«Καταζητείται ο θρασύδειλος εμπρηστής της περιοχής Υψηλού ο οποίος, με την εγκληματική του αφροσύνη, εκτοξεύοντας ναυτικές φωτοβολίδες το βράδυ της Πρωτομαγιάς, κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις απειλώντας ανθρώπινες ζωές και περιουσίες των κατοίκων.

Οποιοσδήποτε γνωρίζει τον Ανδριώτη Νέρωνα οφείλει να τον καταγγείλει αμέσως στο Αστυνομικό Τμήμα Άνδρου. Εάν κάποιος γνωρίζει τον εμπρηστή και τον καλύπτει με τη σιωπή του, να είναι βέβαιος ότι αύριο η πυρκαγιά μπορεί να απειλήσει και το δικό του σπίτι. Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά…

Οι κάτοικοι του Υψηλού»

Πρωτομαγιά με πυρκαγιά που πιθανότατα ξεκίνησε από φωτοβολίδα και κινδύνεψε να κατακάψει τα Υψηλού έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης, ξημερώματα Μεγάλης Πέμπτης στην Άνδρο. Ευτυχώς η έγκαιρη επέμβαση των εθελοντών δασοπυροσβεστών, της Πυροσβεστικής, των κατοίκων και επισκεπτών αλλά και η αλλαγή της φοράς του ανέμου απέτρεψαν τα χειρότερα.

Η παραπάνω αφίσα τοιχοκολλήθηκε τις επόμενες μέρες στα γύρω χωριά της περιοχής.

Η αναφορά του Χρίστου Γεραρή, Επιτίμου Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας προς το Αστυνομικό Τμήμα και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου «αποτελεί το πρώτο διάβημα μιας προσπάθειας για την εξάλειψη της πρακτικής ρίψης φωτοβολίδων θαλάσσης στην ξηρά. Αναμένεται ένα θερμό καλοκαίρι» και πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων συμβάντων.

ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Χρίστου Γεραρή, Επιτίμου Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατοίκου … & εποχιακού κατοίκου Υψηλού Άνδρου, τηλ. …

ΠΡΟΣ 1) Αστυνομικό Τμήμα Άνδρου 2) Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου

Όπως είναι γνωστό, την Τέταρτη 1 Μαΐου και περί ώραν 22.50   στην περιοχή του οικισμού Υψηλού εκδηλώθηκε πυρκαγιά , που ξεκίνησε σε σημείο κάτω από τις κεραίες. Η πυρκαγιά, λόγω και του ισχυρού ανέμου, έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις και τέθηκε τελικά υπό έλεγχο στις  04.30  της επομένης.

Χάρις στις συντονισμένες ενέργειες του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου  και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, που εδρεύει στο Απροβάτου, η φωτιά δεν υπερέβη την αμαξιτή οδό,   οπότε θα απειλούσε με καταστροφικές συνέπειες τους οικισμούς Υψηλού, Μεσαθούρι, Στραπουργιές, Λάμυρα, Μεσαριά και Μένητες.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, πιθανή αιτία της πυρκαγιάς είναι η ρίψη από ξηράς  φωτοβολίδων θαλάσσης χάριν ψυχαγωγίας. Αυτόπτες μάρτυρες παρατήρησαν 15 λεπτά πριν την έναρξη της πυρκαγιάς δύο φωτοβολίδες, προερχόμενες από την παρακείμενη κοιλάδα των χωριών Αποίκια, Απατούρια και Στενιές με κατεύθυνση  προς τη βουνοπλαγιά άνωθεν του οικισμού Υψηλού. Η μια φωτοβολίδα έσβησε στον αέρα, ενώ η άλλη έπεσε αναμμένη στο έδαφος.

Οι μάρτυρες, που διατίθενται να καταθέσουν και ενόρκως, είναι οι εξής: 1) Γεώργιος Μποζάκης, εστιάτορας, τηλ. … 2) Αλέξανδρος Μαβής, τηλ. …   και 3) Κορίνα Μπαρμπαλιά, τηλ. …

Προφανώς τις  φωτοβολίδες αντελήφθησαν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, οι όποιοι  δεν είναι γνωστοί σε μένα ή δεν θέλουν να καταθέσουν. Προσωπικά  άκουσα, τη νύκτα της πυρκαγιάς, από αστυνομικό του Αστυνομικού Τμήματος να λέει ότι έγιναν ανώνυμα τηλεφωνήματα, τα οποία απέδιδαν την πυρκαγιά σε φωτοβολίδες. Επομένως η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς της Μ. Τετάρτης  πρέπει να στραφεί προς την ανωτέρω κατεύθυνση.

Το φαινόμενο της ρίψης φωτοβολίδων θαλάσσης και της προκλήσεως πυρκαγιών παρατηρείται συνήθως το Πάσχα αλλά και σε κοινωνικές εκδηλώσεις ( γάμοι, βαφτίσια κλπ).  Είναι κοινό μυστικό ότι οι απασχολούμενοι στη θάλασσα διαθέτουν φωτοβολίδες, οι οποίες αποσύρονται από τα πλωτά μέσα, λόγω λήξεως του χρόνου ισχύος τους. Όταν οι φωτοβολίδες πέφτουν στο έδαφος, προκαλούν κατά κανόνα μικρές η μεγάλες πυρκαγιές, λόγω της βλάστησης των βουνοπλαγιών.  Σε περίπτωση ανέμου η φωτιά λαμβάνει  ανεξέλεγκτες διαστάσεις .

