύ μας.

Και συνεχίζουν να προσφέρουν το τίποτα και να διαλαλούν τα πάντα πάλι για το καλό του χωριού και του νησιού μας. Και οι άλλοι;;;; Αυτοί που ελπίζουν, που δουλεύουν, που επενδύουν;;;; Ε και!!! Αυτοί είναι «ποπολο» Πάλι εμάς θα ψηφίσουν!!!!

Έτσι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να γίνουν κάποια πράγματα στο νησί μας τα οποία και θα ήταν μια αφετηρία για πολλά επόμενα. Δυστυχώς για το νησί δύσκολα θα τολμήσει κάποιος με ισορροπημένο μυαλό να ξαναπάρει τη σημαία. Αυτοί που το κυβερνούνε και το μαραζώνουν είναι ανίκητοι. Και τι έγινε εάν φύγουν οι σημερινοί;;;; Θα έλθουν οι χθεσινοί. Και για να τους γνωρίσουμε, είναι όλοι αυτοί που συμμετέχουν στους δήμους εδώ και 15 χρόνια. Δοξάστε τους. Και όπως με πείσμα κράτησαν τις καρέκλες τους στο μικρό σωματείο του Μπατσίου οι κρατούντες, χωρίς να κάνουν τίποτα και να το κηρύσσουν σε «αδράνεια». Έτσι και στον δήμο. Είναι και αυτός σε αδράνεια,  γιατί και η αντιπολίτευση που ευελπιστεί να αναλάβει αύριο βολεύεται με χαμηλό προφίλ και καλύπτει την αδράνεια. Και εμείς τρώμε αδράνεια. Όποιος νομίζει ότι είναι τολμηρός και όχι λόγια,  ας πάρει την σημαία να δει πόσα αντίδια πιάνει ο σάκος.

Στον τουρισμό πάντως δεν περιμένουν τίποτα από κανέναν. Η ελπίδα που καλλιεργήθηκε στο Μπατσί το 2010 έσβησε στα χέρια μια ομάδας νεαρών 5-6 ατόμων οι οποίοι πήραν στον λαιμό τους 2 σεζόν και δεν τους καίγεται καρφί. Οι πλάτες που τους καλύπτουν ικανοποιούνται αφάνταστα. Και να είστε σίγουροι ότι οι πλάτες είναι από όλες τις πλευρές.

Θα φανώ υπεραισιόδοξος εάν ελπίζω ότι μπορεί να γεννηθεί μέσα από αυτό το κλίμα και τις μικροπολιτικές παρέες κάτι καινούργιο. Από την άλλη όμως δεν μπορώ να μην πω ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Και για να γίνω πιο πρακτικός προτείνω.

Ας παρέμβει ο δήμαρχος σαν φυσικός προϊστάμενος και να καλέσει σε απολογία την διοίκηση του σωματείου γιατί το κρατάνε σε αδράνεια 3 χρόνια και να το απελευθερώσει. Να είστε σίγουροι ότι εάν απελευθερωθούν οι δυνάμεις του νησιού θα γίνουν δράσεις με πολλούς συμμετέχοντες. Και η μια δράση θα φέρει την άλλη. Όταν θα γίνει κάποτε ο λογαριασμός θα υπάρχουν απίθανα αποτελέσματα. Θα τα φέρουν όλοι όσοι σήμερα βλέπουν τον μαρασμό του νησιού και ελπίζουν ότι υπάρχει αναστροφή του κλίματος. Είναι αυτοί που δεν υπογράφουν επ’ ουδενί το πιστοποιητικό θανάτου του νησιού. Και είναι πάρα πολλοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.