Κύριοι Διοικητές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιθυμώ καταρχάς να ευχαριστήσω το προσωπικό σας για την ετοιμότητα και τον επαγγελματισμό που επέδειξε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Υψηλού. Είναι όμως καιρός να σταματήσει η ανεύθυνη και  εγκληματική πρακτική της εκτόξευσης φωτοβολίδων θαλάσσης σε ένα πράσινο νησί με ισχυρούς ανέμους. Προς τούτο απαιτείται να ληφθούν κάποια αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα, που συγχρόνως θα πείσουν  τους κατοίκους  ότι η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να πατάξει το φαινόμενο. Θα μπορούσα π.χ. να σκεφτώ επίσκεψη από κλιμάκιο Αστυνομίας και Πυροσβεστικής στα σπίτια των χωριών με ναυτικούς. Το κλιμάκιο θα υποβάλλει στους ενοίκους  το ερώτημα αν κατέχουν φωτοβολίδες θαλάσσης. Σε αρνητική απάντηση μπορούν να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση και σε καταφατική να παραδίδουν το επικίνδυνο για χερσαία χρήση υλικό.

Ο ισχυρισμός ότι η χρήση φωτοβολίδων αποτελεί τοπικό έθιμο είναι αβάσιμος, διότι παραδοσιακό έθιμο αποτελούν τα «μάσκουλα».  Τα τελευταία είναι επικίνδυνα για τους χειριστές και  για τα γειτονικά κτίρια, αλλά τουλάχιστον δεν προκαλούν πυρκαγιές.  Ας περιοριστούν, λοιπόν, οι ενδιαφερόμενοι στα «μάσκουλα».

Ο κύριος Εισαγγελεύς, προς τον οποίον κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλείται να ερευνήσει κατά πόσον η κατοχή ή η χρήση φωτοβολίδων θαλάσσης στην ξηρά αποτελεί ποινικό αδίκημα και, σε καταφατική περίπτωση, να διατάξει τις κατά την κρίση του ενέργειες.

Ο κύριος Δήμαρχος, προς τον οποίον επίσης κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλείται να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να λάβει κάθε κατάλληλο μέτρο,  με στόχο την ευαισθητοποίηση  των δημοτών.  Επιπροσθέτως,  παρακαλείται να ερευνήσει την άλλη μεγάλη αιτία πυρκαγιών, που προκαλείται από κάποιους  κτηνοτρόφους, όταν καίνε χορτολιβαδικές εκτάσεις για την ανανέωση (;) της χλωρίδας.

Τέλος, προσθέτω ότι έχω στην διάθεσή σας κατάλογο με υπογραφές πολυάριθμων μονίμων και  εποχιακών κατοίκων Άνδρου, οι οποίοι αποδοκιμάζουν τις ανωτέρω επικίνδυνες πρακτικές και με εξουσιοδοτούν να προβώ σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την εξάλειψή τους.

Υψηλού  Άνδρου  7 Μαΐου  2013

Με εκτίμηση

Χρίστος Γεραρής

Κοινοποίηση: 1)Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Αθανάσιο Ανδρεουλάκο. 2) Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου 3)Δήμαρχο Άνδρου

Ας στηρίξουμε όλοι το κοινό συμφέρον: Έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 300  υπογραφές, που στηρίζουν την προσπάθεια.  Παραμένουν ανοιχτοί κατάλογοι για υπογραφές στα καταστήματα: α) Εστιατόρια Ασημόλευκα και Παρέα β) Super Market Πρώιου γ) Φαρμακείο Μαρίας Βενετίκη δ) Ξενοδοχείο Αρχοντικό Ελένη

Το έγγραφο του αρχηγείου πυροσβεστικού σώματος Π.Δ.Π.Υ. ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ απαντά «Σχετικά με αναφορά – καταγγελία του   κ, Χρίστου Γεραρή:

«1.      Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής, σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας ενεργεί αυτεπάγγελτα σε ανάλογα περιστατικά, με τη διενέργεια προανάκρισης από το αρμόδιο τμήμα της Π.Υ. Ερμούπολης και σχηματίζεται ο φάκελος της Δικογραφίας που αποστέλλεται στον αρμόδιο  Εισαγγελέα και  στα πλαίσια της παραπάνω διαδικασίας, θα κληθείτε να καταθέσετε ως μάρτυρας,

  1. Σχετικά με τον έλεγχο που προτείνετε να πραγματοποιηθεί σε οικίες ιδιωτών, για την  κατοχή  φωτοβολίδων σας  γνωρίζουμε   ότι   κάτι  τέτοιο  δεν  εμπίπτει   στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας μας.
  2. Τέλος,   αναφορικά   με  τις  πυρκαγιές   σε   υπαίθριους  χώρους όπως   σε χορτολιβαδικές εκτάσεις κλπ, η διαδικασία που ακολουθείται είναι ανάλογη με αυτή που προαναφέρουμε.

Ο διοικητής Βασίλειος Π. Κοκμοτός

Αντιπύραρχος

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.